Det finnes utallige flotte toppturer på Vestlandet, og landsdelen har noen av de fineste turene for randonee. Her er likevel fem klassikere du bør besøke.
EN AV MANGE: Store Ringstind er en av tusenvis av flotte toppturfjell på Vestlandet. Her får klassikeren i Hurrungane besøk av blant annet Kronprins Håkon. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 8 minutter
Vestlandet byr på noen av Norges flotteste toppturer, og har flere klassikere. Det er ikke lett å velge en toppliste, men her får du er variert utvalg av fine skiturer i vest.
Kanskje en av disse toppene blir din neste tur på randonee?
Randers Topp, 1414 moh.
Randers Topp er Sunnmøre på sitt aller beste, gir deg utsikt til magiske Molladalen og skikjøring helt ned til Hjørundfjorden. Oppturen til Randers Topp starter i fjæresteinene og går gjennom vill natur til du kikker ned i klatreeldoradoet Molladalen.
Turen er en klassisk vårtur, men vær oppmerksom på at det bli skygge i nedkjøringen mot Årsneset litt utpå dagen, og da kan snøen bli hard. Den vanligste oppstigningen er å følge Inste Årsnesdalen opp. Fra rasoverbygget ved Årsneset går en rett opp dalen. Veivalget nederst er avhengig av snømengde, men selv seint på våren kan en finne snøtunger langt nede i dalen. Etter 200 høydemeter er det lurt å følge en rygg midt i dalen.
Fra 1000 meter høyde følges breen oppover. Det er liten fare for sprekker. Følg dalen til den slutter og drei litt mot høyre og opp toppflanken. Rett før toppflanken på Randers topp, har du den kjente tindenålen Molladalsbladet bak deg. Bladet krever klatreutstyr og bestiges via østeggen og deretter over i sørveggen mot toppen. Har du tid, utstyr og ferdigheter anbefales denne avstikkeren. Det beste nedkjøringen går direkte ned i Inste Årsnesdalen mot bilen. Denne ruta kan gi 1400 høydemeter med flott kjøring og en snitthelling på rundt 25 grader.
Kart: Turkartet Sunnmørsalpane (1:50.000) eller 1219 IV Sykkylven
Startsted: Årneset på vestsiden av Hjørundfjorden. Parker ved rasoverbygget sør for Årnes.
Utstyr: Øks og stegjern kan være nyttig hvis snøen er hard. Klatreutstyr hvis du skal bestige Molladalsbladet.
Faremomenter: På våren kan gå store skred fra noen sva på Årsnesegga og inn i Inste Årsnesdalen. Det er tryggest å vente til disse skredene har gått eller velge dager med stabile snøforhold.
Skårasalen, 1542 moh
For å maksimalt ut av Skårasalen må du planlegge logistikken, men til gjengjeld får du oppleve Sunnmørsalpene på en måte du aldri vil glemme. magi. Rundturen Kvistad-Skårasalen-Skår har alt: en direkte og effektiv oppstigning, en majestetisk topp med et nydelig rundskue og en oppsiktsvekkende lang nedkjøring på den andre siden av fjellet i forhold til der du gikk opp. Turen starter fra Kvistad går en grusveg innover Kvistaddalen (som er brøytet sent på sesongen).
Følg grusveien til Kvistadsætra. Fortsett derfra opp fjellsiden like nord for Blåhornet til du har toppryggen opp til Skårasalen på høyre hånd. Derfra venter flere seige sikksakker opp til toppvarden. Så starter nedkjøringen. Kjør ned toppryggen og hold etter hvert til høyre slik at du ender opp i skaret som er det laveste punktet mellom Skårasalen og Storhornet. Nå står du ved inngangsporten til Lille Skåradalen, som skal bringe deg helt ned til fjorden. Dalen byr både på bratt og mer cruisingvennlig terreng. Spenningsmomentet er hvor langt ned du kommer før snøen slutter. Tidlig på sesongen, kan du sannsynligvis kjøre helt ned til fjorden.
De fleste kommer hit på våren. Da går snøgrensa ofte på rundt 200-300 moh. Da er det bare å feste skiene på sekken og gå på beina det siste stykket. Hold deg på venstresida av elva. Et stykke over fjorden går du over elva på ei utlagt bru. Deretter følger noen hundre meter på sti til bygda Skår. Tidligere bodde det mange i bygda. Nå bor bare én mann her – i det nederste huset.
Høydemeter: 1542 meter fra toppen til Hjørundfjorden. Som regel går snøgrensa litt høyere og gir nedkjøring på 1200-1300 høydemeter.
GPS: 369013 6895207
Tid: 3-4 timer fra Kvistad, 2-3 timer fra Kvistadsætra
Kart: Sunnmørsalpane (1:50 000)
Startsted: Kjør til Kvistad i Bondalen mellom Ørsta og Sæbø. Tidlig på sesongen må du som regel parkerer her og gå inn hele dalen. Senere på sesongen er det brøytet innover Kvistadalen og parkere 400 meter høyere ved Kvistadsætra!
Faremomenter: Hold god avstand til toppskavlen. Det er stor skredfare i Lille Skåradalen under nedkjøringen til Hjørundfjorden.
Skålatårnet, 1843 moh.
Skålatårnet i Stryn er en av de lengste sammenhengene unnabakkene i landet, og først har du gleden av å gå opp. Skåla troner høyt over Loen, og er en av de mer prominente toppene i området. Den ligger i enden av en rygg som er forbundet med Jostedalsbreen, og er et svært populært mål om sommeren, ikke minst takket være den ubetjente og særegne selvbetjeningshytten på toppen – et tårn bygget i stein.
Vinterstid og på vårparten byr fjellet på nydelig skikjøring med perfekt bratthet og stor boltreplass. Turen starter nesten i fjæresteinene, på parkeringsplassen ved Tjugen i Loen. Følg traktorvei som senere blir til sti oppover i Fossdalen.
Kryss elven på rundt 650 høydemeter. Deretter venter 400 høydemeter med vedvarende brattheng opp til Skålavatnet. Fortsett sørøstover inn i botnen, og ta herfra opp til venstre mot den brede ryggen som leder til toppunktet. PÅ toppen er det en DNT-hytte med muligheter for overnatting. Turen til Skåla kan gås hele vinteren uten stor fare for skred, men det krever god sikt og god vurderingsevne.
La denne turen vente om det er nedbør eller tåke! Den vanligste nedkjøringen følger omtrent samme rute som oppstigningen. Følg eventuelt toppeggen lenger ut, og legg linjen i den sørvestvendte fjellsiden for en brattere nedkjøring.
Hvor: Stryn kommune, Sogn & Fjordane
Høydemeter: Ca 1800
GPS: 393018 6861189
Tid: 6 timer
Kart: 1318 I Stryn eller turkart Jostedalsbreen (1:100.000)
Startsted: Parkeringsplassen ved Tjugen camping, omtrent halvannen kilometer øst for Loen sentrum.
Faremomenter: Skredfare. Stygt stup med hengeskavl på toppen.
Store Ringstind, 2014 moh.
Store Ringstind er en av Jotunheimens store klassiske toppturer, og flere hundre besøker toppen hvert år. Fjellet stiger til himmels som en slags kvesset jeksel i den taggete tanngarden Hurrungane vest i Jotunheimen. Den bratte men som oftest kompakte Ringsbreen er en seig etappe som ender på det svimlende toppunktet. Her tar loddrette tusenmetersstup og utsikt til nabofjellet Austabotntind pusten fra de fleste førstegangsbesøkende.
Turen starter fra utgangen av Ringsdalen, hvor du kan parkere bilen på en veiskulder i svingen. Turen går slakt innover dalen med Dyrhaugsryggen på venstre hånd og Lauvnostind på høyre. Innerst i dalen kommer Ringsbreen veltende ned i et mektig brefall. Skrå oppover mot venstre og kom opp på breen mellom Østre og Midtre Riingstind. Traverser breen på nedsiden av Midtre Riingstind og inn i skaret mellom Midtre og Store Riingstind.
Derfra er det bare å følge breen opp til toppen. Særlig tidlig på vinteren skal du være oppmerksom på muligheten for enkelte sprekker i breens midtparti. De siste 50 høydemeterene opp til toppen er bratte, men er grei å kjøre på ski under stabile forhold. Nedturen går i store skjærende svinger ned storbreen, og med skøytetak og staking ut den slake dalen.
Ved omtrent 1650 moh er det ved gode forhold mulig å kjøre direkte ned brefallet til Ringsdalen. Nedkjøringen er brattere, men den ender opp litt lenger inn i dalen og gir dermed noe lenger retur i flatt og slakt skrånende terreng. Er du ekstra sprek kan du starte turen på nabofjellet Dyrhaugsryggen, kjøre ned på sørsiden og så gå opp Store Ringstind.
Hvor: Luster kommune, Sogn og Fjordane
Høydemeter: 1100
GPS: 436032 6812603
Tid: 6 – 8 timer
Kart: Turkart Hurrungane (1:25.000), Jotunheimen Vest (1:50.000) og 1517 IV Hurrungane
Startsted: I Ringsbotn, ved lommen der veien mellom Turtagrø og Øvre Årdal møter traktorveien fra vanninntaket ved Ringselvi, omtrent to kilometer sørvest for Turtagrø.
Faremomenter: Sprekker på Ringsbreen.
Utstyr: Stegjern kan være nødvendig opp mot Riingsbreen. Det er normalt ikke nødvendig med tau.
Gygrastolen, 1339 moh.
Rosendalsalpene er et undervurdert toppturområde mellom Stavanger og Bergen. Gygrastolen, rett ved Folgefonna, hevder seg godt sammenlignet med mer kjente klassikere om du treffer med føret, som vanligvis er best i mars og april. Her får du alle de 1300 høydemetrene du går opp tilbake i form av fin kjøring. Fra parkeringen ved Ænes kirke følges traktorvei og sti opp til venstre for Daurmålshøgda (568 moh) og opp til Gygrastølsvatn.
Etter vannet fortsetter du oppover midt i den nordvestvendte flanken eller langs nordryggen til venstre på flanken. Det siste stykket mot toppen, er det enklest å følge nordryggen til fortoppen på 1308 moh, hvor nedkjøringen starter. Til selve hovedtoppen (1339 moh), noen hundre meter lenger mot sørvest, trenger du isøks, stegjern og lett klatreutstyr. Den vanligste nedkjøring følger omtrent samme rute som oppstigningen.
Ved skredsikre forhold er nedkjøringen best i den nordvestvendte flanken. Det tryggeste nedkjøringen får du ved å følge nordryggen.
Hvor: Kvinnherad, Hordaland
Høydemeter: 1300
GPS: 341996 6661402
Tid: 5 timer
Kart: Varaldsøyna 1215 II
Startsted: Parker ved Ænes kirke, omtrent 16 km nord for Rosendal.
Utstyr: For turer til toppen på 1308moh kreves normalt toppturutstyr. På den høyeste toppen (1339 moh), er det nødvendig med lett klatreutstyr.
Faremomenter: Bratt terreng og skredfare.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.