Hva slags skijakke og skibukse er best egnet til topptur? Må du kjøpe nytt ullundertøy og hvilken isolasjonsjakke er fungerer best til randonee? Her er guide til det du trenger.
Innerst velger de fleste ull, fordi dette naturmaterialet har noen overlegne egenskaper. Det isolerer selv om det er fuktig og er tilnærmet luktfritt. Den eneste ulempen med ull er egentlig at slitestyrken er begrenset. Det gjelder særlig tynne og myke plagg i merino-ull.
Noen produsenter blander inn syntetiske materialer for å øke slitestyrken. Skal du velge én ulltrøye, anbefaler vi en med litt hals og glidelås. På varme dager går du ofte kun i ulltrøya oppover. Noen anbefaler fortsatt syntetisk undertøy, argumentene for det kan du lese om her.
Ullboxer
Har du først blitt vant til å gå i en behagelig underbukse av ull, er det vanskelig å gå tilbake til noe annet. Her får du mye komfort og varme per gram og krone. Også her finnes det syntetiske varianter.
Lange ullunderbukser
På vårturer er det ikke alltid du trenger dem, men de lange underbuksene i ull hører med i toppturgarderoben. Best er de som er ¾ lange, de går altså over kneet. En forholdsvis tynn variant er mest anvendelig.
Skistrømper i ull
Skistrømpene overtar der de lange underbuksene slutter, altså rett under kneet. De skal være i ull, siden det er varmt også når det blir litt fuktig. Skistrømpene skal sitte tett og godt både rundt foten og leggen, slik at ingenting krøller seg inne i støvelen.
Passformen ligner på turbukser for allround- eller sommerbruk, men velg den litt romsligere og pass på at den har snølås og nok benvidde til at den fungerer med skistøvler. Softshellbuksa isolerer vanligvis mer enn en skallbukse, så det er ikke sikkert du trenger lang ullunderbukse under på alle turer.
Men den gir ikke særlig varme, det må plaggene under ta seg av. En skalljakke må ha en hette som går utenpå hjelmen og være stor nok til at den er god å bevege seg i.
Gore-tex er nevnt, men flere produsenter lager gode skalljakker i alternative syntetiske materialer. Noen sverger også til bomull. Dette naturmaterialet puster bedre enn de fleste syntetiske, samtidig som det stopper vinden godt.
Med impregnering kan det også stå i mot en del fuktighet. Skal du velge skalljakke først og fremst til topptur, anbefaler vi en forholdsvis enkel modell som er enkel, lett og tar lite plass.
For uansett hvor mye produsentene skryter av pusteegenskapene, så blir det fort klamt og varmt med skalljakke i lange motbakker, og den blir gjerne liggende i sekken på store deler av turen.
Men først og fremst er det et plagg du tar på deg når du stanser, for eksempel på toppen. På kalde dager blir den kanskje på under nedkjøringen. Om du eller andre i følget blir skadet og må være i ro for å vente på hjelp, er den gull verdt. De varmeste isolasjonsjakkene er dunjakker.
Disse er imidlertid tette og ikke så egnet for å ha på under aktivitet. En mer pustende syntetisk jakke, for eksempel i Primaloft, kan være et godt alternativ. Isolasjonsjakken bør uansett være lett og pakkbar, siden den ligger i sekken på det meste av turen, og den trenger ikke ha vanntett ytterstoff.
Lue
Toppturlua, bør være i ull (av en eller annen grunn er luer ofte i acryl, selv i sportsbutikker som ellers er fulle av ullklær), men ikke for tykk. Du vil ikke svette, slik at du i neste omgang må ta den av.
En fleksibel strømpe til å trekke over halsen er veldig bra følge på alle turer. Når det er på grensen til for kaldt/trekkfullt til å gå i bare ulltrøya, varmer den godt rundt halsen.
Du tar den selvsagt på når det er skikkelig kaldt. Og når det er i varmeste laget med lue, fungerer den som pannebånd/alternativt hodeplagg. Ullvarianter er gode, men de syntetiske med logoen til en bank eller et byggevarefirma gjør også nytten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.