/ Topptur

– Jenter utfordrer hverandre annerledes

Ingvild Farstad var en av verdens beste ishockeyspillere. Nå er hun fullstendig hekta på ski og topptur – og oppfordrer jenter til å huske at enten går det bra – eller så går det over.

Sist oppdatert: 8. mars 2019 kl 14.03
HEKTA PÅ SKI: Som hockeyproff hadde Ingvild Farstad kontraktfestet forbud mot skikjøring. Men nå er profflivet over, og 31-åringen fra Trondheim er hekta på ski og topptur. Foto: Tore Meirik
HEKTA PÅ SKI: Som hockeyproff hadde Ingvild Farstad kontraktfestet forbud mot skikjøring. Men nå er profflivet over, og 31-åringen fra Trondheim er hekta på ski og topptur. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

– Jeg opplever skimiljøet som veldig inkluderende, med god tone mellom gutter og jenter. For å si det sånn: sjargongen blant skigutta blekner fullstendig sammenligna med praten i guttas hockeygarderobe.

Ekspert

Ingvild Farstad (31) er nyfrelst frikjøringsentusiast, men hun er godt vant med mannsdominerte miljøer – slik skimiljøet kan oppfattes som. Fem år som profesjonell ishockeyspiller, svensk seriemester i hockey, 72 a-landskamper i hockey pluss 10 ungdomslandslagskamper i fotball har hun under beltet. 

Hun har også skrevet masteroppgave om kvinnelige toppledere, og holder stadig foredrag om temaet, for både studenter og næringsliv.

ENGASJERT: – Det er helt konge på være jente i skimiljøet, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik
ENGASJERT: – Det er helt konge på være jente i skimiljøet, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik

– Annerledes med bare jenter på tur

– Jeg har alltid spilt med gutter, og nå er jeg mest på ski med gutter. Samtidig er det nok flere jenter i skimiljøet enn det kan virke som. Ofte har jentene sin guttegjeng de kjører sammen med, og det er kult, men det er også veldig bra når bare jenter er på ski sammen. Akkurat som da jeg spilte hockey; med gutta måtte jeg bare henge på og gjøre ting enkelt, men da jeg spilte med jenter kunne vi prøve flere nye triks og være mer kreative. Sånn er det på ski også. Det er annerledes å være bare jenter på tur. Ikke bedre eller verre, men vi utfordrer hverandre på en annen måte og tør nok å prøve mer. Kanskje blir vi litt tøffere når vi er bare jenter, sier Farstad.

Lånekassen som hovedsponsor

Verdens beste, mannlige ishockeyspillere er mangemillionærer og superstjerner. Da Ingvild Farstad var en av de beste i verden var Lånekassen i praksis hovedsponsoren hennes.

– Det var helt konge å være kvinne og toppidrettsutøver, akkurat som det er helt konge å være kvinne i skimiljøet. Det er selvsagt urettferdig at guttene tjener mye mer, men markedet bestemmer, så sånn sett er det naturlig. Media tegner nok et skjevt bilde, men det er forandring på gang. Vi ser det for eksempel i at de store fotballklubbene satser på jentelag, sier hun.

– DET HAR LETT FOR Å GÅ BRA: – Skimiljøet er fullt av kule og dedikerte jenter og gutter som ønsker å bli bedre, akkurat som toppidrettsutøvere, og det er veldig artig, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik
– DET HAR LETT FOR Å GÅ BRA: – Skimiljøet er fullt av kule og dedikerte jenter og gutter som ønsker å bli bedre, akkurat som toppidrettsutøvere, og det er veldig artig, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik

– Enten går det bra, eller så går det over

– Du er selv ganske fersk i skimiljøet. Hva skal til for å rekruttere flere jenter, både i og utenfor terrengparker og skiheiser?

– Vel, jeg har et motto: Enten går det bra eller så går det over. Og det har lett for å gå bra. Folk må bare slenge seg med og prøve, uansett om de er jenter eller gutter. Jeg har alltid vært eneste jente på løkka – både med skøyter og fotball – og opplevde at guttene lekte og herjet mer enn jentene. Man må gjennom en fase med prøving og feiling, men som sagt; det har lett for å gå bra! Selv fikk jeg være med Ivrig-jentene Linn Cecilie Mæhlum, Anja Gardli og en drøss flere jenter på en veldig fin tur i Sogndal i fjor, og jeg må gi dem honnør for et veldig bra og miljøskapende opplegg. Skimiljøet er fullt av kule og dedikerte jenter og gutter som ønsker å bli bedre, akkurat som toppidrettsutøvere, og det er veldig artig.

Publisert 8. mars 2019 kl 14.03
Sist oppdatert 8. mars 2019 kl 14.03
annonse
Relaterte artikler
klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen