TOPPTUR: Det er lov å gå topptur, men det er frarådet å dra ut fra hjemkommunen. Da kan du for eksempel gjøre som Tiril Sjåstad Christiansen - å gå i Wyller. Foto: Kristian Aalerud
Lesetid: 4 minutter
Det er ingen skiheiser i Norge som går denne påska, og alpinbransjen er inne i sin største krise noensinne. Det er heller ikke lov å overnatte på hytta i en annen kommune enn hjemkommunen i påsken, og risikoaktivitet er frarådet.
Regjeringen og helsemyndighetene har invitert Norge på dugnad. Det er med andre ord mye som er frarådet, og lite lurt å gjøre. Foreløpig har det kommet få rene forbud. Generelt kan vi si at rådene handler om to ting – det ene er å redusere smitte. Det andre, som kanskje er vel så sentralt for Fri Flyts lesere, er å ikke belaste et presset helsevesen unødvendig.
Her gir vi deg svaret på hva som er helt greit å gjøre i påsken, hva som er forbudt og hva som er frarådet.
Dette er forbudt
Selv om ligger mange føringer for hva slags aktivitet du kan drive med i påsken, er det generelt lite som er strengt forbudt.
I forkant av påske er det overnattingsforbud i fritidsbolig, som gjelder frem til 13. april. Forbudet ble innført 19. mars. Det er fremdeles lov med dagsturer til hytta, og det er også lov å overnatte i andres, faste bopel i andre kommuner.
Det er også forbud mot å arrangere idretts- og kulturarrangement, så den faste frikjøringskonkurransen du har i påska må nok dessverre avlyses.
Er du smittet av koronaviruset, eller mistenker at du er det, skal du holde deg hjemme. Er du hjemmekarantene, derimot, kan du gå tur med 1-2 meter avstand til folk.
Dette er frarådet
Her er listen langt lengre enn hva som faktisk er vedtatt forbudt. Først og fremst formulerer Folkehelseinstituttet seg slik:
– Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.
Fri Flyt har forøvrig vært i kontakt med Folkehelseinstituttet som henviser til reglene som står på fhi.no og helsenorge.no til enhver tid.
Rådet om å unngå unødvendige reiser innenlands er spesielt sentralt for de som vil gå toppturer. Her har det også vært et uttalt råd om å kun gå turer i din egen kommune.
– Du må ikke belaste helsevesenet. Luftambulansen har nok å drive med, og helsevesenet har generelt nok å drive med. Da belaster du et helsevesen som allerede er belastet. Skader du deg tar du av andres mulighet til å få hjelp.
Hun sier også du bør unngå store forsamlinger.
– Du må også passe på pressområdene i marka hvis folk klumper seg sammen der.
– Man må i alle fall ta høyde for at man går toppturer som ikke har betydelig risiko, slik at man ikke utløser redningsaksjoner. Legg inn en ekstra god margin for det, sa kommuneoverlege i Sunndal kommune, Svein Anders Grimstad til Fri Flyt i forrige uke.
Det er altså frarådet å bygge store hopp, og utsette deg for unødvendig risiko i denne perioden som foreløpig varer frem til etter påske.
Enkelte skianlegg er fortsatt åpne i Sverige, men flere har nå også stengt. Det er absolutt frarådet å reise dit, og blir du stoppet ved grensen på vei hjem kvalifiserer du til to uker i karantene.
Du bør heller ikke være i ansamlinger på mer enn fem personer, og holde noen meter avstand når dere er på tur.
Dette kan du gjøre
Det finnes en rekke muligheter for deg i påsken, så lenge du følger rådene fra Folkehelseinstituttet og Helse-Norge. Du kan fint gå turer i marka, uansett hvilken by du bor i. Regjeringen råder her til å finne turer som ikke er de mest populære.
Du har altså også lov til å både gå toppturer og kjøre på ski, så lenge du gjør det forsvarlig, unngår skredterreng og ikke belaster helsevesenet. Ingen kan nekte deg å gå toppturer i andre kommuner, heller, men det er altså sterkt frarådet.
I Trondheim har Vassfjellet lagt til rette for randofolk. Blir det fullt der kan du også vurdere Gråkallen. I Bergen er det stort sett Gullfjellet som er mulig for toppturister nå.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.