Dersom du skal på topptur og randonee med hund er det viktig å ha med nødvdendig og riktig utstyr, både for komfort og sikkerhet. Her er utstyret du må ha med på tur.
PÅ TUR: Det er viktig å ha med riktig utstyr til hunden på topptur. Her er Mattias Fredriksson med sin sibirske husky Tikaani. Foto: David Kantermo
Lesetid: 4 minutter
En hund kan være en fantastisk turkamerat på topptur og randonee. Men det er også mye du må huske på og vite før du tar med en hund på fjellet. Risikovurdering og turplanlegging må gjøres annerledes, og det er stort ansvar å ha med en hund som ikke vet hvilken fare den til enhver tid er utsatt for.
Det er også viktig at hunden, i likhet med deg selv, er utstyrt riktig. Og selv om det er fristende at hunden løper fritt i fjellet, kan det utsette hunden for potensielt livsfarlige situasjoner. Dessuten er det båndtvang store deler av topptursesongen.
Det er mye du må vite når du skal ha med en hund på topptur, annet enn utstyret. Husk at hunden ikke skal utsettes for risiko, og du må derfor planlegge turen deretter. Det finnes en rekke trygge toppturer du bør vurdere på tur.
I denne saken er for ordens skyld ikke kløv tatt med. Topptur med hund er ikke den beste anledning for en hund til å verken trene på kløv, eller bruke det.
Langt bånd
På vei oppover bør hunden være i bånd store deler av turen. På våren er det båndtvang for hunder, og da har du ikke noe valg. Går du tur på vinteren, bør du bruke bånd for å unngå potensielt farlige situasjoner.
Men husk at du har stålkanter på skiene, som også kan være farlig for hunden. Derfor bør du bruke et langt bånd, og som enten er delvis eller helt elastisk. Her bør båndet være rundt tre meter.
For ekstra langt bånd kan du også bruke løpeline/langline, som kan kjøpes i inntil 15 meter.
Trekksele
Topptur er ikke plassen for hunder i halsbånd. Her bør du ha en skikkelig sele. Har du en hund som trekker, bør du ha en god trekksele. Selene skal gi hunden god frihet når de beveger seg, uten at de presser på feil steder.
Husk også å tilpass selen skikkelig, dersom det er mulig. Har du en hund som ikke trekker, kan det gå greit med en annen type hundesele.
For at du skal få nyte turen best mulig oppover, bør du dessuten ha et godt trekkbelte. Da har du alltid begge hendene frie. Noen av beltene har dessuten ekstra oppbevaringsplass, til kamera, drikke og mat.
Beltene nedenfor har også egne fester for pulk. Non-Stop-beltet kan også utvides med oppbevaringsplasser.
Har du kraftig nok sekk, kan du også feste selen rett i magebeltet på sekken.
Hvis hunden fryser
Det varierer mye fra rase til rase hvor mye kulde de tåler. Da Fri Flyt tidligere skrev om tips til hund på topptur, var et viktig råd å gjøre en vurdering om hvem du går turen for?
Er det alt for kaldt, eller ukomfortabelt for hunden, bør du vurdere å la den bli hjemme – eller bli hjemme selv.
Men har du en hund som fryser på turen, bør du vurdere en løpsdekken med isolasjon. Disse finnes i varianter som er lette. De kan dessuten være praktiske når du tar pause, for å unngå at hunden fryser da. Det finnes også ulike heldresser, som er særlig fine for hunder som sliter med klumper i pelsen.
Husk også at hundene går rett på snøen. For mange hunder blir turen langt hyggeligere hvis de har på sokker. Er det kald nok snø, men du ikke har sokker, bør du vurdere potesalve.
Mat
Husk godteri til hunden. Eller mat, hvis du skal gå en lang tur. Du bør også ha med en skål og vann på turen, avhengig av lengden på turen du skal gå. Her finnes det flere ulike løsninger, for eksempel en slik som kombinerer begge:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.