High Camp, verdens største toppturfestival, har blitt voksen. Her kan du lese historien om arrangementet og møte noen av de som har bidratt til magien som oppstår mellom de taggete tindene i Hurrungane.
SAMLING VED LEIRBÅLET: På High Camp er det vanskelig å si hva som er viktigst. Å treffe venner eller dra på skiturer i de spisse og vakre Hurrungane. Store Skagastølstind troner oppe til venstre.
Lesetid: 12 minutter
Denne helgen, som så mange ganger før, vil det være stuvende fullt av telt og glade mennesker i Hurrungane, når Fri Flyt arrangerer High Camp Turtagrø, den tradisjonsrike skifestivalen med over 500 skientusiaster.
Før festivalen ble arrangert første gang, fantes det ikke liknende tilbud. Men det eksisterte mange ulike enkeltpersoner og entusiastiske små miljøer omkring i landet. Fri Flyt hadde bygget seg opp til å bli en slags felles referanse for disse miljøene.
* Sitatene i denne saken ble gitt i anledning Fri Flyts omtale av High Camps tiårsjubileum, i 2011.
– Fri Flyt ville bli noe mer enn et magasin. Vi ville skape en arena der leserne våre kunne møtes, bli kjent og gå på tur sammen, sier tidligere Fri Flyt-redaktør og High Camp-grunnlegger Anders Waage Nilsen, da arrangementet feiret 10 år.
Waage Nilsen hadde erfaring fra Bergen Turlag og klatremiljøet i hjembyen.
– Vi ville lage en samling etter modell fra de uformelle klatresamlingene. Folk kunne samles, ha det kjekt på kveldene og gå på tur om dagen. Arrangementet skulle avholdes i enkle former, og tanken var helt fra starten at folk hadde ansvar for seg selv og egen sikkerhet, forteller han.
På Turtagrø fant arrangørene en perfekt arena for vårlig topptursamling. Den beste tiden av sesongen var nemlig etter at heisene hadde stengt og skibomsene hadde returnert fra Alpene. Dessuten var det omtrent like langt å reise dit fra Trondheim, Bergen og Oslo.
Den daværende eieren av fjellhotellet på Turtagrø, Ole Berge Drægni, eller «hele Klatre-Norges hotellvert», syslet selv med tanker om hvordan han kunne etablere våren som «ny sesong». Tradisjonelt sett hadde Hurrungane omtrent vært folketomt, med unntak av klatresesongen på sensommeren og høsten. Drægni var svært velvillig overfor brattkjøringspionerer som Jørgen Aamot, Tor Olav Nålsund og Arne Litlere. Han etablerte blant annet etablert en loggbok over førstenedkjøringer i Hurrungane.
– Drægni var veldig systematisk i satsningen på skiopplevelser, forteller Waage Nilsen.
Det var i diskusjoner med ham at toppturfestivalen ble noe mer enn en vag idé. Drægni bidro entusiastisk i planleggingen av den første toppturcampen og ble en god alliansepartner for Fri Flyt.
– Han la alt til rette for at det skulle bli mulig å arrangere den første campen, forteller Waage Nilsen.
Men High Camp-historien holdt på å ta slutt før den var i gang.
– Den dagen bladet med den første High Camp-annonsen skulle trykkes, satt nåværende redaktør Erlend Sande og jeg i bilen. Vi hørte på radioen at Turtagrø Hotell hadde brent ned til grunnen. Vi ble helt stille. Jeg tror vi begge et øyeblikk følte at hele konseptet lå i ruiner. Vi måtte bestemme oss: Skal vi fjerne annonsen og droppe arrangementet, eller skal vi kjøre på?
De ringte Drægni, som var dypt fortvilet. Sammen ble de enige om å gjennomføre festivalen likevel. Dermed ble førsteutgaven av High Camp Turtagrø, med 80 påmeldte ildsjeler, gjennomført som en teltleir rundt en gigantisk brannruin.
En av deltakerne var Trygve Sunde Kolderup, som da studerte ved Handelshøyskolen i Bergen og etterhvert tilbrakte vel så mye på Fri Flyt-kontoret som på lesesalen.
– Folk bodde i telt og i Sveitservillaen. Det kom en gjeng helt fra Lofoten. Det var fantastisk vårsnø, og jeg husker en drømmetur til Store Ringstind, minnes Kolderup.
Han ble senere redaktør for friluftsmagasinet Ute og en selvskreven og uunnværlig sjef for High Camp, som raskt økte til 300 deltakere.
– Det er masse folk som har blitt introdusert for toppturer gjennom campene våre. Det er noe av det jeg er mest stolt av i Fri Flyt: Vi har fått flere folk ut på ski og ut i naturen. Vi har spleiset nye turkamerater, venner og kjærester. Ofte er jeg nå på tur med folk jeg har møtt gjennom High Camp og treffer andre som har møttes på Turtagrø eller som startet med topptur etter at de var på High Camp, forteller Kolderup.
De siste årene har det blomstret frem flere liknende og konkurrerende skisamlinger, noe Kolderup beskriver som rent positivt.
– High Camp har vist fram en ny måte å samle folk på fjellet på. Det er gøy at andre har kopiert det. High Camp har også vært viktig for å trene opp mange i fjellferdsel, med foredrag og kurs om snøskred og breredning, sier Kolderup, som i dag er redaktør for Turistforeningens medlemsblad Fjell og Vidde.
De siste årene har arrangementet solgt ut alle de 550 deltakerpassene.
Raskt utviklet High Camp seg til mer enn Turtagrø-festivalen. De mindre, mer intime campene i Lofoten, i Lyngsalpene, på Sunnmøre og i Romsdalen har gitt store opplevelser for entusiastene som fikk plass. Det ble også arrangert camp på Klatreskolen i Henningsvær i Lofoten, før regionen fikk fastlandsforbindelse. Campene var populære, men ofte uheldige med værforholdene.
– Vi var nok litt for tidlig ute. Turistkontoret, som nå satser for fullt på vinterturisme, skjønte ikke helt hva vi holdt på med, sier Kolderup.
Det ble dessuten mye logistikk, når deltakere ankom sjøsyke med båt eller med fly som på grunn av værforhold måtte lande på alternative flyplasser.
– Men det var utrolig hyggelige helger! konkluderer Kolderup.
Snur Turtagrø på hodet
High Camp Sunnmøre er de siste årene blitt nesten like stor i antall deltakere, men den dag i dag er hovedarrangementet, skifellenes Woodstock, fremdeles festivalen på Turtagrø.
Laila Hjellvoll var daglig leder på Turtagrø Hotel (som ble gjenoppbygd året etter brannen) fram til 2018. Hun har sett hotellet, og området rundt, bli snudd på hodet av glade toppturentusiaster og tatt imot det bålluktende dunjakke-diskofolket med skrekkblandet fryd. Hotellet har 114 sengeplasser og er ikke dimensjonert for 700 personer.
– For min del var det snakk om å gruglede seg. Det er alltid en utfordring å få logistikken til å fungere, men det synes jeg er gøy. Det jeg grudde meg til, var sikkerheten. Med så mange mennesker, hvorav endel av dem i en temmelig svimmel tilstand, er sikkerheten en faktor jeg hadde med meg hvert minutt under disse arrangementene, sier Hjellvoll.
Hjellvolls beste minne er fra den aller første campen hennes, da hun ennå ikke hadde hovedansvaret og hadde muligheten til å bli med på festen. Men når hun trekker fram det året kjøkkensjefen lagde altfor små kjøttkaker som en av de største fadesene, sier det noe om hvor bra det har gått.
– High Camp har helt klart bidratt til å gjøre hele Jotunheimen Vest og Sogn og Fjordane mer kjent.
Det eneste arrangementet som trekker enda flere folk til Vest-Jotunheimen er Fjellfilmfestivalen i Turtagrø i september, et arrangement i samarbeid med Ute. Den var en direkte konsekvens av samarbeidet om High Camp.
– Vi hadde etablert et unikt samarbeid med Ole Drægni og personalet på hotellet og diskuterte ofte hvordan vi kunne utvikle samarbeidet videre. Da Ole Drægni skulle på en reise til Canada, husker jeg vi ga ham et råd. «Stikk innom Banff og se hva de hadde klart å få ut av fjellfilm-festivalen sin. Når du kommer tilbake, kommer du innom kontoret og så planlegger vi filmfest på Turtagrø». Da han kom tilbake var han i fyr og flamme, forteller Anders Waage Nilsen.
Hotelleieren omkom i tsunamien i Thailand julen 2004. Datteren, som da var fire år gammel, arvet Turtagrø Hotel. I 2018 overtok hun driften av hotellet.
Bryllupsfest og dunjakke-disko
– Jeg tror alle som har jobbet i Fri Flyt på en eller annen måte har fått en kjærlighet for Hurrungane, det unike, historiske tindepanoramaet på vestsiden av Sognefjellet. Selv har jeg både fridd til min kone på toppen av Store Skagastølstind, og giftet meg på hotellet. Det sier litt om min tilknytning til plassen. Ole ble etterhvert en venn, ikke bare en samarbeidspartner. Jeg er sikker på at om han hadde sett dagens utgaver av High Camp og Fjellfilmfestivalen hadde han stått på trappen om smilt fra øre til øre, sier Waage Nilsen.
For Nilsen har High Camp vært preget av positivt stress, med logistikk og arrangøransvar på skuldrene. Derfor er ofte de beste minnene mot slutten av arrangementet, når alle er fornøyde og alt har gått bra.
– Det å gå på tur til Riingstind sammen med hundrevis av livsglade mennesker er nesten rørende å oppleve når man har vært med hele veien fra idé til realisering. Etter en fin turdag er ingenting bedre enn å avrunde med euforisk dunjakke-disco – i mine øyne det beste klubbkonseptet i Norge gjennom tidene.
Også Trygve Sunde Kolderup minnes store skiopplevelser i kombinasjon med sene kvelder:
– Det er fire fantastiske nedkjøringer jeg husker. Sunnmøre i 2009 – fra Kolåstind, første året vi var i Lofoten, ned fra Geitgaljartind og to nedkjøringer fra Ringstind de første årene vi var på Turtagrø. Et av høydepunktene er også året vi hadde High Camp Turtagrø 17. mai-helgen. På toppen av Dyrhaugstind var det strålende sol og folk hadde med flagg, gikk i t-skjorte og sang nasjonalsangen. Det var stort. Og da Dj Annie spilte på steintrappa utenfor Turtagrø, det falt store snøfiller og flere hundre glade mennesker sto og danset halve natta – da fikk jeg lyst til å stage dive. Men heldigvis var det noe i bakhodet mitt som sa «nei, nei, nei»!
Et lite stykke High Camp-historie
2001: Fri Flyts første topptursamling arrangeres på Turtagrø. Hotellet er nedbrent, og Sveitservillaen er samlingssted. De fleste av de 80 deltakerne bor i telt, og det arrangeres guidede turer i strålende sol til blant annet Dyrhaugstind og Store Ringstind. Den provisoriske «Ruinen Bar» i garasjen ved riksveien står for ølservering. NRK Dagsrevyen lager et innslag om fenomenet.
2002: Det nye hotellet står klart til å ta imot nye toppturentusiaster, og navnet High Camp introduseres for første gang. Antallet deltakere runder 200. Mange blir med kjent-kvinner og -menn på tur, men mange velger også å gå turer på egenhånd. For første gang feires 17. mai på High Camp.. Tidligere på våren ble High Camp Lofoten introdusert, en samling med plass til 30 deltakere med base i Henningsvær.
2003: High Camp Lofoten holder to samlinger for å få plass til alle som vil være med, men rammes av mye dårlig vær. Værgudene velsigner derimot Turtagrø med en god dose snøvær og vind. Når det letter, kan deltakerne glede seg over 10 centimeter styresnø fra Lauvnostind, som mange oppdager dette året.
2004: High Camp inntar Sunnmørsalpene, med base på Standalshytta. Toppturterrenget kan ikke blir bedre, men været legger en demper. Også på Turtagrø er det rufsete vær, men mange kommer seg likevel til topps på Store Ringstind. Som alltid etterfølges uvær av pudderkjøring, for den som er litt tålmodig.
2005: High Camp Lyngen arrangeres for første gang, med Solhov som samlingssted. Den første Turtagrø-campen uten Ole Berge Drægni varer hele fem dager, fra fredag 13. til tirsdag 17. mai. Helsport Hotel er et nytt og populært overnattingskonsept for de heldige som får plass. Været er vakkert, 400 dukker opp og nærmere 200 bestiger Store Ringstind sammen.
2006: Det er knapt nok snø på Turtagrø, og vær og føre gjør at de fleste turene går til pålitelige Steindalsnosi. Under campen kommer det endelig nedbør, og folk våkner med snø på teltet hver morgen. Davo Karnicar, den første som kjørte på ski fra toppen av Mount Everest, kommer til High Camp som foredragsholder og brattkjøringsinstruktør. High Camp Lyngen fortsetter med god stemning på Solhov.
2007: De åtti deltakerplassene i Lyngen blir straks utsolgt. I samarbeid med Norsk Fjellfestival blir det også High Camp i Romsdalen. High Camp Turtagrø får full klaff med været. Det er folksomt på Store Ringstind på fredagen, og Fanaråken lørdag. Mange velger å utforse Loftet på den andre siden av Sognefjellet.
2008: High Camp Romsdalen fortsetter med 80 toppturentusiaster, samlet på Åndalsnes. Et kjapt regnestykke viser at deltagerne totalt gikk opp mot 200.000 høydemeter i løpet av de tre turdagene. På High Camp Turtagrø tas det store steg. Kjentmennene er byttet ut med tindevegledere fra Bre og Fjell. Bergensartisten Magnet holder konsert på hotelltrappa.
2009: High Camp er tilbake på Standalhytta i Sunnmørsalpene, med 30 deltakere og glimrende forhold på klassikere som Kolåstind, Sætretind og Randers Topp. High Camp Lyngen og High Camp Turtagrø blir utsolgt i god tid i forveien. DJ Annie kommer rett fra Berlin og snurrer plater på hotelltrappa på Turtagrø.
2010: Første High Camp-sesong uten Trygve Sunde Kolderup. En askesky fra vulkanen Eyjafjallajökull skaper problemer for luftfarten over hele Europa, og bare en håndfull av deltakerne på High Camp Lyngen kommer seg til Stigen Vertshus. Turtagrø får flott vær, men såpass lite snø at Store Ringstind ikke blir mål for fellesturer.
2011: High Camp arrangeres for første gang tidlig på vinteren, og for første gang i Hemsedal. Harahorn hotell er arena, med gourmetmat og Jørgen Aamot som leder for guidingen. Skredkursholder Markus Landrø får svært relevante snøforhold for å understreke sine poenger. High Camp Turtagrø markerer sitt 10-årsjubileum i mai.
2012: High Camp Turtagrø fikk besøk av selveste H.KH. Kronprins Haakon. Fri Flyt hang med til topps og møtte en turglad tronarving som viste kongelige ferdigheter på telemarkski.
2014: Kronprinsen returnerte atter til High Camp Turtagrø, og besøkte denne gangen Ringsting.Se film fra toppturen her.
2015: High Camp Lyngen ble raskt utsolgt og på Turtagrø trakktoppturene til Fanarokken, Skagsnebb og Lauvnostind rundt 600 deltakere.
2016: En trist hendelse inntraff da et guidet følge på 10 personer ble involvert i et skred ved Steindalsnosi ved Turtagrø. To personer ble skadet og hentet av Luftambulansen.
2017: High Camp Sunnmøre kunne by på seilturer fra camp til foten av topptur-destinasjonene. Turtagrø så seg nødt til å redusere antall deltakere, da hotellets kapasitet var blitt overbelastet. Den eksklusive festivalen kunne nå invitere 300 deltakere.
2018: Programmet på Turtagrø ble utvidet med tre nye turer og kurs innen topptur, breferdsel og kameratredning i tillegg til høy stemning og den tradisjonelle konserten på trappa.
2019: Hele 500 festivaldeltakere reiser mot Jotunheimen, det 18. året High Camp Turtagrø arrangeres. Driften av Turtagrø Hotell er overtatt av Ole Berge Drægni sin datter, som fylte 18 år i 2018 og ønsker å føre hotellarven videre.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.