/ Topptur

«Ungdom» har oppdaget Høgruta

– Det er mange ungdommer som har gått i år. De er veldig trivelig folk å ha på besøk!

Sist oppdatert: 22. mars 2016 kl 17.35
GLITTERTIND: Andrea Binning på Glittertind - et av stedene man kjører på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum
GLITTERTIND: Andrea Binning på Glittertind - et av stedene man kjører på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter

Høgruta

Hva: En femdagerstur topptur i hjertet av Jotunheimen.
Ruten: Går over minst åtte breer og syv 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen.
Start: Gjendesheim eller Bessheim, siste hytte på Høgruta er Krossbu
Lengde: Hver etappe er ca 15 km, med 1000 - 1500 meter stigning.
Overnatting: Skjer på 7 (8) betjente hytter (man kan starte fra både Gjendesheim og Besseggen)

Det sier Knut Vole, bestyrer på Glitterheim. Han forteller det i år er blitt stadig flere yngre som legger ut på Høgruta, spesielt folk i tjueårene.

– Det er mange dyktige unge som har vært innom oss i år. Det er veldig gledelig. Det er jo ungdommen vi har prøvd å få tilbake i fjellet i mange år, så ingenting er bedre enn dette.

Med ungdom følger Vole riktignok DNT-standarden; altså alle under 26. Etter et raskt regnestykke anslår han at cirka 30-40 prosent av de som allerede har gått - og som kommer til å gå Høgruta i Jotunheimen - vil være i tjueårene. De velger ofte å gå utenom de guidene turene forteller han, men det bekymrer ikke bestyreren på Glitterheim.

– Bekymra? Nei! Det er veldig mange dyktige og flinke folk, jeg har ikke vært borti det motsatte. De bruker jo gjerne GPS og annet stilig utstyr som vi litt eldre folk ikke skjønner oss helt på, så jeg er veldig trygg med å slippe dem videre ut på tur, sier Vole.

GOD FLYT: Stian Hagen suser nedover toppen av Storebjørn. Han har sammen med fotograf Johan Wildhagen vært med på å utforme Høgruta.

Glitterheim er hytte nummer tre av totalt åtte på Høgruta i Jotumheimen, også kjent som Jotunheimen Haute Route. I fjor var det cirka 250 stykker som gitt ruta, mens det hittil i år allerede er mellom 100 og 150 stykker som har lagt ut på tur.

Noen av disse har måttet bryte på grunn av mye vind i fjellet, men dette er likevel veldig gode tall med tanke på at snøforholdene var bedre i fjor, og fordi høysesongen ikke starter før i midten av april. Hyttebestyrer Vole stiller seg optimistisk til en eventuell deltakerrekord.

– Jeg tror nok vi kan slå tallene fra i fjor. Det blir veldig spennende å se etter påske. Vi har mange organiserte turer som er planlagt da!

Vole er imponert og hvor spreke ungdommene som kommer til Glitterheim er.

– Ungdom som har kommet ned hit har slått opp kiten og helt glemt middag. De har glemt både tid og sted - selv om etappen hit er lang. De fleste «vanlige mennesker» er såpass slitne at de setter seg ned i en stol og blir der når de kommer hit, ler han.

Klatrekompaniet som tilbyr guida turer på Høgruta har også merket en økt interesse fra ungdom som ønsker å delta.

– I påsken var to av deltagerne vi hadde på tur under 25 år, og en av dem var 19. Vi synes det er veldig hyggelig å introdusere ungdom for det moderne friluftslivet, og merker at dette er en tur som appellerer til denne aldersgruppen. Vi tror også naturopplevelser som Høgruta gir vil være med på å gi et positivt møte med naturen og det moderne friluftsliv for ungdommer.

2003-12-31-23.00.00-40
2003-12-31-23.00.00-40

PÅSKESTEMNING: Her fra Klatrekompaniets Høgruta-tur i påsken. Foto: Lars Helgaker, Klatrekompaniet

Lyst til å gå Høgruta? Disse tilbyr organiserte, guidede turer: DNT, Hvitserk, Breogfjell og Klatrekompaniet.

– Det er jo helt rått

Det var fotograf Johan Wildhagen som sammen med skiproff Stian Hagen - lagde Høgruta i 2013. At ruta nå trekker til seg de unge synes Wildhagen er rått.

– Det er de unge som er fremtiden, og at de nå oppdager Høgruta er helt rått. Da kan de bidra til å spre det glade budskap og fortelle sine venner om det. Det synes jeg er ganske stilig.

Wildhagen synes det er stas å kunne inspirerer også de unge til å oppleve storslått natur.

– Hvis man kan bidra til å inspirere folk til å oppleve stor natur, så er det utrolig bra. Det virker å være en trend at folk ikke lenger bare kjøper seg fancy utstyr, men faktisk også drar ut i fjellet for å lære. Det å føle seg liten, men likevel trygg i stor natur er så viktig. Jeg tror det vil gi unge en viktig mestringsfølelse - samtidig som de får fylt opp kunskapsbanken sin.

09-28-32_lightboxorg
09-28-32_lightboxorg

SKIENTUSIAST: Johan Wildhagen er selv ivrig på ski. Foto: Erlend Sande

Han peker likevel på at det er viktig med respekt for naturen, og oppfordrer alle som skal gå i påsken og fremover til å lese seg opp før de legger ut på tur.

– Man skal ikke gjøre dette for å tøffe seg, men fordi det er noe man har lyst til å gjøre - og som man kjenner seg trygg på. Jeg vil anbefale alle som planlegger å gå Høgruta i påsken og fremover til å lese guideboka «Høgruta i Jotunheimen», der Stian Hagen gir en praktisk innføring for alle som planlegger å gå Høgruta på egenhånd.

Boka som Wildhagen snakker om er nylig gitt ut av Fri Flyt og inneholder i tillegg til praktisk veiledning, også kart og flyfoto med inntegnede ruter.

Wildhagen er hemmelighetsfull, men hinter også til at han kan sette i gang med liknende prosjekter andre steder i Norge.

– Jeg håper vi kan få flere tilsvarende turer opp og stå, slik at man får enda flere valgmuligheter. Det finnes mange fine og ukjente turer som det kunne vært interessant å prøve å løfte frem.

– Sånn som det ser ut nå er jo engasjementet enormt og det er et utrolig stilig konsept. Ingen skiheiser trengs bygges, man kan rett og slett bare fortelle om en rute med hytter og få til et samarbeid mellom dem, avslutter Wildhagen.

Nedenfor ser du noen Instagrambilder fra Høgruta så langt i påsken.

Uten-navn-2
Uten-navn-2

Gode forhold: Det ser jammen ut som @utogfram, @sbirknes og @tjansnes har kost seg på tur.

Vil du gå Høgruta, eller bare la deg motivere av flotte skibilder og en god guidebok? Kjøp Stian Hagens guidebok på ffshop.no

Publisert 22. mars 2016 kl 17.35
Sist oppdatert 22. mars 2016 kl 17.35

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen