/ Topptur

Opp med Høgruta

Allerede andre året har den nyetablerte Høgruta i Jotunheimen doblet trafikken fra fjoråret. «Alle» vil oppleve turen gjennom Jotunheimen, og hytte-til-hytte-konseptet har fått en oppsving.

Sist oppdatert: 16. april 2015 kl 14.45
HØYT OVER: Jotunheimen har mye å by på, og i vinter har mange begitt seg ut på Høgruta Jotunheimen. Foto: Erlend Sande
HØYT OVER: Jotunheimen har mye å by på, og i vinter har mange begitt seg ut på Høgruta Jotunheimen. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 6 minutter

Skjærtorsdag 2015: Gule påskekyllinger i vinduet, påskeduker på bordet, morgensolen skinner inn på frokosten, og betjeningen på Glitterheim gjør seg klar. Til hva? Å ta i mot 50 morgentrøtte – men gira – skifolk som skal få i seg en god og mettende frokost før de skal spenne på seg skiene, og deretter gå videre, opp hele den lange veien til Glittertind. Deretter skal de kjøre ned og videre til Spiterstulen for å slappe av før neste dags tur mot Galdhøpiggen. Og sånn går nu dagan.

LES OGSÅ: Derfor heter det ikke lenger Haute Route Jotunheimen

LES OGSÅ: Vi gikk Jotunheimen Haute Route

Marit Vidnes. Foto: Roger Bareksten
Marit Vidnes. Foto: Roger Bareksten

Høgruta Jotunheimen har allerede blitt en stor snakkis, forteller Marit Vidnes, prosjektleder for Høgruta Jotunheimen i DNT Fjellsport Oslo og Omegn.
– Det har vært stor interesse rundt turen, og vi får mange spørsmål fra folk som vil gå den selv. Det ble en rekordpåske for mange av hyttene i området. Og det som er spesielt er at det er mange unge folk som går, både på fjellski mellom hyttene, og folk som går Høgruta. Det virker som hytte til hytte-konseptet har fått en oppsving.
Hun mener god markedsføring kan ta mye av æren, med mye skriverier om turen, og selvsagt det spektakulære området som gjør det lett å selge inn.
– Det å gå toppturer har vært populært lenge, og jeg tror folk begynner å bli klare for noe nytt, forteller Vidnes, som er fornøyd med tre fulltegnede turer fra DNT Oslo og Omegn, og venteliste på den mest populære.

Og noe nytt ble satt på planen da Høgruta Jotunheimen ble planlagt etter modell av den klassiske Haute Route i Alpene. Høgruta er en 5 - 6 dagers topptur gjennom Jotunheimen. Ruta går over flere 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen, og innom betjente hytter på veien. Hver etappe er ca 15 km, med 1000 -1500 meter stigning.

– Det er helt fenomenalt hvor mange folk som kommer fra alle kanter for å gå denne ruta. Til nå i år har det vært over 250 stykker, mot 100 i fjor første året, forteller Christian Sulheim på Leirvassbu. Han var initiativtaker i 2011 til å få til en langtur gjennom Jotunheimen, og er en av dem som har brukt mye tid på prosjektet i samarbeid med Turistforeningen og de sju hyttene som er med.
– Løftet som vi sju i felleskap har gjort i disse årene sammen med Den Norske Turistforening, Johan Wildhagen, Stian Hagen og en rekke andre, har skapt et konsept som det nå går gjetord om i inn og utland, sier Sulheim.

Foto: Erlend Sande
Foto: Erlend Sande

LES OGSÅ: Alt om topptur

Guideselskapet Breogfjell har også hatt stor pågang på sine guidede turer gjennom Jotunheimen.
– Det har vært stor interesse for turen i vinter, den har allerede andre året rukket å bli veldig populær, forteller daglig leder Melanie Hetkamp.
De tok med seg erfaringene fra første året, og mener de nå har laget et veldig bra opplegg. I år har de arrangert hele ti fullbookede turer, der en var med Turistforeningen og tre mini-turer.
– Vi hadde forventet at det ble interesse for turen, men i år er vi kjempefornøyd med at det er så mange som vil gå turen med oss. Dessverre er det bare tre-fire uker hvor det er mulig å gjennomføre hele ruta, på grunn av snøen og åpningstider på hyttene. Vi skulle gjerne kunne tilby turen enda lenger, og guidene liker også veldig godt å gå denne turen. 

LES OGSÅ: På ski fra Norges tak

 
Hallgrim Rogn er glad for tur. Foto: Privat
Hallgrim Rogn er glad for tur. Foto: Privat

Hallgrim Rogn (30) fra Valdres er en av mange som har gått Høgruta Jotunheimen for første gang i vår. Han har gått mye skiturer tidligere, både fra hytte til hytte og toppturer, men å gå på topper mellom hytter, det hadde han ikke gjort før. Han ble positivt overrasket.
– Det funka bedre enn jeg hadde frykta. Jeg hadde trodd at det skulle bli kavete, hardt og tungt, og ikke tid til å nyte. Men det var tid til å nyte både opp og ned,  og det var luksus å komme til hyttene og få mat.
Rogn syntes ikke det var mye mer krevende å gå Høgruta enn å gå mellom hyttene.
– Jeg synes det var overraskende at det ikke var tyngre. Jeg er vant til å gå med tung sekk, men nå hadde jeg en tretti liter sekk og det var det jeg trengte. Når vi klarte å gå ganske rolig og jevnt ble det fine dager alle dagene, forteller Rogn.
Han mener noe av det beste er at man får oppleve Jotunheimen på sitt beste.
– Jeg har aldri vært en toppsamler, for jeg har ikke vært så glad i å gå ned igjen på sommeren. Men nå har jeg fått gjort og sett mye i Jotunheimen, topper det er greit å ha vært på fordi de er voldsomt fine, og det er genialt å få sett såpass mye av Jotunheimen på en tur.

Hva var den beste etappen?
– Jeg tror den beste opplevelsen var Galdhøpiggen. Det gikk overraskende greit å komme seg opp, det var bare å gå jevnt så var man plutselig på toppen. Men det var også den mest spennende opplevelsen med litt tau og sånt ned igjen, det var kult.

Vidnes er fornøyd med interessen for Høgruta, og forteller at det gir inspirasjon til se på andre muligheter for lignende turer i aktuelle områder.
– Vi vil ha flest mulig ut på tur, og få liv i hytte til hytte-konseptet på vinteren. Og det ser ut som det har fungert.

Kan det nå bli muligheter for å ha lengre åpningstider utover våren på hyttene i Jotunheimen?
– Det er litt for tidlig å si, det blir bestemt i disse dager, nå som mange av hyttene stenger. For mange er det vanskelig å holde oppe lengre på grunn av tynt med snø. Vi skal for eksempel ha en ny tur om to uker, men da må vi begynne på Spiterstulen, og får ikke gått de to første etappene. Men flere av hyttene er innstilt på å se på mulighetene for å holde lengre oppe, men i første omgang er tanken å sette opp flere turer det tidspunktet hyttene er åpne.

LES OGSÅ: Jotunheimen på tvers 

SKIFJELL TIL FOLKET: Initiativtaker Stian Hagen på vei ned mot Glitterheim, der det i påsken var 50 stykker på en dag som skulle videre på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum
SKIFJELL TIL FOLKET: Initiativtaker Stian Hagen på vei ned mot Glitterheim, der det i påsken var 50 stykker på en dag som skulle videre på Høgruta. Foto: Christian Nerdrum
Publisert 16. april 2015 kl 14.12
Sist oppdatert 16. april 2015 kl 14.45
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen