Joda, Haute Route fra topp til topp kan bli det som trekker toppturfolket til Jotunheimen! Fri Flyt ble med Stian Hagen og en gjeng spreke konkurransevinnere på en fabelaktig tur.
SISTE DAG: Øystein Benjaminsen, Erlend Bremnes og Turid Kleveland på vei mot Storebjørn. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 5 minutter
– Det har vært så mye fokus på Vestlandet og Nord-Norge. Jotunheimen er blitt litt glemt, sier skiproff, guide og rutesnekker Stian Hagen.
Vi har vært på en fem dagens tur blant landets høyeste tinder som det ikke er mulig å glemme. En ny 2000-meterstopp hver dag, fine nedkjøringer på vårsnø og overnatting på noen av Jotunheimens mest klassiske fjellhytter er noen stikkord for turen. Fri Flyts Haute Route startet med sol og blå himmel på Bessheim ved Valdresflya en fredags morgen. Etter fem dager og nærmere sju tusen høydemeter stod vi på toppen av Storebjørn, med utsikt over store deler av ruta.
– Helt fantastisk, over forventning. Vi som er nordfra ser for oss at Jotunheimen er sånne runde fjell, men det har absolutt overbevist. Vi kommer nok tilbake om ikke så alt for lenge, sier Erlend Bremnes.
TUNGVEKTSKLASSEN: Erlend Bremnes forebygger gnagsår foran en lang oppstigning med tungt skiutstyr.
Tromsøgutten hadde tatt med seg tunge frikjøringsski med Duke-bindinger sørover. Heldigvis er han sterk som en bjørn og hadde shorts i sekken. 2000 meter over havet var det i lange perioder temperatur for minst mulig klær. Ingen i gruppa av lesere som fikk være med på turen kjente hverandre fra før, men det ble et sammensveiset lag som fant en fin rytme på de forholdsvis krevende dagsetappene.
–Vi aner ikke hvor heldige vi er som er på denne turen her. Det er kjempeflott, sier vossejenta Hildegunn Pettersen, som vant deltakelse ved å sende inn sitt beste toppturtips.
SYNKRONT: Jannik Kvaal og Hildegunn Pettersen kjører sløsj ned mot Gjende og Memurubu.
Når du beveger deg fra hytte til hytte i Jotunheimen via flotte skitopper, virker det nesten rart at ikke folk har gjort dette før. Fjellene har alltid ligget der, og hyttene besøkes hvert år av tusenvis av friluftsfolk. Men det var Norges mest garvede frikjøringsproff, Stian Hagen, som sydde sammen et opplegg for å sette sammen toppturer i hjertet av Jotunheimen til et flerdagers opplegg. Sammen med fotograf Johan Wildhagen har han planlagt og promotert Jotunheimen Haute Route. Noe av fordelen med ruta er at de kvistede fjellskiløypene mellom hyttene er trygge alternativer på uværsdager, og på fjorårets prøvetur satte været en stopper for bestigning av to av de fem toppene. Men Fri Flyts lag slapp å aktivere plan B.
– Det er helt fantastisk, det er det. Nå har jeg vært i Jotunheimen før, men disse fem dagene har bare vært et eventyr. Så jeg kan anbefale alle å ta toppskiene fram og dra på tur. Det er ikke noe som slår dette, sier Jannik Kvaal, opprinnelig dansk, men bosatt i Bergen.
Turid Kleveland hadde allerede brukt opp mesteparten av sommerferien på turer til Cuba og Alaska, da hun fikk muligheten til å være med JotunheimenHaute Route. Nå går hun glipp av sørlandssommeren.
– Det kommer jeg ikke til å angre på. Hvis jeg kjenner meg litt bitter i sommer når jeg sitter på kontoret og de andre har tean i tanga får jeg dra fram noen bilder, sier mandalsjenta, som bor på Lillehammer.
Hun har gått den originale Haute Route fra Chamonix til Zermatt og synes ikke Jotunheimens variant står noe tilbake.
– Det er mer skikjøring på denne ruta her, sier hun.
NORGES TAK: Øystein Benjaminsen, Turid Kleveland og Erlend Bremnes nyter utsikten fra Glittertind.
Stian Hagen gleder seg stort over positive tilbakemeldinger på Haute Route Jotunheimen. Skiproffen og tindeveglederen har ikke ambisjoner om å drive guiding på ruta selv, men han er opptatt av at den skal bli tatt i bruk. Jevn trafikk gjennom ruta er en forutsetning for at de to første hyttene, Memurubu og Glitterheim kan holde åpent i ukene etter påske. Derfor er han glad for rapporten om at 100 personer har overnattet på Memurubu i forbindelse med Jotunheimen Haute Route og at guideselskapet Bre og Fjell har hatt fem fullbookede turer. På toppen av Storebjørn er Stian Hagen både glad og lettet over en vellykket tur
– Det er utrolig bra, dette her. At vi får en sånn dag den siste dagen også. Nå har vi gått litt i skyene på vei oppover og så har det akkurat klarna opp når vi kommer på toppen. Nå ligger det et skybelte rundt her med en radius på 20 kilometer og så stikker vi hodet opp i midten. Vi ser store deler av turen bakover her. Storebjørn har vi sett stort sett hele veien fra hver topp, og nå er vi her. Nå er det bare nedover hjem igjen. Snart skal vi ta av skistøvlene og putte føttene i litt gras, det blir bra, sier han.
FERSKT PÅFYLL: Stian Hagen kjører tørr snø på toppen av Storebjørn.
Både Glitterheim og Memurubu er nå stengt, og de som har lyst til å gå ruta må sjekke muligheten for overnatting. På Fri Flyts tur skulle ni personer være med, men en guide meldte sykdomsforfall og en deltaker ble syk underveis. Les mer om turen til høsten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.