Under en prosent av alle redningsaksjoner i Norge er relatert til såkalte alpinulykker som innbefatter skiløpere, brevandrere, klatrere og lignende. Sjøredning utgjør 4 500 oppdrag i året. Det er omtrent halvparten av alle redningsoppdrag. Mer enn 30 mennesker omkommer på sjøen i fritidsbåtulykker årlig, og mellom 80 og 100 personer omkommer i drukningsulykker totalt per år i Norge. Lørdag måtte det store mannskaper til for å redde to personer i en båt i Ullsfjorden i Troms, og dette skal ha vært en av flere hendelser med båtfolk i trøbbel palmehelga.
I fjor omkom 9 mennesker i snøskred i forbindelse med topptur på ski eller snowboard, og det var det høyeste tallet siden vinteren 2010/ 11. De siste ti årene har i gjennomsnitt litt under fem personer omkommet per år i skredulykker i forbindelse med topptur i Norge.
I mange ulykker med bil, båt, snøskuter og egentlig det meste annet er ofte rusmidler involvert på en eller annen måte. Jeg har aldri hørt om noen som har gått topptur i fylla.
Ifølge NRK har alkoholsalget under koronakrisen økt med 29 prosent. Etter politisk press fra blant andre justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) har Redningsselskapet nå gått bort fra oppfordringen til båtfolket om å holde seg på land. Høyres Svein Harberg, som er båt-entusiast og sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, var involvert i prosessen, og sier til statskanalen:
– Det er veldig greit å dra på sjøen, men det er viktig at vi forholder oss til de andre restriksjonene. Man skal ikke foreta seg unødvendige reiser ut av kommunen.
Å dra på sjøen genererer altså 4 500 redningsoppdrag i året.
Men vi som går topptur, vi får beskjed om å roe oss ned. Hvis alle vi som liker oss på ski følger det rådet, så kan det altså hende at mengden redningsoppdrag går ned med en prosent. Eller; la oss si at ekstra mange – for eksempel fem ganger så mange – er på topptur i påska. Da vil effekten bli en nedgang på under fem prosent.
Ja, statistikken viser at det er ekstra mange redningsaksjoner i fjellet i påska, men mange av disse handler om å hente og finne turgåere, ikke toppturfolk. Årets påske blir helt sikkert roligere på grunn av hytteforbud og stengte kommunegrenser som medfører en brøkdel av vanlig ferdsel – topptur inkludert. Selv om aksjonene i forbindelse med snøskred er store og involverer mer folk, mer utstyr, mer medieomtale og mye ståhei, så er de heldigvis så få at det blir feil å peke på oss toppturfolk som verstingene i kampen for å nå målet vi alle ønsker: Nemlig å minimere belastningen på redningsapparatet og helsevesenet.
Å stenge alkoholsalget slik vi gjør hver søndag i Norge ville åpenbart hatt mye større effekt.
Jeg tror årsakene ligger i at noen fortsatt vil ha det til at topptur er et slags fremmedelement, en ekstremsport og en spesielt farlig aktivitet, i motsetning til for eksempel bruk av snøskuter og fritidsbåt. Det har ikke rot i verken fakta eller og statistikk, og myndighetene bør ikke bidra til den oppfatningen. For hva er det de faktisk oppnår? Jo; i praksis er det ingen som nektes å ta en topptur, men vi får unødig splittelse og fôrer diverse nettroll – uten å oppnå noe som helst.
Selvsagt skal vi skifolk ta vår del av dugnaden og ikke utsette oss for unødig risiko – det skulle bare mangle, og jeg tror det uansett ligger i ryggmargen til de fleste toppturentusiaster. Men jeg forstår ikke hvorfor skytset fra både nettroll, Fylkesmannen i Nordland og en del andre rettes mot oss ski- og toppturfolk. Jeg har i hvert fall tenkt å gå fine skiturer ut over våren, og kommer ikke til å skamme meg over det.
Les flere saker om toppturer på Fri Flyt her.