Strandtinden er Harstadområdets store klassiker, sannsynligvis det mest populære og kjente fjellet for toppturfolk fra Harstad og utenfra. Ikke rart siden Strandtinden har tre bratte nedkjøringer og en side som benyttes med fjellski. Se kart og rutebeskrivelser her.
Startsted: Her er det flere muligheter langs E10, avhengig hvor mye som er brøytet.
Tid opp/ned: 6 timer
Beste sesong: Januar-juni
Ekstra utstyr: Alpinøks og stegjern
Snøen på nordsiden av Strandtinden ligger lenge og en fantastisk topptur i midnattssol i juni er ikke uvanlig. I sesongen kjører man helt ned til veien ved havet.
3.8.1 Nord
Komplekst
Normalruta for toppturer følger Heggedalen på ryggen mellom de to elvene. Tidlig og sent på sesongen kan det på ca. 140 moh. lønne seg å følge den høyre (nord) elva oppover til du passerer ei slukt ved høyde 505.
Herfra går man sørover oppover forbi høyde 570 og holder venstresiden (øst) av bollen til det flater litt ut. I bollen er det flere ganger gått store skred, så velg dager med stabil snø. Letteste vei til toppen er å holde høyre (vest) fra nå og bestige toppen via ryggen fra høyre (vest).
Det er helt klart mulig å gå opp på andre siden, men den er mer eksponert. Det kan være greit med stegjern og alpinøks på dager med hard skare. Skarejern er uansett kjekt.
Nedkjøringen er samme rute som opp og er klassikeren der du kan dundre på og oppnå virkelig fri flyt og brede glis. Dette er fjellet du kan ta med de store tunge skiene slik at du får maks kjøreglede ned.
Høydemeter: 1050 m
Tid: 6 timer
Sesong: Januar-juni
Utstyr: Alpinøks og stegjern
Parkering: Her er det flere muligheter langs E10, avhengig hvor mye som er brøytet. Det er greit å være bevisst på at dette er en høyt trafikkert vei med 80 km/t og få rette strekninger så vær forsiktig langs vei og parker heller litt lengre sør og traverser på øversiden av veien enn å skape farlige situasjoner langs veien. For Kvannto på østsiden er det en fin parkeringsplass.
3.8.2 Nordøst (Kvanntoa)
Komplekst
Kjør det bratteste skiløpers høyre (øst) på nordsiden av Strandtinden ca. 300 meter der det er en liten avsats og en åpning østover til bekkedalen ned Kvanntoa.
Her kan det være bratt, og tidlig på sesongen kan stegjern, alpinøks og tau være greit å ha med. Fra Mølnelva er det greit å holde venstresiden (nord) av nevnte elv gjennom noe tett kratt til veien nås.
For å kjøre denne linja ned må det være stabil snø.
For det meste er nedkjøringen fra toppen 20-30 grader med noen heng på 30-40 grader og ett parti tidlig i Kvanntoa som er 45 grader.
Dette området er tidlig i sesongen fylt med is, og da må man enten rappellere eller holde mot venstre (nordvest) for å komme seg ned.
3.8.3 Øst (Kvannto)
Komplekst
Sørøstsiden fra toppen er særdeles bratt, eksponert og krever nok snø som også er stabil.
Kjør først ned ca. 80 meter langs nordøstryggen og vær sikker på at du ser den eneste rampen man klarer å komme seg ned på. Det anbefales å bruke tau bort til de store bergene hvor det er rappellfeste.
Når dere er trygt ved rappellfestet, er det ca. 60 meter ned til området hvor man oftest tar på ski. Og etter litt balansering på eggen er dere klare til å kjøre den flotte linjen ned Kvannto, som også går helt ned til havet ved stor parkering ved Oterberget.
Noen få partier på 30-40 grader og resten er sammenhengende fin cruising på 30-40 grader. Det er også mulig å gå opp her, og for skikjøringen sin del trenger man ikke klatre siste delen til topps, men snu når det blir bratt og nyte kjøringen ned.
3.8.4 Alpinryggen Øst
Komplekst
Østryggen egner seg ikke for skikjøring, men er et flott alternativ til oppstigning hvis man vil ha en mer luftig alpin start på dagen. Siste del opp kan være enkel på noen dager, mens det på andre dager trengs stegjern, økser og tau.
Anbefalt utstyr er 60 m tau, to økser, stegjern og et enkelt rack sikringer med normale størrelser.
Utstyr: Isøks, tau og stegjern
3.8.5 Kåringen
Enkelt
Like nord for Ørnstolen (189 moh.) ligger det en stor parkeringslomme. Dette er ca. 100 m nordvest av høyeste punkt på E10 over Kåringen. Herfra går man opp sommerruta opp til Nordfjellaksla (334 moh.).
Deretter litt ned før du følger det høyeste høydedraget opp mot Skjerdingen og postkassa på høyde 779. Finn en fin plass i nærheten eller ved vann 735 og nyt mat og sol.
Turen er en meget populær skitur med fjellski og det er vanlig å kunne følge skispor fra veien til solgryta mellom høyde 779 og Strandtinden.
Høydemeter: 770 m
Lengde: 6,9 km
Tid: 6 timer
Sesong: Januar-mars
Parkering: Stor parkeringsplass langs E10 rett på vestsiden av høyeste punkt over Kåringen.
3.8.6 Kanstadbotn
Enkelt
Sprekere variant enn ruta som starter fra Kåringen. Ruta starter på den store parkeringsplassen midt i Kanstadfjorden (kjettingplass), gå rett opp østover, hold til venstre (nord) for høyde 519.
Deretter følges ryggen til høyre (sør) for Trollvatnan opp til høyde 779.
Høydemeter: 800 m
Lengde: 5,3 km
Tid: 5 timer
Sesong: Januar-april
Parkering: Stor parkeringsplass langs E10 i Kandstadbotn.
3.8.7 Toppstøtet
Enkelt
Fra høyde 779 er det 300 høydemeter mot nordøst til toppen av Strandtinden. Følg det slakeste området nordøstover mot ryggen.
Der møter du sporet som kommer opp fra nordsiden og da er det bare noen få hundre meter til toppen. Det kan være greit med stegjern når det er hard skare.
Høydemeter: 300 m
Lengde: 1,3 km
Tid: 1,5 timer
Sesong: Januar-april
3.8.8. Oddmar 1945
Komplekst
Lødingens store mann, Oddmar Erikstad, kjørte i sine unge dager rett ned sørvestsiden av Strandtinden på treski i 1943. Det står det fortsatt respekt av, selv med dagens utstyr.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.