Nord-Norge med Lofoten, Saltfjellet, Lyngen og Troms har en mengde flotte skifjell for topptur du kan kjøre hele året. Her er guide til noen av de aller beste.
FINE SOMMERTURER: Nord-Norge er fullt av fine sommerskiturer. Her fra Store Kjostinden i Lyngen. Foto: Espen Nordahl
Lesetid: 10 minutter
– Ski hører vinteren til, sier de desiderte fleste!!
– Nei, sier jeg.
– Sommeren er den den beste tiden for å nyte fjellivet med ski på beina. Basta!
– Sommerskituring er ren nytelse; behagelig temperaturer, mindre klær, fuglesang, rislende bekker, fantastisk utsikt, midnattssol, lange matpauser, kaste klærne etter hemningsløs nedkjøring uten prevensjon og kunne sovne av i sola i Lyngen. Dette må da være livslykke servert på første klasse!»
Det var min gode venn Per Morten Birkelund som åpnet opp øynene mine for sommer og skiturer. Vi hadde samling inne i Russedalen i Lyngen ei junihelg rundt 1992 der han stilte med ski på sekken! Ski. Midt på sommeren! Vi så alle litt rart på han. Men han var forut for sin tid den gutten.
Mens vi andre sleit oss opp og ned på Tafeltinden til fots, koste han seg på sine Tuaski med de herligste telemarkssvinger. Noe skjedde der og da. En åpenbaring hadde slått rot.
Åke Hedlund fra Østersund kom inn i livet mitt omtrent på samme tid. Fjellføreren. Skibokforfatteren. Fjellglobetrotteren. Fjellkunnskapsbanken. Men mest av alt; sommerskientusiasten siden tidlig 60-tall. Med utallige turer i lekegrindene Lyngen og Lofoten i bagasjen.
«Fallosrenna» er dagens utmaning. Et snørenne som strekker seg ned gjennom Rørhoptindan.
Et par timers intens anmarsj i skistøvler og solid jobbing gjennom småkratt krydret med millioner av klegg og svarfluer! Da vi endelig nådde snøen og skuet oppover var det muligens en 2/3 konsensus om at det var verdt slitet. Per Morten var nok ikke helt enig, mener jeg å huske. Høylytte tilnærmet desperate fan!rop hadde preget kavinga hans gjennom krattet.
Komfortnivået i hele turfelleskapet økte imidlertid merkbart i takt med høydemetrene vi la under oss. Vi nådde skaret. Navnet på snørenna ga seg selv der og da når vi skuet mot den majestetiske markante pinakkelen som stakk opp.
Den gode stemninga sto seg så absolutt hele veien mens vi svingte oss ned på prima sommersnø.
Tilbaketuren fra siste sving var satt og til teltleiren lar vi imidlertid få stå ulest i minneboka.
Denne dagen står som et symbol på den endelige erkjennelsen som hadde vokst seg frem siden Per Mortens oppvisning i Russedalen sommeren før. Sommerskiturer er livet! Båret frem av Åkes filosofi om den totale helhetlige herlige og mer forutsigbare opplevelse som rammer inn turer i denne årstiden.
Der det handler mye om en mental omstilling til å tenke litt annerledes. Bær ski på sekken med glede. Det betyr bare litt tyngre sekk og tilbakebetales med renter og renters rente når du kommer til snøen.
3.juni 2021.
61 år er jeg blitt. Jeg står på toppen av Geitgallien og skuer bort på «Fallosrenna». Skiene er med. Den samme intense sommerski gleden lever fortsatt like sterkt i meg. Et svakt anslag av melankoli siger på. Tenker på Åke. Sider med gullskrift i minneboka males frem.
Fra alle de herlige somrene vi delte gjennom på 90-tallet. I Lofoten. I Lyngen. Rammet inn av en utrolig takknemlighet. Livets gang er mange ganger tuftet på tilfeldige møter. Med mennesker med litt atypiske interesser. Hva hadde friluftslivet mitt eller livet generelt vært uten vennskapene med Åke og med Per Morten.
Mye fattigere!
For det er rett og slett utrolig mye livrikdom å hente ut fra erkjennelsen av at skibæring kan være gull verdt!
I ærbødig takknemlighet også til min kjære Heidi, til Svein og til Torben som alle har oppdaget at gul glider er kilde til mye glede!
Lekegrinda nord. Et lite utvalg av fine sommerskifjell
Fra mitt ståsted følger her noen anbefalinger til aktuelle turmål i nord. Selvsagt er opplevelseskapitalen til fjell i sør og vest fullt på høyde. Kvaliteten kan sikkert utdypes av andre.
Avhengig av når du definerer oppstart av sommerskisesongen vil de fleste turer involvere en del bæring av ski på sekk. Men det er som sagt tidligere en viktig del av den totale opplevelsen. Min anbefaling er å gå anmarsjen i fjellstøvler. Selv om jeg i tidligere tider gikk i skistøvlene. Men var nok litt mindre strevsomt i telemarkstiden.
Mer utførlig informasjon om ruter på nevnte fjell kan du finne på nettet eller i toppturbøker utgitt av Fri Flyt. Eller du er hjertelig velkommen til å kontakte undertegnede.
Kattfjordeidet, Tromsø
Norges store lekegind for vinterlige skiopplevelser stråler også om sommeren. Steinskardtinden, Storsteinnestinden, Langfjellaksla og flere til innbyr til herlig skilek.
Anmarsjen er ofte ikke altfor lang og det innbys også til mye flott brattere skikjøring. Og hvorfor ikke starte turen klokka 23 og få med deg midnattssola fra toppen. Herlige Tromsø.
Anderdalstinden 1221 moh., Tromsø
Så utrolig ikonisk iøynefallende. Muligens var Per Morten og mitt besøk her en vind- og regnfull julidag i 1992 det første sommerskibesøket. Den fantastiske innbydende nordsiden av en gedigen snøbakke lyser mot deg når du kommer kjørende E8 gjennom Lavangsdalen fra Troms.
100 % fantastisk skiopplevelsegaranti er inkludert. Du starter å spise høydemetre rett fra parkeringsplassen og finner mest sannsynlig snø så snart det flater ut. Skiene må parkeres på nordøstryggen 100 høydemeter under toppen.
Det er også et alternativ å gå inn på ryggen lavere ned. Da må du muligens bære skiene på sekken stedvis. PS; det har vært somre der hele nordsiden har løsnet i juni og initiert skred som nesten har gått helt med til veien!
Holmbukttinden 1666 moh., Lyngen
Lyngenklassiker. Her fortjener du virkelig svingene som venter. Start i Indre Holmbukta er det oppgang på moreneryggen langs Tverrelva før du dreie opp mot boten under Holmbukttinden. Det er blitt en sti oppover som kan følges i begynnelsen før du etter hvert må finne vei etter behag i stedvis mye klassisk løs Lyngenur.
Etter 850 høydemeter anmarsj møter du vanligvis snøen. Det er vel verdt balanseakrobatikken. Derfra er det ski på. Muligens må stegjern på gjennom ei kort renne på rundt 1300 moh.
Daltinden 1530 moh., Lyngen
Et annet sommerskifjell i Lyngen med applaudert høytidsstatus. Krever innsats et par hakk opp da innmarsjen er litt lang. Dermed kan prosjektet anbefales som overnattingstur med perfekt teltplass på elvesletta nedenfor toppen. Oppgang på god sti langs sørsiden av Lyngsdalselva.
Uten innlagt overnatting kan du ved Varas begynne å dreie oppover og lete frem en mest hensiktsmessig vei på varierende underlag. Til du finner første sammenhengende snøtunge. Derfra kan du mest sannsynlig ta deg helt opp med ski på beina.
Store Kjostinden 1488 moh., Lyngen
Sommerklassikeren. Et litt atypisk Lyngen fjell hva angår anmarsj. Den foregår faktisk i terreng uten de store ansamlinger av løsmaterialet som halvøya for øvrig er mye kjent for. Rent behagelig. Men her er ingen hvileskjær, det starter rett oppover direkte fra parkeringsplassen.
Er tidspunkt godt timet møter du snøen allerede bak moreneryggen på rundt 600 moh. Derfra er det ski på og du snirkler deg oppover. Siste bakken opp til skidepoet kan kreve stegjern
Spanstinden 1457 moh., Lavangen
Sør i Troms er dette en klassisk og mye besøkt vintertopp. Sommerstid ser den nok færre besøk. Men fjellet har absolutt storslagne kvaliteter når gradestokken har krøpet godt over nullpunktet og trærne står i grønt. Aktuelt startsted er et gammel steinbrudd ved E6 ved Jorbrumoen.
Herfra er det bare å legge av gårde oppover gjennom småskogen i retning toppen og søke etter å finne første sammenhengende snøstripe og nyte oppturen.
Leiråtinden 1470 moh., Beiarn
Toppers skifjell i Beiardalen. Sommer i Beiarn i Nordland er kanskje mest kjent for laksefiske. Men dalen gir også utløp for fiske etter prima sommerlige skiopplever. Startpunkt er ved Staupåmoen Herfra starter oppstigningen umiddelbart oppover lia mot Loftet til du finner snøen.
Videre dreier du litt mot nord før du sporer opp breen til toppen som du kan ankomme fra NØ eller SV.
Søndre Bolnatinden 1320 moh. Saltfjellet
Skikkelig høyfjellstur med lang utsikt!! Startpunktet er Polarsirkelsenteret, der det kanskje fristes med en liten feiring med kaffe og vafler etter tur. Fra parkeringsplassen på senteret finner du frem til en liten anleggsvei som bringer deg bort til jernbanen som krysses.
Derfra er det bare å lete opp snøen og spore rett oppover mot toppen på store innbydende snøflater. Halleluja.
Fiskfjordtindan 999 moh., Hinnøya
Wow. Sa vi til hverandre. Per Morten og undertegnede da vi passerte Fiskfjorden på vei hjem fra Lofoten sommeren 93. Og skuet mot den estetisk vakre hvite renna som lyste så tydelig frem mellom mørkt fjell fra Fiskfjordtindan ned mot Sørdalen.
Vi besøkte den sommeren etter og døpte den «Den kvite Stripa». Til minne om «The Great Bardini, den amerikanske skiguiden Alan Bard som har bidratt med mye vettug skiinspirasjon.
Anmarsj på sti innover dalen, først på østsiden og så over bru og videre innover på vestsiden før du må begynne litt lett kaving gjennom småkratt og buskvekster på vei mot innsteget til renna. Selve renna er så bratt at stegjern anbefales. Kan også være greit å ha med isøks. Vel oppe ot ute av renna er det ski på og kursen kan legges mot høyeste topp.
Geitgallien 1085 moh., Lofoten
Lofotens kongefjell. Og kanskje det flotteste skifjellet. Skredutsatt vinterstid. Men når sauene slippes ut på beite i Lilandsdalen står det frem med sine sommerlige skikvaliteter. Start fra den nedlagte butikken på Skinvollen er det sti å følge opp til rundt 400 moh. der du forhåpentligvis møter snøen.
Avhengig av snømengder er det flere rutealternativer videre forbi området rundt 550-600 moh. Så det handler om å se ut beste vei. Siste delen opp til skaret nord for toppen kan noen ganger kreve stegjern og skibæring.
Oppe i skaret plasseres skiene og det tråkkes opp de siste bratte høydemetrene til toppen. Her kan det være greit å bruke isøks også. Anbefaling; hvorfor ikke ta ei overnatting på toppen for å nyte midnattssolas gang over horisonten.
Start fra parkeringen på Solbakken følges lysløypetraseen innover til du følger stien videre oppover Ørntindaksla. Er du heldig er det ski på rundt 300 moh. Derfra er det bare å kose seg oppover til topps og nyte det storslagne panorama utover Vestfjorden.
Sporet videre mot flere sommeropplevelser.
Det handler om å observere. Du kan begynne med neste gang du kjører rundt steder med mye fjell. Se etter steder der det ligger brukbart med snø. Stopp og studer kartet og hvis det ser akseptabelt spennende ut, sett fjellet på lista over kommende prosjekt.
Etter hvert som erfaringen blir bedre i gjenkjenne potensielle mulighetsrom, kan kartstudier hjemme på kjøkkenbordet også være en inngang til å pensle ut potensielle flotte opplevelser.
Men.
Snømengdene i Norge minker. Sommersesongen blir kortere.
Så det haster å bli med i menigheta.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.