PÅ TUR: Sigurd i aksjon i Sunndalsfjella under Sunndal Ski Session i 2012. . Foto: Tore Meirik
1. Ikke gå fortere oppover enn at man kan føre en samtale uanstrengt.
2. Fjern handstroppene på stavene. Det er tryggere i skogen og i eventuelt snøskred, samt enklere å regulere høyde på staven på vei oppover i skrående terreng.
3. Smør både feller og overflaten på skia med litt voks, slik at du unngår klabb på både feller og skioverflata.
4. Ut og kjør all slags snø! Det fins ikke dårlig snø, bare mangelfull teknikk.
5. Bli god på fine ski! Det fins ikke dårlige ski, det er personen oppå som styrer showet.
LES OGSÅ:Flere toppturtips fra proffene
Tommy Aslaksen, over snittet ivrig trim- og toppturentusiast:
Foto: Privat
6. Gå slakt: De fleste går for bratt på tur. Hvert steg blir tyngre og fører til at man aktiverer mer energikrevende muskelfibre. Du går heller ikke så teknisk godt hvis du går for bratt. Gå slakt, rundt 15 grader, det skal ikke være nødvendig å benytte seg av den høyeste helløfteren.
7. Kickturn: Alle som går topptur må lære seg kickturn. Dette er en svingteknikk som benyttes når man skal krysse seg oppover en bratt bakke. Dette bør du trene på før du er i terrenget, i terrenget kan du trene kickturn uten å bruke stavene for og oppnå best mulig balanse og spare energi. Et søk på Youtube kan være en god start.
Øystein Bakke, legendarisk frikjører fra Vågå:
Foto: Privat
8. Vil du overleve: Vent på førefallet (alle snølagene setter seg til ett homogent lag, og dermed reduserer snøskredfaren betraktelig. Skjer vanligvis etter en lengre periode med mildt vær) før du kjører bratt.
9. Bruk glider på fellene. Kjøp vanlig Swix glider og smør på som tørr: Tørrklining.
10. Gå så fort du klarer, for da rekker du kanskje en tur til samme dag.
LES OGSÅ: Slik velger du toppturski
Halvor Dannevig, tindevegleder og forsker, jobber i Breogfjell AS og Vestlandsforsking:
Foto: Privat
11. Bytt ut drikkesystem med slange med flaske i isolert flaskeholder på sekk på turer på vinteren. Vann i slange fryser alltid, om en ikke er konstant følger med at den er fri for veske. Se bare på randoproffene, de har drikkeflaske i futteral på skulderreima på ryggsekken.
12. Med mindre du går med alpinsko: Dropp hælløftere og legg slakere spor. Da sparer du masse krefter og får en mer behagelig motbakketur.
Mikal Nerberg, tindevegleder i Lyngenguide.no:
Foto: Privat
13. «Krysse bein» når man tar på skia i bratta. Trygg og effektiv måte å stige inn i bindingen uten å skli når underlaget ikke er horisontalt. Stå nedenfor dalskia, løft «dalfoten» og kryss den over og foran «fjellfoten» og sett den inn i bindinga på «dalskia».
14. Tenk økonomisk på vei opp. Det vil si: Gå slake spor (ca. 15 grader), bruk terrenget aktivt og gå sakte, men jevnt. Dermed unngår man gnagsår, sure lår og har overskudd til hele skiferien.
15. Øv på lappekast/ kickturn og AVA-turn (som ikke må forveksles med mindre effektive VAV-turn, jepp, linken sier AVA, men filmen viser altså VAV. Det beste er altså å begynne svingen med å slenge ut dalskia slik at man står i omvendt fiskebein). Sikrere og mer effektiv gange i motbakkene. «Gå svingen rundt» i terreng som er opp til 15 grader bratt, «AVA-turn» i terreng opp til 25 grader og «kickturn» i brattere terreng.
16. Gå i liten gruppe med folk du kjenner godt. Dette påvirker både sikkerheten og effektiviteten.
17. Planlegg linja ned på vei opp. Ofte eneste måten å få urørt snø på populære topper. Alt for mange kjører tilfeldige linjer på vei ned.
18. Akseptér å ta på fellene flere ganger i løpet av en dag. Dette åpner for mange nye muligheter.
19. Tenk gjennom målsetninga med dagen. Dersom målet er en trygg tur med fin skikjøring er det ikke sikkert du behøver å gå helt til toppen. Kanskje både finere og tryggere å gå en alternativ rute.
20. Ha alltid kartet framme, også i områder du er kjent. Eneste måten å bli god på kart. På sikt vil du se muligheter i planleggingsfasen du ikke så tidligere.
21. Spar på snøen!
Nils Nielsen, Tindevegleder i Norge og Alpene, driver Alpineaddiction.no, og er utøver på det norske landslaget i skialpinisme:
FJELLKAR: Nils Nielsen er på hjemmebane i svære fjell. Foto: Privat
22. Prøv lett utstyr - det åpner dørene til en ny verden. Jeg sier ikke at det er det eneste som gjelder, men på vårsnøen er det i hvert fall helt fantastisk.
23. Feller. Det er to fabrikanter som lager feller som både glir godt og som sitter - begge er sveitsiske. Fellene har riktignok ikke flotte mønstre som er tilpasset både gutter og jenter, men det bør ikke bety så mye da de er ned mot snøen mesteparten av tiden. Mohair er det beste, men disse krever litt mer vedlikehold og er mindre slitesterke, en miks av mohair og nylon funker for det mest av turbruk. Black Diamond sine Mohair mix feller er veldig bra og er det beste man får på det norske markedet. De sveitsiske merkene gjøres det dessverre lite for å selge.
24. Kom deg ut på tur. Du lærer mye mer av det enn å sitte foran dataen og lese disse tipsene. Dessuten er det mye kjekkere også!
LES OGSÅ: Flere utstyrstips!