JAKTEN PÅ GOD SNØ: Bård Smestad har masse erfaring med å finne de ideelle forholdene. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Artikkelen er republisert, og skrevet av mannen som muligens er Norges ivrigste snøjeger: Bård Smestad.
Jeg må vurdere om og hvor jeg bør reise når det nærmer seg helg, og ledetrådene må jeg lete opp selv i løpet av ukedagene. Øverst på lista av ledetråder ligger solvendt, kald og upåvirket nysnø.
Dit vil jeg reise, og her er nettsidene jeg bruker for å finne godsnøen:
For småbarnsfedre i tidsklemme er helgefri svært hellig. Derfor gjelder det å ikke rote vekk tiden i dårlig sikt og skaresnø.
For å kunne finne nysnø må det selvsagt ha falt snø. Og her bruker jeg yr.no og tjenesten senorge.no. På senorge.no kan man blant annet velge nysnødybde og se en prognose for hvor det vil komme nysnø opptil ni dager frem i tid.
Da får man god oversikt over mulighetene for fersk snø fremover og ikke minst hvor. Men ofte er ikke et snøfall i seg selv nok, det er av stor betydning hvordan snøen kommer. Hvor legger snøgrensa seg, altså hvor høyt over havet legger det seg nysnø? Og vil det blåse? Her er det yr.no som kan gi detaljene. Og nå blir det viktig med gode geografikunnskaper.
Man søker på yr.no med stedsnavn. Og for å få et godt bilde må man søke med stedsnavn som er unike slik at man ikke havner et helt annet sted i landet. Søk på stedsnavn på forskjellige høyder. Slik finner du minusgradene.
For eksempel kan det være smart å søke på Alnestinden som er 1663 moh og få et inntrykk av værmeldingen.
Men søk også på Alnesreset som ligger 944 moh. Det er der du parkerer bilen. Er det minusgrader og skiføre der også? Slik holder man på over et større geografisk område for å få en formening om hvor det blir nok snø, minst mulig vind og mest mulig sol.
Værmeldingstjenesten Yr lanserer et nytt langtidsvarsel, hvor du kan sjekke været hele 21 dager fram i tid.
Er man i tvil om riktig stedsnavn kan man gå på norgeskart.no. De stedsnavnene man finner der ligger også i databasen til yr.no. Det er for øvrig noen nyttige forenklinger man kan gjøre. 1 millimeter nedbør i kuldegrader kan bety 1 centimeter snø.
Og det kan bli cirka 1 grad kaldere for hver 100 meter man stiger. Regn i bøgda, snø i høgda, altså. Fri Flyts snøvarsel regner ut dette for deg.
Det er viktig at man ikke binder seg til ett sted. Man må ha flere planer på gang, for ting kan endre seg raskt. Da står man bedre stilt når det nærmer seg avreise og man må raskt gjøre et valg - hvor skal vi reise?
Man trenger heller ikke droppe turen bare fordi været blir litt gråere enn først tenkt. Man må ut for bygge kunnskap. En ting er å tolke værmeldinger fra sofaen, noe helt annet er å være ute. Litt bygevær og vind må man tåle og litt nysnø i stedet for et skikkelig dump kan bety at det er tryggere å dra ut på tur.
Det er svært nyttig å ha en variert bunke med planer, ønsker, drømmer som en slags lagerbeholdning. Har man hørt om en nedkjøring eller sett ei drømmelinje på et bilde eller på tur i fjellet så kan man samle informasjon over tid slik at man er forberedt når vær og snøforhold slår til. Kart på nett er uunnværlig til slikt.
Finn ut hva fjellet heter. Finn ut om det er navn på bekker, rygger og vann. Finn ut hvor det er muligheter for parkering. Hvor langt frem er det bilvei? Hvor ligger det gammelsnø? Hvordan er underlaget? Er det lyng eller ur? Hvilke himmelretninger er aktuelle?
I norgeskart.no kan man velge et lag med flybilder og få godt inntrykk av underlaget, og man kan finne åpninger i vegetasjonen.
Kraftgater kan for eksempel by på flotte nedkjøringer når været er uutholdelig på fjellet. Det er også mulig å måle avstander og bygge høydeprofiler.
Info om fjell: Peakbook
Mangler man detaljerte bilder kan man for eksempel gå inn på peakbook.org. Søk opp nabofjellene til turmålet ditt og sjekk om noen har tatt bilder i retningen du ønsker.
Da kan du få et godt inntrykk på om ryggen, renna eller flanken er farbar. Noen ganger er man heldig og finner en turbeskrivelse av turen man selv tenkte på.
Og flytt gjerne kalender tilbake til tidlig september for å se hvor terrenget ennå var dekket av snø. Den snøen vil ligge der til neste år. Det skal ofte bare noen centimeter nysnø til på slike steder for å få fin skikjøring.
Bratthetskart og snøskredvarsling
Flere tilbyr kart over bratte områder, blant annet geodata.ngi.no. Der kan du finne tryggere ruter til topps eller finne ut om nedkjøringen du tenkte på blir for bratt.
En sjekk på Varsom.no er obligatorisk før enhver skitur, les tekstvarslet og forstå hva det betyr.
Planlegg lyset
For de som er opptatt av best mulig lys under nedkjøringen, sjekk ut suncalc.net. Kanskje du blir såpass inspirert at du velger å starte grytidlig for å få optimale lysforhold.
Webkamera
Jeg finner masse motivasjon i webkameraer rundt omkring i landet. Sjekk ut kamerakartet.no. Ved å stadig sveipe innom favorittkameraene kan jeg følge med på om meldinger om snø faktisk slår til.
Å se snøen falle fredag kveld bruker å være en særdeles god indikasjon på at lørdagen blir bra. Dit skal jeg reise!
Sosiale medier
Instagram er også nyttig for å bekrefte teoriene man har laget for seg selv med tanke på snø og skiføre. Er det fint på et fjell er det også fint på nabofjellene. Men følger man i skisporene til Instagram er man jo egentlig for sent ute.
En ting er at det blir oppkjørt, men det er det ofte lett å gjøre noe med.
Man kan velge å følge sporene opp for å få en lett anmarsj, men har man to-tre alternative planer for nedkjøring kan man i tillegg oppleve gleden av urørt nysnø. Men i Norge er det ofte slik at været skifter veldig fra dag til dag.
Sol og stille den ene dagen, vind og flatt lys den andre. Det gjelder å være på hugget.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.