TOPPTURKLAR: Her får du tjuvtriksene for å bli hobby-topptur-ekspert i en fei. Foto: Martin Innerdal Dalen
Lesetid: 5 minutter
For å bli klar for turer i fjellet, er et en del utstyr som kreves, og investeringen du skal gjøre er for de aller fleste ganske stor. Det er med andre ord viktig at du er bevisst på hva du kjøper, hvorfor du gjør det, og at alt henger sammen. Det kan også være lurt å tenke over hvor mye penger du ønsker å leggei det. En god idé kan være å kjøpe brukt utstyr. På friflyt.no sitt bruktmarked kan du sikre deg bra utstyr, til en langt billigere penge. Er du usikker på om du vil bruke mye tid på toppturer kan det også være lurt å leie i forkant.
Det er viktig at det er sagt: Ingen er født med kunnskapen man trenger for å gå på topptur. Jungelen av utstyr kan ofte føles uoversiktlig og skremmende, og kan skape stor forvirring. Enten du leier, kjøper nytt eller brukt, finner du nyttige tips i denne guiden.
Ski
Enten du kjøper brukt, leier, eller går for helt nytt utstyr, må du tenke over hvilken type ski du vil ha - basert på hvilken type kjøring du skal gjøre. Skien måles helst i lengde og midtbredde, og det er sistnevnte som er avgjørende for hvilken type ski du velger. Kort og enkelt er en breiere ski tyngre og mindre gunstig å gå oppover med, men gjør nedfarten ofte gøyere. En toppturski er en frikjøringsski konstruert på måter som gjør de lettere enn vanlige modeller. Innenfor begrepet toppturski finnes alt fra ultralette, smale og korte racingski, til skikkelig brede – men relativt lette pudderplanker. En mellomting er omlag 100mm midtbredde, mens en lett randoski vil ligge på rundt 85mm.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KREVENDE TERRENG: I veldig bratt terreng er det best å ha skiene på sekken, og er det ekstra bratt passer det med isøks i hånda. Tor Olav Naalsund viser vei for Asbjørn Eggebø Næss og Trond Finseth i Øksendalen på Nordmør. Foto: Tore Meirik
Støvler
Du kan i utgangspunktet bruke en vanlig alpinstøvel med gåfunksjon når du skal på topptur. Dersom du har planer om å gå mange toppturer, bør du derimot velge en randoneestøvel (eller toppturstøvel som det gjerne kalles).Toppturstøvler finnes i mange forskjellige typer og bruksområder, og de lar seg enklest kategorisere etter vekta, som igjen speiler bruksområdet. Moderne toppturstøvler har 60 grader gåutslag (eller mer) i oppovermodus, og mer utslag enn det klarer de færreste å utnytte.
Da er vekt mer avgjørende. Som hovedregel kan man si at jo lettere støvlene er, jo bedre er de på vei opp, og jo dårligere kjøreegenskaper har de når du skal kjøre ned. Dersom du velger å kjøpe en rendyrka randoneestøvel er du nødt til å gå for tech-bindinger.
Bindinger
Du har i utgangspunktet to hovedvalg når du skal velge topptur-bindinger. Alpine-Touring kan kalles en «vanlig» randoneebinding, og kan brukes av alle vanlige alpinstøvler- og de fleste randostøvler. En tech binding derimot, kan kun brukes av randoneestøvlene. En techbinding er lettere å gå med enn en AT-binding, og festes med «pigger» fremst i bindingen. Hælen er også fri bak når du går i motbakker.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KLASSIKER: Topptur på Nordmøre. Foto: Tore Meirik
Skifeller
Feller under skiene er helt nødvendig for å gå oppoverbakker. Finnes med flere forskjellige festesystemer for tupp og bakende på skiene, i tillegg til flere forskjellige materialer. Noen har god glid og dårligere feste oppover, noen motsatt, og noen typer har både god glid og godt feste. Det finnes også alternativer uten lim.
Fellene må du tilpasse selv, og det er en relativt grei jobb. Men pass på så du kjøper riktig bredde og lengde i forhold til skiene du skal bruke fellene på. Skifeller bør tørkes i kalde omgivelser etterbruk, og om sommeren anbefales det å oppbevare dem i fryseren -fordi limet under trives best når det er kaldt. Limet under er den delen av fellene med kortest levetid, men limet kan fornyes når fellene begynne å sitte dårlig.
Sikkerhet
For å bli toppturklar bør du være innforstått med risikoene ved å ferdes i fjellet. Det innebærer å ha alt det nødvendige sikkerhetsutstyret, både for din egen og andres skyld. Med andre ord er du nødt til å skaffe deg en skredsøker, en søkestang og en spade. I tillegg bør du ha en sekk hvor utstyret lett kan hentes ut dersom uhellet er ute. En mulighet er også å kjøpeen skredballongsekk, som inneholder en ballong man kan utløse under et skred, og som dermed bidrar til å holde den skredtatte oppå snøen. Under kategorien «Skredsikkerhet» og «Topptursekker» i Skiguiden finner du tips til utstyr du kan velge.
Det er med andre ord viktig å ha en klar idé om hva du vil bruke utstyret til, og handle deretter. Å kjøpe del for del for å se hva du ender opp med kan koste deg dyrt, og du kan til og med sitte igjen med utstyr du ikke får brukt. For å repetere: Hva vil du kjøre, og hva vil du prioritere? Lett ski, lett binding og lett sko- eller stivere støvler, tyngre binding og breiere ski. Valget er ditt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.