/ Topptur

Dette er Hilaree Nelson

Hilaree Nelson (49) fra Seattle er en av tidenes råeste skikjørere i bratte og store fjell, med flere imponerende førstenedkjøringer. Særlig i Himalaya, hvor hun i skrivende stund er savnet på Manaslu.

Sist oppdatert: 27. september 2022 kl 11.07
Hilaree Nelson
SAVNET: Hilaree Nelson er savnet på Manaslu etter å ha forsøkt å kjøre ned fjellet på ski. Foto: Nick Kalisz
Lesetid: 4 minutter

Hilaree Nelson (f. 1972) er en av verdens beste og mest kjente brattskikjørere.

Hun er opprinnelig fra Seattle, men har i mange år bodd i Telluride i Colorado, med San Juan-fjellene som hjemmebane.

Tidlig i karrieren deltok hun i frikjøringskonkurranser. Senere utdannet hun seg til guide og stiftet familie.

Den nå svært profilerte brattkjøreren er savnet siden mandag formiddag denne uken på fjellet Manaslu (8163 moh., verdens åttende høyeste fjell). Hun skal trolig ha falt i en bresprekk like ved toppen da hun sammen med ektemannen skulle kjøre ned fjellet på ski.

Redningsarbeidet har vært svært krevende, og forholdene er såpass utfordrende at det ikke har vært mulig å gå inn med redningshelikopter.

SAVNET: Hilaree Nelson er savnet på Manaslu. Dette bildet er fra Lhotse-ekspedisjonen i 2018.
SAVNET: Hilaree Nelson er savnet på Manaslu. Dette bildet er fra Lhotse-ekspedisjonen i 2018.

Kaptein på teamet

Nelson har i flere år innehatt den ærefulle rollen som kaptein for North Face-teamet – det vil si at hun blant annet har Alex Honnold på sitt «lag». Hun har også mottatt ekspedisjonsstipend fra National Geographic.

Hun har førstenedkjøringer på Baffin Island, Sør-Georgia i Antarktis, Argentina, Kamtsjatka i Russland og Himalaya. I følge tall fra wikipedia har hun deltatt på mer enn 40 ekspedisjoner.

Mange av disse – og flere av de mest kjente – kom i voksen alder, etter at hun ble skilt fra sin første ektemann og senere møtte Jim Morrison.

PÅ SKI: Jim Morrison og Hilaree Nelson sammen. Foto: Dutch Simpson
PÅ SKI: Jim Morrison og Hilaree Nelson sammen. Foto: Dutch Simpson

Nelson er naturlig nok også en svært dyktig fjellklatrer, og ble i 2012 første kvinne som klatret både verdens høyeste fjell – Mount Everest (8 848 moh) – og nabofjellet Lhotse (8 517 moh) på samme tur.

Kanskje aller mest kjent er hun for at hun sammen med Jim Morrison kjørte «Lhotse-renna» på ski i 2018. Denne turen er kjent som verdens råeste skilinje, og ekteparets førstenedkjøring bidro til at Nelson kom på magasinet Men´s Journal sin liste over The Most 25 Adventurous Women of the Past 25 Years og ble kåret til en av Adventurers of the Year av National Geographic.

Hilaree Nelsons meritter

Her en en kort liste med noen av hennes bedrifter:

  • Førstenedkjøring av Lhotse Couloir, 2018

  • Førstenedkjøring fra Papsura Peak, India, 2017

  • Denali, 2017: På ski ned Messner couloir, klatret Cassin Ridge

  • Første kvinne ned Makalu La Couloir, Nepal, 2015

  • Første kvinne til å klatre Everest og Lhotse i et push, 2012

Kilder: wikipedia, hilareenelson.com, northface.com

En rekke ekspedisjoner

Ekteparet Nelson/Morrison har vært på mange ekspedisjoner sammen. Begge hadde barn fra tidligere forhold, men Morrison mistet kona og sine to barn i en flyulykke i 2011, noe han forteller om i filmen fra turen på Lhotse. Nelson har to barn fra tidligere forhold.

Fri Flyt har truffet Hilaree Nelson ved en rekke anledninger, både i kjølvannet av den oppsiktsvekkende førstenedkjøringen på Lhotse og i andre sammenhenger.

Nettredaktør Tore Meirik forteller om en imponerende og svært hyggelig dame med stor naturlig autoritet og beina godt planta på jorda.

– Jeg traff både Hilaree og Morrison på et arrangement for sponsoren The North Face. Det ble et trivelig møte med begge to. De var totalt blotta for stjernenykker, og det var vanskelig å unngå å legge merke Hilarees fysikk – hun er lang og bredskuldret, og sjelden har jeg sett noen som fysisk så like godt rusta ut for å ferdes i store og krevende fjell som henne. Noen måneder tidligere ble hun intervjua av min kollega Henning, og Nelson ville gjerne høre mer om fjellene og skikjøringen i Norge, og ikke minst hilse til både Henning og Fri Flyt-leserne, forteller Meirik.

Hilaree Nelson på Lhotse
Hilaree Nelson på Lhotse

Da Fri Flyt intervjuet henne første gang, fortalte hun litt om kontrasten mellom å være mor og å være på ekspedisjon:

– Jeg kom hjem etter fem uker på Lhotse på en søndag kveld, og det første jeg gjorde var å være sammen med ungene mine. På mandag morgen var det å stå opp og lage matpakker og sende ungene på skolen – totalt tilbake i det normale livet. Det var en ganske bra headspin, sa Nelson til Fri Flyt.

– Hvor mange dager trenger du for å komme tilbake til det normale livet?

– Altid lengre enn jeg tror. Jeg kan gjøre hverdagslige oppgaver på automatikk («go through the motions» , er uttrykket hun bruker) med en gang, men det tar 2-3 uker mentalt å komme tilbake det vestlige livet med mye skjermtid og mye bilkjøring.

Publisert 27. september 2022 kl 11.07
Sist oppdatert 27. september 2022 kl 11.07

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen