De beste tipsene for toppturer tidlig på sesongen i Midt-Norge
TIDLIG TOPPTUR: Snøjeger Bård Smestad har full oversikt over toppturmulighetene I Midt-Norge, som Sunndalen og Trollheimen. Her er tipsene hans for flotte toppturer tidlig på sesongen.
TIDLIGSNØ: Når snø og vær klaffer tidlig på sesongen (eller sent på høsten!) byr fjellet på fantastiske opplevelser i ekstra fint lys. Fra Mannfjellet i Meråker. Foto: Bård Smestad
Lesetid: 7 minutter
– Det er noen fellestrekk ved snøbakkene som først får skiføre. De ligger gjerne i lesider i forhold til den dominerende vindretningen, altså i østsider. Hvis terrenget i tillegg har en forsenkning eller en bolleformasjon legger det seg også ekstra snø der. Best er det også om underlaget er jevnt. Lyng og gress er bra. Grov ur er ikke så bra. Og selvsagt er det en fordel om man kan kjøre bil til så høyt over havet som mulig, sier Bård.
Samtidig er det viktig å utnytte de korte dagene maksimalt, og ikke bry seg om fylkesgrenser. Bård kjører gjerne tre timer med bil for å gå topptur, og dermed er det tre timer med bil fra Trondheim som definerer Midt-Norge i dette tilfellet.
– Når man har fulgt med på yr, søkt på hashtager på Instagram, sjekket diverse webkameraer og hørt med folk og finner ut at det er skiføre akkurat på det og det fjellet, da gjelder det å velge det beste tidspunktet å være på toppen. Dagene er korte og dagslyset må utnyttes til det beste. Og det betyr å ha lys og sikt når man skal ned. Jeg tenker jo ikke fylkesgrenser når jeg leter etter tidlig skiføre. Jeg sitter gjerne tre timer i bil fra Trondheim for å få flotte naturopplevelser. På tre timer når jeg Øksendalen i Sunndal. Øksendalen har de beste toppturene tidlig på sesongen. Litlskjorta, Fløtatind, Trondskjortetind, Litlgladnebba har ofte tidlig snø. Minuset er at nedkjøringene gjerne skjer i skygge før jul og at man må regne med å gå de første 300 høydemetrene med ski på sekken, sier han.
Her er Bård Smestads innsidetips for flotte tidligtoppturer midt i landet
Fløtatind
Fjellet har en lang og noe kjedelig anmarsj. Men er man ute i riktig tid på dagen kan lyset være helt fantastisk i sør-øst siden av fjellet under toppen. Her ligger det en bolle hvor vindtransportert snø raskt samler seg.
JA, OKTOBER: Dette bildet fra Fløtatind ble tatt i oktober. Tro det eller ei. Foto: Bård Smestad
– Trondskjortetind: To fantastiske renner i østsiden. Tidlig på sesongen kan snøen ha satt seg og man kan få bratt og spektakulær nedkjøring.
TØFT FJELL: Trondskjortetind har noen veldig iøyenfallende renner direkte fra toppen. Foto: Bård Smestad
Trolltind ved Jordalsegrenda
Her kan du kjøre bil opp til ca. 400 moh, og dermed slippe unna både skog og lavtliggende, snøfritt terreng. Trolltind er en ganske spiss og flott topp, med veldig fin nedkjøring.
TIDLIG UTE: Dette bildet er riktignok tatt om våren, men på tidlig på sesongen kan du få nesten tilsvarende forhold på Trolltind. Bilveien går helt opp til tregrensa. Foto: Tore Meirik
Storhaugen i Storlidalen
En skikkelig uværsfavoritt. Selv om det snør mengder eller blåser noe helt for jævlig så leverer Storhaugen. Veien inn dit blir brøytet. Og i skogen under reflektoren 900 moh legger snøen seg. Er man heldig kan man gå videre opp Svartbekken til skitoppen på ca 1300 moh. Og derfra få bratt og flott skikjøring ned Holbekken på østsiden. Merk at det er flere partier over 30 grader både på vei opp og ned.
BRATT OG FINT: Storlidalen har flere fjell med ypperlig skiterreng, og får mye snø tidlig. Vær obs på skredfare, de mest opplagte skilinjene følger skredfar. Foto: Tore Meirik
Kårvatn
Fra Kårvatn fjellgård, i hjertet av Trollheimen finnes det en sørvendt skogsli som er vel kjent for både randonee - og telemarkutøvere. Det blir stadig arrangert Norgescup eller NM her. Jeg husker et år det nesten ikke var snø på Oppdal. I Kårvatn lå det en meter nysnø. Gå gjerne hele veien opp på Tydalsnebba. Fra ryggen der kan man velge hvor bratt man vil kjøre ned. Ola Hovdenak kjørte 11´er ned her i Norgescup´en i randonee et år. Det er bare å prøve det samme. Fra Kårvatn er det også mulig å gå turer til bla Skjerdingfjellet. Fjellet har en flott rygg og en rekke fine østvendte renner.
KYSTFJELL: Nordmøre er full av fine skifjell nær kysten, og mange av de fineste ligger ved Kårvatn. Foto: Bård Smestad
Nordviksula
Rett før Todalen på vei til Kårvatn stikker det en grusvei til venstre opp til 400 moh. Derfra kan man nå Ytre Sula eller Nordviksula som noen kaller fjellet. Utsikt inn i Trollheimen og ned i fjorden på samme tid.
YTTERPUNKT: Bilvei gjør turen opp på Ytre Sula kjapp og grei, og fin tidlig på sesongen. Foto: Bård Smestad
Storulvån
På svensk side har de laget en ny fin vei inn til Storulvån. Den er nå asfaltert og tåler mer vær nå en før og de er ikke like raske som før med å stenge bommen. Er det meldt vind over 5 m/s så er det bare å gi opp turen inn hit. Vinden kan være djevelsk, men på fine dager er følelsen av villmark der ute enorm. Og lesidene i terrenget legger vinden igjen mye god snø. Ofte så mye at det er skiføre her langt ut i juni. Jeg tar helst en rundtur i området. Først opp på Getryggen, ned den bratte nordsiden og deretter opp på Sönner Tveråklumpen for så å kjøre Nebbrännan. Ofte er det skiføre i bekkedalene helt ned til veien.
Om de uheldigvis har stengt bommen er Storsnasen eneste mulighet. Nokså traurig å måtte krysse de flate myrområdene før det stiger. Men fra toppen er det flott utsikt og nedkjøringen i øst er både bratt og fin. På vei opp er det viktig å merke seg hvor snøen har lagt seg og prøve å legge sporet slik at det er lett å finne skikjøring når man skal ned igjen.
GETRYGGEN: Her starter sesongen tidlig, men innlandsklima og nærhet til söta bror. Foto: Bård Smestad
Sylan
Villmark og naturopplevelse. Det er bare noen få helger i året at veien er åpen inn til Nedalshytta samtidig som det er skiføre opp på Storsola. Det er et stykke anmarsj inn i fjellet. Men utsikten er så vid her ute at tiden du bruker her vil du huske resten av livet. Men du skal ha litt flaks med snøforholdene. Det beste er skare. Da blir returen til Nedalshytta en lek. Underlaget her er mest lyng, så det skal ikke så mye snø til for å få skiføre.
STORSOLA: Fin renne kjøring i fjellområdet Sylene. Foto: Bård Smestad
Mannfjellet
Dette er toppturen jeg kan anbefale for alle. Uansett nivå på kondis eller skiferdigheter. Velg en dag uten for mye vind. Lia er nordøstvendt. Vær der når sola står på inn i østsiden. Og selvsagt er det lov å gå opp igjen om skikjøringen ned i bollen fra toppen er bra. Start fra Manlibekken. Fra parkeringen der kan du faktisk se helt opp til toppen av Mannfjellet. Det er motiverende. Om du har krefter til overs når du står på toppen av Mannfjellet kan du sikte deg inn mot naboen Sonlifjellet. Sørvestover, ned i dalen mellom Mannfjellet og Sonlifjellet kan du finne fin skikjøring. Sonlifjellet er bratt på østsiden. Vær nøye med skredvurderingen om du velger å kjøre der.
MERÅKER: Mannfjellet har ofte fin kjørign i november.Foto: Bård Smestad
Ruten
Ligger akkurat på grensen mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Det er jo merket løype opp dit nesten hele veien. Artigste nedkjøringen er fra toppen og ned i bollen på østsiden. Bratt nok for de fleste. Vil du ha en snill og trygg tur ned er det selvsagt også mulig. Og gjerne artig skikjøring i glissen furuskog på slutten.
RUTEN: Artig og spektakulært fjell med artig navn.Foto: Bård Smestad
Høydemeter uten å rangere (inkl. noen ekstraturer):
Ytre Sula (Nordviksula) Bilvei opp til 400 m til 1318
Kårvatn 200m mot Tydalsnebba 1274 (høyde 918)
Vassfjellet 200 m til 700 Østvendt Kunstsnø?
Kjørkbyfjellet 450 moh - 802
Fonnfjellet 100m - 1100
Litlskjorta 200m - 1552
Dronningkrona fra Sandvika/Sandvikdalen
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.