Alexander var centimeter fra å falle i døden på Dyrhaugsryggen
Fire fingre på en krimp og en stein som traff to centimeter over kanten på hjelmen gjorde at Alexander Udnes kom fra et dramatisk fall på Dyrhaugsryggen med livet i behold.
LIKE FØR: Dette bildet er tatt kort tid før Alexander Udnes falt utfor kanten på Dyrhaugsryggen i Hurrungane og var en hårsbredd fra å miste livet. Foto: Martin Lund
Lesetid: 3 minutter
– Jeg veiva febrilsk med armen for å få tak i noe. Jeg klarte å få fire fingre på en slags krimp (lite, men positivt klatregrep, journ. anm.), og det var nok til å stoppe meg fra å ramle videre. Hadde jeg gjort det, ville det ikke gått bra, forteller Alexander Udnes til Fri Flyt.
Forrige lørdag var han på tur over Dyrhaugsryggen i Hurrungane, etter å ha klatret den klassiske ruta oppsørryggen på Søre Dyrhaugstind. Returen går over Dyrhaugsryggen som tidvis er veldig smal. Begge sider av ryggen er svært bratte.
Stegjernet hektet seg fast
Da Udnes skulle klatre ned et lite opptak hektet det ene stegjernet, og han gikk på trynet mot den bratte vestsiden mot Ringsdalen.
– Jeg falt først et fritt fall på mellom to og tre meter til ei hylle. Den nokså store og tunge ryggsekken med ski på tok støyten her, før jeg spratt videre ned et par meter til. Det var her jeg stoppa på kanten av et stup på mellom 10 og 15 meter - hodet var utenfor kanten. Hadde jeg ramla ut dette stupet, ville det ikke gått bra i det hele tatt. Jeg har aldri vært så nære på, sier Alexander Udnes.
Se bildene fra turen over Dyrhaugsryggen:
Alexander på vei opp. Foto Martin Lund
Alexander i veggen. Foto: Martin Lund
Alexander Udnes på standplass. Foto: Martin Lund
Ingen skader
– Hva slags skader fikk du?
– Ingenting egentlig. Hjelmen gikk en bulk et par centimeter fra kanten, og jeg er litt øm i kjeven etter at den traff en stein, men ellers er jeg fin.
– Hvor langs ryggen skjedde fallet?
– Jeg husker faktisk ikke om det var like før eller etter Store Dyrhaugstind. Men det var nær toppen, så mye av turen var unnagjort. Det var en ganske stressende situasjon, og jeg så meg ikke tilbake etterpå - det er nok grunnen til at jeg ikke husker akkurat hvor det skjedde.
Svært dramatisk
Alexander turkamerat Martin ble naturlig nok svært bekymret da kameraten forsvant utfor kanten. I fallet utløste Alexander et lite steinsprang, som igjen utløste mer stein lenger ned, og et lite løssnøskred. Dette lagde mye bulder og brak, og situasjonen fremsto som svært dramatisk.
– Det første jeg tenkte på da jeg skjønte at dette gikk bra var å få varslet Martin. Selve fallet gikk så fort at jeg ikke rakk å bli særlig redd, men det var fint å komme opp til ham og få en klem, og hvor det presset seg frem noen tårer, sier Alexander.
– Hvordan var nedkjøringen til Turtagrø etter dramatikken?
– Vi hadde brukt en del tid, og klokka var rundt halv ni da jeg tryna. Men siden det var så seint, hadde det værste sugeføret gitt seg, og det var jo bra! Men det ble en knotete hjemtur.
– Hvorfor det?
– Jeg fikk ikke helt med meg at Valdresflya var nattestengt, så da jeg kom dit ble det bom stopp. Fikk ikke sovet så mye den natta, kan du si. Men det var godt å endelig komme seg til campingvogna dagen etter og få noen timer søvn på dagen. Da kom litt av selvtilliten og godfølelsen tilbake. Vi fikk tross alt en veldig fin tur opp klatreruta og over ryggen.
– Jeg har snakket med folk som er mye mer erfarne enn meg, og flere sier at de har hatt lignende opplevelser selv. Akke sier også det er bra at jeg deler slike ting, så det føles riktig å være åpen om opplevelsen. Det gikk jo bra, men det var nære på.
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.