Skal du få mest ut av turen når du er på topptur eller randonee, gjelder det å lære av de beste. Her spør vi noen av Norges råeste toppturfolk om tips og triks til toppturen.
NEDTUREN ER OPPTUREN: UT PÅ TUR: Lytt til erfarne fjellfolk sies det. Vi har samla 23 + 13 = 36 tips og knep fra noen av landets mest erfarne toppturfolk. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter
Enten du er ny på topptur, eller har drevet med det en stund, kan du alltid lære nye ting. Her har vi spurt flere kjente og dyktige fjellfolk om hvilke tips de har til toppturen.
Dermed kan du få bedre turer når du er på topptur eller randonee, og dessuten gjøre de tryggere.
1. Hvis du er i god form og det er dyp snø og høye fjell: Start gjerne en time eller mer etter de første. Da vil du ha tråkka spor nesten helt opp. Når de foran tar siste pause før toppen smetter du forbi og tar førstespor ned. Virker hver gang!
– Interessen for toppturer har eksplodert i Troms. Det samme har fokuset skred i alle sine fasetter. Dette tospannet bidrar til at vi har ei stor gruppe folk som opplever en usikkerhet i det å skulle bedrive sitt toppturliv. Der det store spørsmål ofte er; Hvor er det trygt å gå?
Derfor blir også Nordahls råd litt som å anbefale brødoppskrifter med lang hevetid.
– Det tar tid å lage gode brød. Det tar tid å bli god toppturist.
2.Det enkleste rådet: God planlegging og terrengkunnskap er alfa og omega for å kunne ferdes tryggest mulig i fjellet; skaff deg kunnskap om og bruk av papirkartet og terrenget; enten gjennom skredkurs med vekt på forebygging og/eller ved å planlegge og gjennomføre turer med dyktige venner.
– Lite tabloiditet over dette gitt; men etter en gang for lenge siden å ha gjort alle lærebokfeil hva angår planlegging og gjennomføring av tur og som medførte at vi utløste skred der en av mine beste venner ble begravd, men som vi med ren flaks klarte å få gravd frem i live, har jeg lært at det er ofte det som står med små skrift som i det lange løp er sporet du må følge. Sporet som går hele veien. Hele livet.
11.Ha en sekk som er stor nok slik at du slipper å pakke ut alt hvis du trenger noe lenger ned i sekken. Den bør også ha skifester på sidene, isøksfeste og lomme for drikkesystem (ikke ofte det lekker men utrolig kjedelig når det gjør det).
12. Når alt kommer til alt: Vekt er viktig men det viktigste er å ha det gøy på tur!
13. Og bruk solkrem så slipper du se ut som en rosin når du blir litt eldre!
– Toppturfolk flest velger å legge hovedvekten av sine turer på vårsnø, derfor har jeg et par tips å gi i denne kategorien:
14.Timing is everything, jobb med sola og kulda/varmen. Det er kjipt å bomme på nedfarter med noen få min. Er du bare litt sein kan solskaren ha ødelagt moroa, eller det ikke rakk å bli mykt dør du satte ivrig utfor. Dette er en kunst som er artig å håndtere.
15. Ett lettere, men likevel lurt og klassisk tips er å smøre opp skia hvis du tenkt deg ut i vårsløsjen.
16. Er det veldig bløt snø, kjør lurt og ikke rett i loddlinja, da fossende snø kan ta deg igjen, noe som fort kan bli stygt.
17. Dette er ikke noe nytt, men et lurt triks hvis man skal på tur over flere dager, og det blir dårlig med skotørk: Bruk fuktsperre! Brødpose, frysepose, polpose, eventuelt spesialprodukt –fritt valg (gjenbruk av posen til nistepakken er jo aktuelt, eller omvendt...
Litt snobbe-ost på skiva, og nesa merker uansett ikke om posen har vært i ei sur skisko eller rundt maten). Hvis du strever med at posen sklir ned, bruk elektriker-tape eller annen elastisk tape. Noen dager med solid fotsvette uten tørk lager både diverse ubehag og ei betydelig vektøkning i støvlene...
19. Start tidlig. Da er det kaldt og snøen er raskere.
20. Bryt vaner. Gå helst nye topper, men om du går på samme som før, velg ei ny nedkjøring. Da utvider du arsenalet av gode nedkjøringer. Den perfekte nedkjøring ligger gjerne rett over neste rygg.
21. La været bestemme turen, ikke gå for toppen om skogen gir bedre sikt og snø.
Tor Olav Naalsund
Tindevegleder, fast guide for Field Productions-gjengen, jobber i Fjellsentralen
22. «Å hvile seg til topps». For å få til det må sporet være passe bratt og tempoet avpassa. Om en ikke er uthvilt på toppen må en gå saktere, slakere, jevnere eller trene intervall på kveldstid.
23. Velg moderat brede ski som er laget for kjøring (ski som er best både opp og ned fins ikke).
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.