Å lære seg telemark betyr ikke at du må legge bort alpinkjøring for godt. All ferdsel på ski er gøy, uansett hva slags ski det er, men det blir desto morsommere jo flinkere man er. Og telemark er ypperlig for å forbedre skiferdighetene sine.
Siden hver sving skjer med ett bein blir du nødt til å flytte hele tyngden over på det beinet for å få det til, som selvsagt er helt nødvendig for å ta gode parallellsvinger òg.
I tillegg krever teknikken at du må time bevegelsene helt riktig, noe som gir deg bedre koordinasjon, balanse og rytme – overførbart til egentlig alle andre idretter, enten om det er med ski under beina eller noe helt annet, stisykling, surfing, skøyter, for å nevne noe.
2. Frihet
Siden hælen er fysisk fastspent på alpint utstyr, så blir også bevegelsesrommet mindre.
Du blir tvunget fram i en unaturlig stilling hvor hofte, knær og ankler er fastlåst i en bestemt vinkel, og i den posisjonen er du pent nødt til å bli fram til du tar av deg utstyret.
Aldri mer ha følelsen ’for en lettelse å endelig kunne ta av seg skia’? Og vel, kanskje man kan filosofere over om det faktisk stemmer, free the heel free the mind?
3. Du får alt på en gang
Er det vanskelig å vite hvilken skiform du skal velge? Er egentlig alt gøy? Velg telemark, så trenger du ikke velge! For med telemark får du egentlig alt på en gang. Et innslag av langrenns løse hæl, et innhopp av skihoppings elegante nedslag, og ikke minst et innsving av slalåms innsvingede ski.
Beina er trygt plantet i harde plaststøvler (som for øvrig er mer komfortable enn alpinstøvler), spent fast på stålkantski, som gjør at du glatt kan stole på skia.
4. Mestring
Telemark kan kanskje virke litt avskrekkende, fordi teknikken er krevende og beina må tåle en del trøkk. Men ikke fortvil over det, for desto større er mestringsfølelsen når du får det til.
Den tiden det måtte ta å knekke koden er absolutt verdt det (merk: punkt 7). Og er du bekymret for at knærne ikke tåler det, så får du heller snu om på det. Ved å bruke knærne så holder du i hvert fall kroppen ung.
Og når de først kommer kjenner hvert fall jeg meg nødt til å stirre litt ekstra lenge.
For hvis du derimot misliker alt som kan forbindes med hipster-begrepet, så stirrer jeg ikke fordi det kommer noen som skiller seg ut. Jeg stirrer fordi det er ingenting som ser mer lekent og grasiøst ut enn å stå ned et fjell med telemarkssvinger.
6. Det er hyggelig
Den norske fjell-hei-refleksen er fortsatt intakt rundt omkring i landet, men jeg har sjelden opplevelsen av at man stopper og prater med folk. De gangene jeg har pratet med tilfeldige folk på tur er det som oftest fordi de også står på telemark.
For da er det nettopp telemarken som har fungert som en slags inngangsport. Det er også noen av de koseligste opplevelsene jeg får på tur, som om jeg drar på ubedt kaffebesøk til naboen en gang for 40 år siden.
Dessuten kan man si ting som ’ja, dem andre, ja, men vi, ja’, og en oss-og-dem-mentalitet er alltid trivelig når det gjelder noe så ubetydelig som telemark- vs. kristianiasving.
7. Det er sinnssykt gøy
Hvis du har tatt deg tid til å lese gjennom alle punktene foran må jeg bare applaudere, for egentlig kunne (burde) lista både begynt og stoppet her. For det er bare én grunn til å stå på telemark, og det er at det er sinnssykt gøy.
Å kjenne at du timer bevegelsene riktig, å flyte oppå snøen i full frihet, å fritt bevege seg ned et fjell, da flyter jubelen fritt. For én ting kunne jeg blitt inne for, har du først begynt, er det umulig å slutte.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.