SUSER AV GÅRDE: Farten du kan holde på barfrost er noe for seg selv. Tomas Løkken durer på. Foto: Sjur Melsås
Lesetid: 5 minutter
Som skikjører venter du kanskje på vinteren med utålmodige sukk. Som stisyklist savner du kanskje sommeren og ser mørkt på de lange månedene før stiene er bare med grønne omgivelser igjen. Som leser av dette magasinet er du kanskje begge deler, og synes tiden før jul er en tullesesong som ikke vil bestemme seg for hva den skal være. Men det er altså en av de beste tidene på året for stisykling.
Det er ikke uten grunn at barfrost dukker opp som nøkkelord i sykkelartikler hvert år – i alle fall i Norge. Hvorfor det ikke går jevnlige gjetord om temaet i internasjonale sykkelmedier vites ikke, men det er åpenbart noe de går glipp av. For det er så gøy at det umulig kan være en særnorsk greie.
Som stisyklist er sommerhalvåret temmelig ukomplisert, der eksistensielle valg sjelden går lenger enn hvorvidt du skal ta på deg en langermet eller kortermet trøye, eller at det kanskje er smart å ta med en regnjakke om du skal være en hardhaus i fuktig vær. Senhøstes er det innrømmelig en litt høyere terskel, en lengre dørstokkmil og potensiale for å gå opp fra Type I til Type II moro på den internasjonalt anerkjente moroskalaen. Kanskje til og med Type III moro, om du for eksempel bommer på vurderingen av føre.
Hvorfor vente med piggdekk
For barfrosten kan være lunefull. Det kreves åpenbart ikke mer enn at telen har begynt å gi sin effekt på bakken. Gjørmen fryser seg kompakt, og alle sykkelhjerter gleder seg. Og barfrostsesongen kan vare lenge, frem til at snøen går så dyp at du ikke lenger har kontakt med faktisk bakke, men svever på frossent vann X antall centimeter over.
Det er derimot det grunnleggende valget å montere piggdekk, som best holdes igjen til det er absolutt nødvendig, som kan ta deg fra en virkelig flott tur til en runde i bakken med i beste tilfelle blåmerker som straff.
Så det å kjenne sin barfrost er verdt det. På bare én natt kan forholdene i skogen gå fra iskald, søkkvåt gjørme som dreper enhver form for turlyst, til crisp, halvfrossen gjørme som hverken ender opp på ryggen din eller dypt inn i drivverk og lager, men heller gir det berømte borrelåsgrepet du ellers i sykkelsesongen bare kan glemme.
Legge sykkelen litt ekstra ned i svingen? Lett. Jobbe litt ekstra med å bremse senere inn mot svingen? Lett. Tråkke deg til et nytt forsøk på cruxet du etter et halvt år med sommer ennå ikke har kommet gjennom? Lett. Og spesielt silkemyk er den perioden med barfrost da du fortsatt kan rulle rundt på de brede og myke dekkene du bruker i sommerhalvåret. Grep, grep, grep. Alt blir gøy.
Her er rådene som hjelper deg å unngå fallgruver og nyte stisykkelsesongen på sitt beste.
Utnytt lokalklima
Å være litt på ballen med tanke på lokalklima er ikke bare smart for skikjørere på jakt etter ubunden snø. Ved å holde deg til nordvendte sider mens solen ennå har litt kraft kan du få uttelling, og unngå barfrost som omvandler seg til overnevnte gledesdreper-gjørme. Å holde seg til sørvendte sider når kulden har satt skikkelig inn, der solen holder snødybden og isen på et minimum, kan holde piggdekkmonteringen unna en uke til.
Men til slutt må du krype til korset og montere piggdekkene. På torvstiene er det kanskje strålende forhold, men i utgangen av en krapp sving har det kanskje lagt seg en strategisk isstripe. Sånne som gjør at tykke, glatte røtter diagonalt over stien i regnvær blir som en barnelek i forhold. Og at cruxet som du kom deg opp for første gang under forrige ukes barfrostparadis, plutselig har blitt dekket med en halv millimeter frossent vann, usynlig for det menneskelige øye, og som nå bare venter på å sende deg sidelengs inn i steinrøysen ved siden av stien.
Frost i myrlandskap
Igjen er det noen triks å holde in mente. Torvstier er alltid din venn, men nå spesielt de torvstiene som ikke har så mye stein. Piggdekk på steingrunn er ikke så inspirerende, hverken for deg som sykler eller for dekkene, som slipper løs en pigg ut i naturen hver gang du tråkker til litt for hardt på en gråstein. Bor du i en landsdel der torvlagte flytstier er en sjeldenhet, er gjerne stier over myrer i større grad normalen.
Om sommeren er disse marerittaktige, tålmodige mordere av glede, der hvert tråkk føles som det går ut i ingenting. Med frossen grunn, er dette plutselig et lekeland med ren frikjøring, der hver torvhatt er et potensielt hopp og bekken myren ender i er en sti. For du har altså montert piggdekk nå. Myren er ikke stedet for å litt usikkert sjekke om telen har satt seg tidlig på høsten.
Foto: Sjur Melsås
SUSER AV GÅRDE: Farten du kan holde på barfrost er noe for seg selv. Tomas Løkken durer på. Foto: Sjur MelsåsFoto: Sjur Melsås
Foto: Sjur Melsås
Bommer du på dette, kan straffen være at forhjulet stuper tretti centimeter ned i myren etter torvhatten som faktisk var et hopp. Du kan lage irreversible spor i terrenget, som er dust. Og du kan gå fra Type I til Type III moro på bare noen meter, der kragebeinet deler seg i to fordi det viser seg at du ikke har montert piggdekkene ennå.
Men om du tar med deg bare noen få av disse triksene, kan du se at den glimrende sykkelsesongen du trodde var lagt bak deg, ventet til siste slutt med de aller beste turene. Med virkelig god margin.
Fryser du på fingrene når du sykler, eller blir fort kald på hendene? Terrengsykling i høst- og vintervær kan være en kald affære, og da er det viktig å holde hendene varme. Her er tips til forskjellige hansker som holder varmen.
En god sykkellykt forlenger sesongen og gir sykling en ny dimensjon - vi har testet de mest spennende alternativene og har testet totalt 50 sykkellykter.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.