Fagernesfjellet: En av Narviks mest dedikerte syklister, Micke af Ekenstam, viser Janne Tjärnström vei ned utforløypa på Fagernesfjellet en solfylt augustdag. Nede i fjorden ses havna der jernmalm har blitt skipa ut i mer enn hundre år.
Lesetid: 5 minutter
Vi svensker har mye å være misunnelige på når vi skuer vest mot vårt kjære naboland Norge. Fjordene, fjellene, den vakre naturen, oljen, velferden og det å eie en hytte, gjerne to. Vi skal ikke engang nevne fremgangene i langrennssporet.
Söta bror er bedre på det meste. Også når det kommer til fine muligheter for terrengsykling smekker Norge oss svensker på fingeren. Ikke minst takket være den godt forankrede vandringskulturen som sørger for stier opp og ned på nesten hver eneste fjelltopp.
Gjennom årene har jeg besøkt en hel del edelstener for sykling i Norge og nå for tiden prøver jeg å komme meg på i hvert fall et par reiser til Vestlandet, Romsdal eller Nord-Norge hvert år. Kameraet er selvfølgelig alltid med. Bildene og mine fortellinger havner ofte i internasjonale sykkelblader der det skandinaviske miljøet føles eksotisk og spennende. Spesielt fra norsk natur der kombinasjonen fjorder og fjell skiller seg ut som veldig annerledes.
Etter å ha publisert en mengde reportasjer og bilder i amerikanske, engelske, franske, tyske og spanske blader kontaktet jeg Fri Flyt-redaksjonen for å spørre om jeg ikke kunne få vise opp mine favoritt mountainbikebilder fra Norge. Heldigvis sa Fri Flyt ja, så jeg håper dere lesere vil kose der med det dere ser!
Narvik: Brage Vestavik er Norges mest talentfulle downhill-syklist. Han er akkurat fylt 16, men er så rask at få av de norske seniorene slår Brage i norgescupen. Denne augustdagen konkurrerte Brage i norgescupen i Narvik, men punkterte bakhjulet høyt opp i utforløypa på Fagernesfjellet. Til tross for det fullførte han hele løypa og endte som andremann i juniorklassen. På kvelden ble han med oss på photoshoot til sola gikk ned. Dette bildet tok vi på samme plass som han punkterte, men denne gangen gikk Brage for stilpoeng når han tweaka whip'en sin maks mot Narviks havn.
Hellesylt: Den gamle trondheimske postveien mellom Trondheim og Bergen er en kulturhistorisk vei som er over 700 kilometer lang og ble bygd på slutten av 1700-talet. Postruten ble nedlagt i 1868, men i dag finnes deler av ruten igjen. Blant annet denne delen som går over fjellet fra Herdalen over Ljøsætra ned til Ljøen like ved Hellesylt. Tobias Liljeroth og Janne Tjärnström nyter den perfekte stien og utsikten mot Geirangerfjorden.
Narvik: Det er Planet Earth advarsel på omgivelsene rundt Reinnesfjellet – smaragdfargede fjorder i flere retninger, spisse fjelltopper og små isbreer i horisonten. Det er nesten som en overdose av naturopplevelser. Best av alt er selve syklingen, granitten gir sinnssykt bra grep og det er en veldig annerledes følelse å kjøre på svabergene. Dette er sykling i absolutt verdensklasse, og enn så lenge er sjansen stor for at du får oppleve dette uten å møte en eneste person!
Reinnesfjellet: Reinnesfjellet ligger ved Skjomen, omlag 45 minutter sør for Narvik. Fjellet er som et stort platå med enorme flater av glatte granittheller – som skapt for terrengsykling! Platået er 45 kilometer langt og flere kilometer bredt, fylt av bølgende terreng, bratte bakker, små bekker og morsomme features. Syklister: Micke af Ekenstam og Janne Tjärnström
Litlefjellet: Litlefjellet er kanskje en spesiell plass å drasse opp en sykkel på om man skal være helt ærlig. Det er temmelig ulogisk for det er en bratt sti opp, og umulig å returnere ned på sykkelen. Dette bildet forestiller likevel Janne Tjärnström syklende på Litlefjellet, og som du ser er omgivelsene bare for vakre til å se bort fra, selv om vi inkluderer en sykkel. Beliggenheten like ved foten av Romsdalshorn (1 554 moh) og Trollveggen på den andre siden av dalen gjør at alle syklister burde drasse tohjulingen sin opp hit, selv om stien bare er et par kilometer lang.
Liahornet: Syklingen på Sunnmøre er bratt og teknisk, men alt handler ikke om fjorder og vakre vyer høyt oppe på fjellet. Her finnes en hel del virkelig fine singletracks også i skogen, som her, der Tobias Liljeroth og Janne Tjärnström er fanget på et herlig parti ned fra Liahornet ovenfor tettstedet Liabygda. Stien har en fallhøyde på drøyt 600 meter, og du kommer ned rett ved Trollbryggeriet, så unn deg en Slogen-øl etterpå!
Sunnmøre: Ikke langt fra fergeleiet ved Åfarnes ved Romsdalsfjorden ligger Tarlsøya. Dette fjellet har lenge vært populært for fotturer og løping, ettersom det er lett tilgjengelig fra bilvei og ikke minst på grunn av en spektauklær utsikt. Stien er i kategorien kjempefin, så hvis du orker å dytte sykkelen din til topps får du en fantastisk belønning på vei ned. Tommy Soleim, Johan Jonsson og Janne Tjärnström orket.
Narvik: Utforløypa i Narvik er en klassiker, og i følge mange den beste i hele Norge. Løypa ble bygd allerede i 1997 av en håndfull lokale entusiaster, og har gjennom årene blitt vanskeligere og mer brutal. Uten altfor store endringer skulle dette kunne være stedet for et worldcup-ritt. En ting som ikke forandres i det hele tatt er den fantastiske utsikten, spesielt den første delen når utsikten over Ofotfjorden og Lofotfjellene i horisonten er helt magiske. Syklister: Micke af Ekenstam og Janne Tjärnström
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.