STISYKKELENTUSIAST: Med hjelp fra deg og meg kan Bjørn Jarle Kvande (bildet) sin nettside trailguide.no bli et komplett, nettbasert oppslagsverk for fete sykkelstier i Norge. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 4 minutter
– Sjogg sin kule fetter trailguide.no begynner å få på plass sommerkroppen 2015. Det er lagt inn over 200 stier, men mye mangler. I Nord-Norge er det lagt til tre stykker, og det finnes områder jeg vet om har mye stier men som ikke ligger inne, sier Kvande.
Nå håper han stisyklister over hele Norge tar med seg GPS på stisykkeltur og legger sine favorittstier i guiden –til glede for alle.
– Teknologien i seg selv er ikke noe verd om guiden ikke har innhold, og det mangler fortsatt veldig mye fint fra alle deler av landet, men spesielt fra de store byene og ikke minst fra Nord-Norge.
Så, jeg oppfordrer alle å legge favorittstiene sine inn på trailguide så de blir tilgjengelige for andre sykkelglade som ikke er fra området, men gjerne vil oppleve de beste stiene rundt i landet. I fjor var starten på løsningen på plass og folk begynte å legge inn stier. Nå i vår har jeg lagt til en del nye nyttige funksjoner som hjelper deg å finne frem, og det er lagt inn i overkant av 200 stier, så guiden begynner å bli bra, sier gründeren.
535061_10151082365446201_1599253620_n
DATANERD OG STISYKLIST: Bjørn Jarle Kvandes innsats på internett viser deg hvor det snør om vinteren (sjogg.no) og hvor det er sykkelstier om sommeren. Foto: Privat
– Hvorfor holder du på med dette her?
– De siste årene har jeg blitt en ivrig stisyklist som samtidig synes det er sinnsykt tilfredsstillende å rote rundt på fjellet og i skogen i Hallingdal for å finne nye stier. Da jeg hadde med meg sykkelen andre steder i landet fant jeg fort ut at jeg følte meg fullstendig bortkommen og hjelpeløs. Man føler jo på seg at «her må det da finnes bra stier å sykle på», men man vet rett og slett ikke hvor de er.
Derfor ville jeg gjerne ha en løsning på telefonen med en nettbasert guide som viste stiene i umiddelbar nærhet. Jeg kunne ikke finne noen løsning som lignet på dette, og etter et par uker hvor jeg sa til meg selv «det er bare idiotisk å begynne på dette, du har ikke tid», klødde det for mye i fingrene, og jeg satte i gang.
Moderne smarttelefoner, programmeringsspråk, og frislipp av kartdata gir uante muligheter for utviklingen av smidige løsninger for friluftsglade mennesker. Dette er fantastisk artig teknologi å jobbe med og det er ekstra inspirerende å lage noe jeg selv har bruk for hver dag.
– Folk spør om både grus, landevei, stiløping og offroad for bil, så det kommer nok egne løsninger for dette om ikke så altfor lenge. Foreløpig så er det greit å legge inn sykkelstier. De fine grus- og asfaltturene får vente noen uker til dette er klart.
– Jeg er så heldig å bo i stisykkelmekkaet Hallingdal, hvor jeg stadig møter nye stisyklister. De parkerer gjerne rett nedenfor huset mitt, og da prater jeg med dem, legger inn trailguide på telefonen deres og viser hvordan det funker.
Reaksjonene er bare positive og folk blir glade for tipset. Det er litt utfordring å få folk til å legge til stier, for det krever litt innsats og foreløpig bruk av annet utstyr enn telefonen, men man skal ikke se bort fra at det kommer en sporingsløsning rett i telefonen i løpet av sommeren.
– Sure og grinete grunneiere som legger ut stokker og steiner i stien finnes det noen av, og de møter du av og til, men de vet jo ikke at Trailguide eksisterer. Jeg har oppfordret folk til ikke å legge inn stier der det er grunneierproblematikk eller stor slitasje på etablerte turstier, og jeg har selv 4-5 gromstier som aldri havner på trailguide mens jeg har lagt til adskillig flere hvor det ikke er noen problemer.
Jeg trur alltid det vil være litt av denne problematikken, men har funnet ut selv at det beste er å finne ut hvem som eier skogen, ringe på døra med hjelmen i hånda, presentere deg, og spørre pent om man kan sykle i skogen og grave litt sti. De fleste er da veldig imøtekommende og særdeles glade for at du spør!
Bjørn Jarles nettbaserte stisykkelguide finner du her!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.