JUNIOR-ATLET: Marius Brakestad er i verdenstoppen i juniorslalåm og i vossatoppen i juniorenduro. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
– Andre etappe gikk veldig bra, men i den første knota jeg litt i tråkkepartiene. Der ble det litt stopping, og jeg fant ikke helt flyten. I siste etappe gikk det bra helt til siste del, da gikk jeg over styret to ganger. Heldigvis ble ikke kræsjene avgjørende, for det var et stykke opp til seieren. Han som vant er landeveissyklist og vet hvordan han skal tråkke. På andre etappe var jeg bare ett sekund bak, og det var ganske fett.
Stor tilvekst og stort miljø
Vossingen Marius Brakestad ble nest best i torsdagens junior-endurokonkurranse under Elstremsportveko. Hele sju juniorsyklister deltok i konkurransen, og Marius forteller om voldsom økning i stisykkelmiljøet i Voss.
– Jeg drev med motorcross før, men det var veldig tidkrevende. Fattern måtte kjøre meg til og fra banen med tilhenger, og det var en del styr. Med sykkel er jeg selvhjulpen, og det er tøft, sier han.
– Hvordan er sykkelmiljøet på Voss?
– Stisykling har blitt veldig populært, og klubben har vokst masse de siste årene. Selv har jeg holdt på i en fire-fem år.
FETE STIER: Det er ingen mangel på fete sykkelstier rundt omkring på Voss. Foto: Tore Meirik
I verdenstoppen i slalåm
For Marius er stisyklinga kun en hobby og alternativ treningsform og han har ikke kjørt andre endurokonkurranser. Mesteparten av tiden går nemlig med på å trene alpint. 17-åringen er en av verdens aller beste slalåmkjørere i sin aldersgruppe.
– Jeg er ranket som nummer fire i verden i slalåm blant oss som er født i 2000, så det blir en del skikjøring. Jeg har ikke tid til å kjøre masse sykkelkonkurranser, sier han.
– Hvordan er overføringsverdien fra stisykling til slalåm?
– Stor! Dette med å kjøre svinger, inn og ut av dem, løfte blikket, og linjevalg, altså alltid finne kortest mulig linje. Det er masse å hente fra stisykling til slalåm og motsatt. Men enduro er kun hobby og trening for meg, jeg har ikke konkurrert før. Vi har en lokal serie her på Voss, men jeg er stort sett opptatt på Fonna eller Juvass på ski. Men det er artig nå under Veko. Veldig god stemning, mye som skjer, ekstremsport er jo rått!
– Røtter, stein og gjørme; sånt man blir god av!
17-åringen avslører hvor de fineste sykkelstiene på Voss befinner seg, det er nemlig på Storåsen, hvor de to første av konkurransens tre fartsprøver gikk av stabelen.
– Vi har veldig bra stier her på Voss, de er godt bygd, med røtter, stein og gjørme, altså mye av det man blir god av. Gjørme er fett, det er ikke lov å komme hjem uten å være skitten! I tillegg til Storåsen er det veldig gøy å sykle ved Bordalsgjelet, hvor siste etappe i enduroen i fjor ble arrangert, sier Marius Brakestad – som du altså garantert får se på Sportsrevyen om noen år – men kanskje ikke på grunn av stisykling.
Juniorklassen ble for øvrig vunnet av Tobias Utne. I dameklassen tok (som vanlig) Hilde Strædet seieren, og herreklassen ble vunnet av Preben Nøkleby.
NEST BESTE DAME: Vera Leivsdottir. Foto: Tore Meirik
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.