HAFJELL: Timo Pritzel nyter både utsikt og velbygde hopp i Hafjell -og Fakkelmannen ser tilbake på tysker´n. Foto: Joakim Andreassen
Lesetid: 6 minutter
I Hafjell har løypene blitt bygd fra scratch på få år – og med impulser fra de beste sykkelanleggene i verden har Snorre Pedersen bygd opp Hafjell til å bli en verdig konkurrent til søta brors sykkelhovedstad, Åre. Per i dag har Hafjell bedre maskinbygde løyper enn Åre, og er i verdensklasse på det punktet. Nitidig innsats over flere år har gitt resultater og enkelte deler av anlegget kan nå sammenlignes med Whistler (!) når det gjelder kvalitet.
FLOTT: Det er lite å si på utsikten fra Hafjell Bike Park når Gudbrandsdalen viser seg fra denne siden. Foto: Joakim Andreassen
Men status som en av Europas klart beste sykkelparker er ikke nok til å sikre knirkefri sesongoppkjøring fra eiere sultne på profitt. Tidligere i vår truet Alpinco med å avvikle sykkelparken, men dette ble heldigvis avverget i første omgang. Likevel får kommende sesong noe reduserte åpningstider i forhold til tidligere.
SJEFEN: Snorre Pedersen har lagt ned utallige timer med alskens graveredskap for å gjøre Hafjell Bike Park til en av verdens beste sykkelparker. Foto: Joakim Andreassen
Her er våde favorittløyper i Hafjell Bike Park- som åpner nyfriserte på lørdag:
NM-løypa:
KISSE: Kristoffer Haugland herjer i NM-løypa. Foto: Joakim Andreassen
Fullblods utforløype som inneholder alt. Starter et stykke over avstigningen på Stolheis II (970 moh) og går ned til Midtstasjonen. Har mange innlagte dropp fra broer og noen hopp, lange åpne strekninger, tekniske skogspartier og gode doseringer. Ellers bratt, teknisk og mye fart – akkurat slik en utforløype skal være.
Buldreløypa:
KLASSIKER: Mads André «Makken» Haugen kjører perfekte doseringer i Buldreløypa.Foto: Joakim Andreassen
Starter ved avstigningen på Stolheis II. Mange dropp og broer som man kan kaste seg utfor. Buldredroppen med rundt fem meter fall og syv til åtte meter til landingen har mange stor glede av. Wallriden i starten av løypa har blitt en klar favoritt hos mange og Buldreløypa er nok den mest brukte løypa i Hafjell.
Gressløypa:
BLANDINGS: Trond Hansen kjører en av mange doseringer i Gressløypa -som har både smalsti og velforma doseringer. Foto: Joakim Andreassen
Singeltrack som gjør det vanskelig å slappe av i munnvikene. Går fra toppen av Stolheis II og ned til Midtstasjonen.
Moe'town:
POPULÆR: Moetown er smekkfull av moro, uten å være alt for vanskelig. Men du skal være god for å kjøre den fort, slik Øyvind Mæhle er. Foto: Tore Meirik
Doseringer og hopp i kjent Hafjell-stil. Fra toppen av Stolheis II og ned til Mosetertoppen, og Parkløypa. Moe`town og Parkløypa gjør at Hafjell har Norges lengste maskinbygde løype (overkant av 3 kilometer). Til sammenlagning er Shimano-løypa i Åre 3,5 km.
Parkløypa:
DOSERINGSFESTIVAL: Parkløypa er proppa med perfekte doseringer. Kristoffer haugland setter stor pris på det.Foto: Joakim Andreassen
Parkløypa er en veldig behagelig løype med store doseringer i hver sving. Her kan man kjøre bremseløst og dundre inn i neste dosering og fly langt over step-up hoppet midt i løypa. Men stor fart er ingen nødvendighet her. Har du en litt lat dag er denne løypa veldig fin å kosekjøre i siden det ikke er noen stor utfordring i terrenget.
Ekspressen:
PÅ VEI NED: Ekspressen er beste vei ned til bånn i Hafjell.Foto: Joakim Andreassen
Navnet sier alt. Flyt og fart med store deilige doserte svinger. Det finnes en er «snillere» utgave av Ekspressen, også.
Rollercoaster:
STORT: Håkon Mæhle på et av mange store hopp i Rollercoaster. Foto: Tore Meirik
En skikkelig berg- og dalbane tur. Tabeltopper, step-ups, step downs, dropper og gaps her får du alt stort, hardt og fort. Dette er Snorre Pedersens drømmeløype.
Råbølstien:
Teknisk sti-moro i Hafjells bratteste heng. Kommer du ned her uten å sette ned en fot, kan du være fornøyd. Noen av de mest krevende partiene i verdenscup- og utforløypa går innom her.
Old School:
DEN NYE SKOLEN: Trond Hansen og Maurice Pauley følger hverandre i Old School. Bak ryggen på fotografen ligger New School -som er et lite hakk enklere. Foto: Joakim Andreassen
God gammeldags teknisk racing med masse deilig knot. Løypa er som en Norgescupløype fra tidligere tider; veldig teknisk løype med sleipe nedkjøringer, feildoserte svinger og mye stein. Denne løypa setter veldig mange norgescup-syklister stor pris på. Fra Mosetertoppen og ned til Midtstasjonen.
New School:
En litt lettere variant av Old School, men som er minst like moro og nøyaktig like lett å finne, siden de går ved siden av hverandre hele turen.
Desert:
NEDERST: Knut Løkås har stilen inne på Desert. Foto: Joakim Andreassen
Dosert singeltrack med små hopp som er den perfekte avslutning på turen for de som ikke skal innom dirtparken på vei til Skitorget.
Dirtsa:
STORFINT BESØK: Sam Reynolds nyter solnedgangen over Dirtsa på Hafjell. Foto: Joakim Andreassen
En av Norges aller beste dirtjumps.
HAFJELL BIKE PARK
Sesong: 14. juni – 7. september
Åpningstider: 10.00 - 17.00
Antall heiser: 2 (gondol og stolheis)
Antall løyper: 14
Pris dagskort: 290/ 270 kroner
Pris utleie: Fra 785 kroner for en sykkel én dag (inkl. sikkerhetsutsyr)
Hafjell Freerideklubb var lenge den ledende klubben i Norge og hadde medlemmer nesten helt fra Oslo til Oppdal, med rundt 250 medlemmer. I det siste har flere lokale klubber kommet, og mange av de tidligere medlemmene har gått over til sine respektive klubber. Hafjell Freerideklubb er først og fremst en arrangørklubb, som er flinke på arrangementer og store konkurranser. EM, Nordisk mesterskap, Nordisk mesterskap og uttallige norgescuper, samt åpning- og avslutningshelga arrangeres av klubben. Klubbdrift som for eksempel fellestreninger vil komme på banen i løpet av sommeren. Hafjell Freerideklubb har rundt 70 medlemmer i dag. Jobber tett med Hafjell Bike Park og drar nytte av landets beste treningsmuligheter for utfor. I september arrangeres VM i terrengsykling –med utfor og rundbane- på Hafjell.
OVERNATTING
Hafjell Booking er flinke, har snille priser i sommersesongen. Et enormt utvalg med hytter og hyggelige folk som hjelper deg å skreddersy en løsning som passer alle. Ellers finnes det alternativer i alle prisklasser, alt fra hotell i Øyer til campingplassen i anlegget. Er du fersk i sporten er sistnevnte alternativ det beste for å skaffe nye sykkelvenner.
MAT
Som i de fleste andre norske skisenter er ikke maten noe å juble for. Når det er sagt finner du pizzarestauranter og matbutikker med godt utvalg i ferskvaredisken bare noen sykkeltråkk unna. Innimellom er det tacobuffét på Ryk & Reis – det er en sikker vinner.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.