Surf

Guider til hvor du kan surfe og inspirasjon til surfing i Norge og utlandet. Nyheter og hjelp til valg av utstyr og masse teknikktips som gjør deg til en bedre surfer - enten du er nybegynner eller avansert surfer.

«Only a surfer knows the feeling» - sies det.

Norge har sakte, men sikkert blitt en nasjon av surfere. Det finnes surfspots langs hele kysten fra Lista til helt nord i Norge, via Saltstein, Jæren, Hoddevik og Lofoten.

Se også guiden til Europas beste surfesteder.

Vil du bli en bedre surfer, har kan du lese teknikktips til både nybegynnere og avanserte surfere.

Få hjelp til valg av rett våtdrakt, tips til surfing i kaldt vann - ikke minst trening som er relevant for surfere og valg av surfbrett.

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

Surfeboka Havet vasker bort alt

Surfesjelens bibel

Hvor kan du surfe i Norge?

Norge har flere fine surfesteder langs kysten, og selv om enkelte steder holdes hemmelig, er det mange fine og godt kjente områder. Særlig populært er det å surfe på Jæren i Rogaland, Saltstein ved Oslofjorden, Lista på Sørlandet, Lofoten i Nordland og Stadt på Vestlandet.

Hva trenger du for å surfe?

Surfing krever ikke veldig mye utstyr, men det er viktig at du velger riktig surfebrett til riktig bruk. På friflyt.no finner du tips og råd til hvilket brett du skal velge før du kjøper deg surfebrett.

Hva slags surfbrett skal du velge?

Den klassiske fellen de fleste som kjøper surfbrett gjør, er å gå for brett som er for små. Her får du ekspert-tips på hvordan du velger rett surfbrett, alle typene brett som finnes og hva de ulike brettypene er laget for. Longboard, shortboard, softboard, groveler, retro fish - for å nevne noen.  

Hva slags våtdrakt trenger jeg til surfing i Norge?

Det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.

Skal du surfe på vinteren, bør du gå for den tykkeste varianten med integrert hette og 6-7 mm neopren. Du må også ha tykke sko og hansker eller votter med 5-8 mm neopren.

Vår og høst kan du klare deg med 5 mm drakt - med hette på de kaldeste dagene, men stort sett sko og hansker.

Det er sjeldent mulig å surfe med tynnere drakt enn 4 mm i norske bølger. Men det skjer en gang i blant.

Hvor finnes det surfcamps i Norge?

Det finnes surfecamper i de mest kjente områdene i Norge der det surfes - fra Lista til Jæren, Hoddevik og Lofoten.

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen