/ Surf

– SUP-salget vil femdobles

Elling Balhald har argumentene klare når vi spør ham om SUP-sportens fremtid i Norge.

Sist oppdatert: 16. juni 2011 kl 12.37
MISJONÆREN: Elling Balhald drar på treningstur med SUP-brettet stort sett hver eneste dag - året rundt.  Bilde: Privat
MISJONÆREN: Elling Balhald drar på treningstur med SUP-brettet stort sett hver eneste dag - året rundt. Bilde: Privat
Lesetid: 4 minutter

Mange år før de fleste hadde hørt om både snowboarding og surfing, var Balhald i gang med misjoneringen av de sære sportene. Nå er trønderen på SUP-kjøret, og Balhald spår sporten større enn windsurfing noensinne har vært i Norge.

 – Hvorfor burde folk begynne med SUP?

– SUP er knallmoro. Du får både en super naturopplevelse og en bra workout. Dessuten er det veldig enkelt å lære og tilgjengelig. Alle klarer å løfte ett SUP brett ned fra biltaket og bære det ned til vannet. (red. anm. SUP er forkortelse for Stand Up Paddle)

– Hva er fordelene innenfor tur-segmentet kontra kajakk?

– På et SUP brett står du oppreist. I forhold til kajakk slipper du smerter i korsryggen, og at rompa og føttene dovner. Og under et sprut-trekk i en kajakk blir man jo svett og klam uansett om man havner i vannet. Når du stand-up padler, ser du havbunnen og fisk.  Alt du ikke ser noe av når du sitter på baken. Sikkerheten er dessuten stor på et SUP brett – faller du av, er det bare å skli seg opp igjen- Brettene har stort volum og er veldig stabile. Vi anbefaler selvsagt at man alltid bruker vest og sikkerhetsleash.

 – Hva er fordelene med SUP i bølger? 

– I små bølger er stand-up padling helt genialt. Det er morsomt og utfordrende å padle ut gjennom bølgene. Når du er kommet utenfor det punktet hvor bølgende bryter, vil du oppdage at de tas mye lenger ut enn surfere kan. Du slipper også utfordringen med å reise deg opp, som jo er den største kneika for de som begynner å surfe vanlige shortboards. Mange dager i Norge vil det være så små eller slappe bølger at du ikke kan surfe med et shortboard, men du får surfet hele dagen med SUP-brett. You do the math! Men SUP-ing i bølger er jo først og fremst for de som har padlet en god del, og i bølger over hodehøyde er det naturligvis krevende. Det er veldig viktig å poengtere at SUPere må holde seg langt unna vanlige surfere. Dette både fordi ingen liker at noen kommer og tar alle bølgene, men først og fremst fordi et SUP-brett veier mye mer enn et tradisjonelt surfebrett og derfor utsetter andre for fare i en crowded lineup når man faller av brettet.

 – Si litt om suksessen til SUP i utlandet.

– Det er vel egentlig bare å si at det har tatt helt av. Folk padler på innsjøer, fjorder og åpent hav. Vi ser en utvikling som går i alle retninger. I fjor var det en bølge-world cup med events over hele verden. Noen av de beste elvepadlerne har lagt kajakkene på land og er nå heller ute i krevende elver og stryk på SUP-brett. Men det største markedet vil være ren fritidspadling. Hele familien kan bruke samme brett. Alt de trenger er en justerbar padleåre.

 – Du har jo annonsert at denne boomen skal skje i Norge. Ser dere tendensene? 

– Absolutt. Interessen er vesentlig større nå enn for et år siden og mange forhandlere har bestilt sine første brett. På Facebook-siden vår og på sup.no er trafikken mangedoblet.

 – Har du tall på hvor mange SUP-brett som selges i Norge?

– I sommer blir det nok ikke mer enn 500 brett, men dette blir jo først og fremst den sommeren da Norge oppdager SUP. Det blir masse demoer, events og en rekke kjente idrettsutøvere kommer til å drive med stand-up padling i sommer. Så jeg er ikke i tvil om at dette markedet minst vil femdobles neste sommer. Det kommer etter hvert til å bli like vanlig å ha SUP utstyr i garasjen som å ha alpinski og snowboard.

 – Hvor mange anslår dere vil drive med dette denne sommeren? 

– Det blir nok et halvt tusen SUPere å se på vannet daglig langs kysten, men dette er som sagt bare starten! Det ble solgt mer enn tolv tusen seilbrett pr. år her i landet på det meste, og alle som jobber med SUP forventer at det skal bli større enn windsurfing noensinne var.

Se filmen hvor elvekajakklegenden Dan Gavere forklarer sin fascinasjon for SUP:

Denne artikkelen sto på trykk i årets Fri Flyt Sommerekstra. Forfatter og journalist er Christian Nerdrum.

Publisert 16. juni 2011 kl 12.37
Sist oppdatert 16. juni 2011 kl 12.37

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen