– Jeg er usikker på om det var fornuften eller galskapen som vant frem, men godt hjulpet av at en vennefamilie ville være med, bestemte vi oss for å gi det et forsøk.
IKKE DÅRLIG VÆR: Gode våtdrakter betyr mye. Ada og Mathilde ble (nesten) ikke kalde før de gikk på land. Foto: Audun Holmøy Røhrt
Lesetid: 14 minutter
Hele uken hadde en svært lovende bølgemelding for Jæren tiltrukket seg min oppmerksomhet: Moderat størrelse på bølgene, lange perioder (avstand mellom bølgene), vindstille og sol. I en helg uten andre forpliktelser. Nærmere en drømmemelding kommer ikke en surfer med mine evner og forpliktelser.
Men sju timer i bil fra Oslo. Hvor gøy kunne dette egentlig bli for alle? Vil det være verdt innsatsen?
På den andre siden har jeg ivrige barn og vi har i mange år forsøkt å leve etter prinsippet om å slå til når forholdene er gode. Sistnevnte skyldes et selvpålagt prosjekt hvor vi flyr en gang i året på feriereiser. Da gjelder det å slå til når forholdene er gode hjemme.
«Jeg er usikker på om det var fornuften eller galskapen som vant frem, men godt hjulpet av at en vennefamilie ville være med, bestemte vi oss for å gi det et forsøk.»
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Jeg er usikker på om det var fornuften eller galskapen som vant frem, men godt hjulpet av at en vennefamilie ville være med, bestemte vi oss for å gi det et forsøk. Vi lot oss lokke av unike naturopplevelser og rusen av å kjenne at man lever.
Slik gikk det til at totalt fire voksne og seks barn i alderen 5 til 13 år dro på badeferie utenfor sesong (oktober) med vanntemperaturer som tilsvarer mai og noen ganger juni - på motsatt side av sommeren.
Familiesurf
Surf er en aktivitet hvor alle kan delta, hvis det planlegges og tilrettelegges. For min del er det en egen glede å få med alle, og gjøre det sammen med familien. Vi har lært oss surfing sammen og gått stegene samtidig. Opplevd felles mestring – og felles motgang. Surfing er ikke lett, og det tar tid å mestre kunsten.
Vi har brynt oss på naturkreftene og blitt skylt på land. Men opplevelsene, og de sjeldne og små skrittene med fremgang har gitt uendelig tilbake. Og det hjelper godt på, når man finner en aktivitet hvor mitt eget behov for selvrealisering ofte bare ligger et par padletak bortenfor der de yngste holder på.
Det er flott å titte utover havet og vandre langs strendene, men det er noe helt eget å stupe uti det. La vannet omslutte kroppen, og pakke den i en ro og stillhet, og et godt lag neopren. Når det iskalde, krystallklare vannet gli over ansiktet er det en nærhet til elementene som må oppleves.
Løftet man kjenner i det bølgen ruller inn, brettet som gradvis øker farten når bølgen blir brattere, og øyeblikket av vektløshet som inntreffer i det man skyter fart og spretter opp. Eller ramler fremover i uelegant stup i det bølgen slår over deg i et brusende inferno.
Surfing kan være superharmonisk, og det kan være intenst, brutalt og slitsomt. Denne helgen kom vi til nirvana. Det var ro, systematikk, vakkert og urørt idet bortimot perfekte bølger rullet inn. Nesten ingen strøm, nesten ingen vind og vår delegasjon på stranden utgjorde en majoritet av de som var der.
Men var det kaldt?
Den største bøygen både i forkant av turen, og underveis var tanken på å skifte og bade. Vi måtte tross alt bruke isskrape på bilvinduene morgenen. Og det kan jeg jo si. Det er litt kaldt å skifte til våtdrakt når det er 5-6-7-8 grader i lufta, og det er også ganske friskt i det våtdrakten skal av igjen.
På våren og forsommeren er det gjerne motsatt, at luften er varm og vannet fortsatt kaldt.
Men faktisk var det slik, med unntak av den aller minste, ble ingen spesielt kalde så lenge de var i vannet. Vi fikk god hjelp av vindstille vær og en sol som varmet litt utover dagen. Moderne våtdrakter av god kvalitet beskytter og holder varmen oppsiktsvekkende godt.
Samtidig er en god våtdrakt fleksibel og myk, slik at man har nødvendig fleksibilitet. Det er selvsagt svært viktig at våtdrakten passer. Er den for stor, strømmer det fort friskt sjøvann nedover ryggen.
Selv de største skeptikerne og frysepinnene i vår gruppe ytret ikke en eneste klage etter at man var ute i vannet, men det var mulig å høre at barna skiftet. For å si det slik.
Vi brukte 5/4 mm våtdrakter. Noen hadde løs hette, mens andre våtdrakter hadde integrert hette. Vi hadde mellom 3 og 5 mm neoprensko, og i siste liten kjøpte vi inn 5 mm hansker til alle. Det var nok lurt. Vi smurte litt vaselin i ansiktet.
Det gir litt ekstra beskyttelse. Med det utstyret kunne vi holde på hele dagen. Noen av barna ga seg etter et par timer, mens de ivrigste holdt på i over 4 timer! Noen ville også prøve å bade uten våtdrakt også. Det var kaldt, men surfingen var bare fin.
«Moderne våtdrakter av god kvalitet beskytter og holder varmen oppsiktsvekkende godt.»
Vel fremme på Jæren lyttet vi til kjentmennene i surfutleien. De anbefalte stranden Hellestø, som ligger lett tilbaketrukket og beskyttet, med noen svaberg som deler opp den nordlige enden av strand. Dette kombinert med svellets retning, gjorde bølgene litt mindre enn andre steder. Perfekt for vår gjeng.
Ytterst var det likevel skikkelige bølger som brøyt ryddig og fint. Helt innerst slo bølgene nok engang i en barnevennlig størrelse, uten spesielt mye strømmer eller plagsomme «beachbreak». Innenfor et område på 200 meter kunne absolutt alle sammen hive seg ut i vannet i helt trygge eller litt mer utfordrende forhold.
Med flere voksne kunne vi kjøre et fleksibel passe på regime, mens andre bare kunne tenke på seg selv en times tid. Etter hvert som barna ble lei, fikk de hjelp til å ta av våtdrakten og en kopp varm te, før de forsvant til ymse aktiviteter. Vi voksne og de ivrigste barna kunne fortsette til de siste kreftene var presset ut gjennom neoprenet.
Alle bekymringer om reisevei og vanntemperatur ble skylt vekk av lange linjer med rene, glassaktige bølger. Badeferie i oktober er muligens ikke for alle, men er heller ikke mer avansert enn at du burde prøve.
Surfing på Jæren
Kyststrekningen fra Stavanger til Egersund er på mange måter arnestedet for norsk surf. Her er det flest surfere og flest spotter. Andre steder i Norge kan ha bølger oftere, men de lange strendene, variasjonen mellom beachbreak og reef breaks, og bukter som vender i ulike himmelretninger, gjør at man stort sett vil kunne finne steder som fungerer året rundt i dette området.
Hvordan klarer en helikopterpilot å være familiemann, drive surfebutikk og likevel være i vannet 15-20 dager dager i løpet av en måned?
Gode overnattingsmuligheter
Stavanger, Sandnes og Bryne har mange muligheter for overnatting. For oss som kom fra Oslo, var det greit å ikke kjøre helt opp til Stavanger. Vi stoppet i Bryne som både er en litt kortere kjøretur og ligger litt nærmere strendene Bore og Hellestø. Vi tok inn på Bryne Kro og Hotell, som var relativt prisgunstig med familierom. De hadde solid frokost og en restaurant til lørdagskvelden.
Mange liker å bo på Bore Camping som blant annet har rimelige hytter. Boretunet ligger også på Borestranda. Her har de nybygde leiligheter og hostellrom. Det er også muligheter for å leie hus og hytter på Airbnn og Finn.no. Men vi konkluderte med at for en helgetur med sen ankomst fredag kveld og avreise fra strendene rundt kl 15 søndag, var helt greit å unne seg luksusen med å få mat servert.
Et artig alternativ er å leie seg en bobil. Det er ikke spesielt billig, men er rimeligere utenfor høysesong. Det gjør reisen til en del av opplevelsen, og man har ly på stranden når man skifter.
En lang biltur, fly eller tog
Å bruke 7 timer i bil fra Oslo er i grenseland for en helg, og krever at alle bidrar til god stemning i bilen. Det er absolutt greit å være to sjåfører. Det gjelder i alle fall å holde godt driv i kjøringen og unngå unødvendige stopp. Kjøreturen blir fort til 9-10 timer hvis man unner seg mange stopp. Og det blir en lang kveld i bilen.
Et alternativ er å fly, hvis økonomi- og klimabudsjettet er i balanse. Total reisetid blir 4-5 timer dør til dør hvis du bor i Oslo, men pass på at du får bekreftet at surfebrettene dine får bli med, og at leiebilselskapet faktisk har taktstativ på bilen du har bestilt. Det er på ingen måtte gitt.
Tog er også en mulighet, og koster cirka 5000 kr t/r Oslo- Stavanger for en familie for fem. Sørlandsbanen putrer i behagelig tempo, og barn og voksne kan spille kort sammen, høre på lydbok eller bare slappe av. Togstasjoner har dårlig tilbud av leiebiler når du kommer frem, men det kan løses fint med å benytte nabobil.no. Men vær klar over at surfebrett er noe NSB ikke synes noe særlig om.
Brett og leiemuligheter
Mens voksne nybegynnere trenger et stort brett for å få nok flyteevne til å ta bølger, er et mellomstort brett, gjerne en soft-top, ideelt for barn. Nybegynnerbrettene er laget for å være stabile og lett bli med bølgene innover. Ulempen kan være at de blir store og uhåndterlige, noe som gjør det lite fristende å gå ut igjen for å forsøke på nytt.
Mangfoldet av surfbrett er enormt. Longboard, shortboard, softboard, fish - for å nevne noen. Her guider vi deg gjennom jungelen, slik at du lettere kan velge det riktige brettet for deg.
Et alternativ å ha i bakhånd kan være et bodyboard. Det kan brukes helt inne på stranden og gi fine turer innover. I kombinasjon med et par svømmeføtter blir et bodyboard et fullblods verktøy hvor barnet (eller den voksne) kan dra ut i litt større bølger hvis man er trygg nok.
Med svømmeføtter kan man navigere, ta grønne bølger og dukke under de største bølgene som kommer. Men barnet bør absolutt ikke dra ut i større bølger uten hjelp av en litt erfaren voksen.
Vi har også hatt suksess med at barna bruker mindre voksenbrett, av typen som mer erfarne surfere bruker. De er lettere å håndtere og gir større mestringsfølelse en enn en stor flåte. Samtidig er barna såpass lette at de ikke synker likevel.
Når barna er ferdig med surfe – de gidder gjerne ikke så alt for lenge – kan brettene legges på land og badingen i våtdrakt kan fortsette. For de minst erfarne er dette vel så morsom og de kan holde på i timesvis. Læringen er nesten like god, og de blir trygge og komfortable i vannet.
Mangler du utstyr?
Det er gode muligheter for å leie alt utstyret man trenger for en helg. Det er flere aktører som konkurrerer på Jæren.
Surfeskole.no holder fast til på Borestranda og tilbyr ulike pakker med alt fra utleie til kurs. Surfschool.no har en lastebil med utstyr og kurs. De lar forholdene bestemme hvilken strand de står på. Boretunet tilbyr utleie av utstyr, har instruktører og arrangerer camps.
Alle disse aktørene sitter med mye lokal kunnskap, så selv om du ikke skal leie utstyr eller ta et kurs, kan de garantert gi dere noen gode tips til strender akkurat den dagen dere er på Jæren.
Kjøp gjerne gammelt! Du kan gjøre et kupp - men du kan også bomme grovt. Her får du råd til bruktkjøpet.
Våre beste tips for bølgesurf med barn
Tipsene nedenfor er bygget på prøving og feiling de siste seks årene. Vi har forsøkt de fleste motsatte variantene av disse rådene, med tilhørende familiær dramatikk. Selv er jeg erfaren windsurfer og en relativt ivrig svømmer som er trygg og komfortabel i vannet. Er du som voksen usikker på egne evner, vil jeg anbefale deg å gå rett til råd 15 for den første introduksjonen til bølgesurf.
1) Lytt til kjentfolk og se hva de gjør! Spør om råd. Vær årvåken. Mens dere gjør dere klare, se på bølgene. De største bølgene kommer bare en gang i blant. Hvor store er disse?
2) Gå i vannet selv først og kjenn kraften fra bølgene og strømmene, før du slipper uti barna. Er dere alle nybegynnere, vær ekstra forsiktige. Havet og bølgene er annerledes enn du tror. Uansett, ha barna under oppsikt og vær klar til å bistå.
3) Skaff deg kunnskap om strendene og deres kjennetegn. Hvilken strand som egner seg best vil både variere fra dag og dag, og med hvor stort alders- og nivåspenn det er i familien. Stranden som var perfekt i går, kan være helt annerledes dagen etter. Sjekk bølge og vindmeldinger på yr.no, magicseaweed.com eller andre nettjenester.
4) Sandstrand er naturligvis desidert beste for barn. Vær obs på at store strender kan ha ganske mye strømmer, og bølger som ser passe ut på avstand kan være voldsomme når de slår. Er det store bølger, finn en strand med annen himmelretning som skjermer for bølgeretningen. Mange sandstrender er roligere på lavvann, men det varierer!
5) Surfing kan være moro og fascinerende, men også ydmykende og skummelt. Ha respekt for at det kan være skummelt. Det blir ingen surfing med barn (eller voksne) som er redde.
6) Små bølger er mye bedre enn store bølger. Vi ser etter bølgemeldinger på mellom 0,5 meter og maks opp mot 1,5 meter. Meldingen kan være større hvis vi vet om en beskyttet bukt. Bølgenes reelle størrelse og om bølgemeldingen er egnet, avhenger av strandes beliggenhet i forhold til bølgeretning og hvor lange perioder det er mellom bølgene. Veldig enkelt forklart vil lange perioder bety mer kraft i bølgene. Barn trenger bare et bittelite dytt fra en bølge. Store bølger krever stor respekt.
7) Sol er selvfølgelig det aller beste, men regn gjør absolutt ingenting så lenge man er i vannet. Sterk vind derimot, kan være ganske ubehagelig både på land og ikke minst i vannet. I vannet blir det mer strømmer og mye mer rotete sjø.
8) Gode våtdrakter. Kalde barn lærer ikke å surfe. Det er helt sikkert. Det er veldig deilig å ha hette på hodet, spesielt hvis det blåser litt, og er nødvendig sent på høsten. Sko beskytter beina hvis bunnen er ujevn, og varmer godt når det er kaldt. Hansker er nyttig når det blir ordentlig kaldt i vannet. Bruk gjerne vaselin på kroppsdeler som ikke er dekket til, hvis du synes det er litt kaldt.
9) Vær mette og uthvilte før dere går i vannet. Spesielt på høsten, tar det litt å få på seg utstyret Planlegg derfor med en lang økt hvor både voksen og barn er klare når de går uti. Det blir morsommere, hyggelige og dere orker å holde på lenger. I det man går opp på land, er det lett å bli kald.
10) Er barna ferdige med å surfe etter 15 minutter? Bad i bølgene! Med eller uten bodyboard. Målet er kanskje til slutt å surfe, men barna lærer masse av å bade i bølger. La de dukke under og kjenne hvordan bølgens kraft avtar rett under vannoverflaten. Stå sidelengs og bølgen glir lettere forbi, eller kjenn bølgens kraft ved å møte den med magen. Svøm med bølgene innover.
11) Ta et bad uten våtdrakten, hvis de tør. Iskald mestringsfølelse og deilig prikkende hud.
12) Varm te eller saft på land, kombinert med en mellombar, sjokolade eller noe sunt gjør underverker ved kort pause, og etter at man er ferdig.
13) Ull er gull. Når økta er ferdig er det bare å få seg masse klær.
14) Slå hjul. Store sandstrender er som skapt for å slå hjul. Er det noen voksne som klarer å slå hjul eller stå på henda? Leker du, gleder du barnet langt inn i sjelen! Og du får aktivert muskler de ikke husket du hadde.
15) Ta et nybegynnerkurs og sjekk ut opplæringsvideoer på nett. Da vil dere få grunnleggende kunnskap og kan starte på punkt 1 litt bedre forberedt. Selv de beste i verden har trenere, så det anbefales på alle nivåer.
Audun Holmøy Røhrt
Jobbet tidligere som daglig leder i Fri Flyt med spesiell interesse for utvikling av digitale tjenester. Fotograf, ivrig skikjører og snowboarder. Sommeren 2012 tok Audun med seg familien tre måneder til Maui, Hawaii for å windsurfe og bade. De endte opp med å bli hekta på bølgesurf, en aktivitet som har vist seg å være overraskende familievennlig.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.