En superrask vannscooter til tow-in bølgesurfing, et skimboardbasseng og en 400 meter lang vinsj er blant investeringene Bore Surf Senter har gjort. De vil bygge opp et komplett senter for brett og vannsport.
Tow-in: Bore Surf Senter har investert i en Yamaha WaveRunner med toppfart på 58 knop. Foto: Bore Surf Senter
Lesetid: 4 minutter
– Vi ønsker å bli kjent som et senter der en kan krysstrene ulike brettsporter. Vi vil legge til rette for at kundene skal få prøve skimboard, skateboard, surfing, kiting og forskjellige varianter av foling. Her er det mye å gjøre selv om vind og bølger uteblir, sier daglig leder for Bore Surf Senter, Terje Hallvard Berge.
Bore Surf Senter på Jæren, utenfor Stavanger, ble etablert i 2017 og har vokst fra å holde til i et lite skur til å omfatte et større uteområde i tilknytning til Bore Strandcamping. Det er etablert både kontor, lavvo, kafe med økologisk kaffe, en surfskate-bølge i tre og et 30 meter langt skimboardbasseng.
De fleste assosierer tow-in surfing med legendariske bølgespotter som Jaws, Teahupo’o og Mavericks. Nå har det altså også kommet til Jæren.
– De som vil ha en tow-in session med vannscooteren, må være gode svømmere og tåle en runde i vaskemaskinen, sier Berge.
Han presiserer likevel at de kan ta med relativt ferske surfere på tilbudet, bare svømmeegenskapene er bra.
– Vi kan ta med folk på denne aktiviteten allerede med bølger fra halvmeteren. Er kunden en veldig god surfer kan vi dra ut til Reve Havn eller Steinen når det er for stort til å ligge og padle i vannet, sier Berge.
De er nemlig avhengige av at det ikke ligger andre surfere i bølgene når de er ute med scooteren. Det kan skape dårlig stemning. De pleier derfor å dra rundt til hemmelige spotter der de er helt alene.
– Vi kjører rundt og leter etter bølger. Det hender vi er på Bore. Resten er secret, men kundene får bli med på det, forteller han.
Vannscooteren er en Yamaha FX SVHO WaveRunner med 260 hestekrefter og en toppfart på 58 knop som tilsvarer 107 km/t. Den er utstyrt med en slede som bølgesurferen legger seg på når en skal raskt bort fra breaket.
– Vii kjøpte det heftigste en kan ha, en må ha det beste til dette formålet. Vi skal jo kjøre fra bølgene. Det er ikke så mange båter som finner på å dra ut på de største dagene vi er ute. Vi bruker den samme vannscooteren som blir brukt i Nazaré, Portugal, der noen av verdens heftigste bølger slår inn.
– Men hvordan gjør man egentlig tow-in surfing?
Berge forteller at det er gunstig med erfaring fra wakeboardkjøring. Starten ligner veldig på det. Scooteren kjører deg i posisjon og du skal slippe tauet når bølgen tar og du begynner å renne. Scooterføreren må ha hundre prosent fokus hele tiden og bør selv være surfer og god til å lese bølger. Etter runnet plukker føreren opp surferen med sleden og kjører raskt ut forbi braket slik at han kan få hvile før neste run.
Hovedvirksomheten til Bore Surf Senter er gode gammeldagse surfekurs. Der gir faktisk senteret en «opp-på-brettet-garanti».
– Vi tilbyr to timers-kurs. Hvis vi ikke klare å få kunden opp å stå på brettet i løpet av de timene, får kunden neste kurs gratis.
Kursene koster 549 kr og da er brett, instruksjon og våtdrakt inkludert.
– Folk får mye mer enn de betaler for. Jeg gjør ikke dette for pengene. Jeg brenner for å lære folk å surfe, sier Berge.
Bore Surf Senter omsatte for 1,57 millioner 2020 og økte til nesten 1,7 millioner i fjor.
– Corona-pandemien har vært fantastisk for oss. Det har aldri vært så mange folk her før. Vi ser som forventet en nedgang i år. Mange har tatt turen til utlandet i stedet for til Jæren, men jungeltelegrafen med fornøyde kunder hjelper oss slik at det går bra i år også.
Martin og Terje samarbeider tett og passer på at det alltid er noe å finne på for kundene. Martin har også vært i det kreative hjørnet og satt opp en vinsj som de bruker til å trekke folk med i det nye skimboardbassenget.
Vinsjen styres med fjernkontroll og utøveren holder i et «vannskitau».
Ved uteområdet har de bygget en kunstig bølge i tre som man kan surfskate på. Surfskate-brettet ser ut som et vanlig skateboard, men har andre trucker, slik at man får en følelse av å surfe.
– Surfskate-brett er en slags surfesimulator som man kan bruke til å trene teknikk på flate dager. Vi har bygget den eneste surfskate-rampen i Norge. Jeg så en slik i Thailand i fjor og ville bygge en selv til senteret, forteller Berge.
Den 10. september runder Bore Surf Senter av sommersesongen med «End of summer party». Da blir det DJ, fest, artister, servering og konkurranser i skimboard og surfskate.
Men, som de fleste i miljøet vet, er det da den virkelige sesongen begynner. Surfesenteret holder åpent gjennom hele høsten og vinteren når de store bølgene kommer.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.