– 95 prosent av tiden i vannet går med til å padle. Den beste crossovertreningen for surfing er svømming. Spesielt i åpent hav og bølger. Hiv på deg våtdrakten og legg på svøm langs stranden i tretti minutter så ofte du kan. Øk etter hvert til én time og du er inne på kravet til å bli en fullblods livredder. Selv om de kan virke unødvendige til tider, så må du ikke glemme bena. Etter økten kan du ta deg en løpetur i sanddynene. Det gir deg utholdenhet og hurtighet i vannet, sier han.
Svømmetreningen gjør at du får trent mange muskler som er relvante for surfingen. Flere surfere bruker derfor mye tid i innendørs svømmehaller for å stå bedre rustet til kampen mot bølgene.
– Det går litt imot de flestes natur å svømme i havet midtvinters. Andre liker ikke så godt innendørshaller. Gode tips til alternativ trening?
– Hvis vi hadde hatt mer snø på Vestlandet ville nok flere av surferne gått mer på langrenn. Kroppen blir god til å ta opp oksygen, samtidig som relevante muskelgrupper får den treningen som trengs.
Et godt treningstips for de uten snø, er det norskproduserte Bråsterk-apparatet (oppkalt etter Oddvar Brå) som finnes på mange treningssentere. Dette har blitt brukt mye av landets beste langrennsløpere og gjør at du kan få trent mange relevante muskler.
– Hvor blir en utrent surfer sliten?
– De vil oppleve å bli veldig utmattet i den lange muskulaturen i ryggen, triceps, bryst og skuldre hovedsaklig. Padlingen er også veldig kondisjonskrevende.
For å få mest mulig effektiv padling, er posisjonen du har på brettet viktig. Legg deg på brettet så det ikke steiler og brøyter vann. Kommer du for langt frempå, vil du merke det fort nok.
– Padle dypt med armene og samle bena så de ikke henger i vannet. Prøv å time padlingen i tide og kom deg på opp på brettet før bølgen begynner å skumme, forklarer stavanger-surferen.
–Kan man få bedre teknikk uten å være i vannet og surfe?
– Lag en stripe under deg i sanden eller langs et panelbord du later som er midten på brettet. Legg deg flat, først med hendene på ryggen. Sett så hendene langs brystkassen med håndflaten ned som om du skal gjøre en push-up. Krum ryggen bakover og la hoftepartiet hvile mot gulvet. Trekk den foten som skal være fremme oppover langs linjen og la brystet hvile mot kneet. Press fra gulvet med legg- og lårmuskulatur på fremre fot. Du kommer nå opp i stående stilling. Fremre fot skal være på streken, det samme skal bakre fot. Repeter, og gjør det hurtigere. Når dette sitter, vil du heller fokusere på å faktisk surfe bølgene enn å komme deg opp og finne balansen. En annen fin treningskamerat er det originale Indo-brettet (en treplate som ruller på et plastsylinder.) Det er glimrende for balansetrening, forteller Thomas G. Olsen.
De dagene du ligger i vannet, plasker og alt er feil, vet surfeveteranen råd.
– Da er det best å krabbe på land. De fleste glemmer vann og næringsinntak. Det kan også være den enkle grunnen til problemene. Pass på at brettet ikke er for lite. Skaff deg et longboard, og hopp i bølgene sommertid. Du får surfet på tjue centimeter små minibølger og nesten eliminere de klassiske bomturene surfere har så mange av.
SURFTRENING
FYSISK UTEN BRETT:
Tren svømming for kondisjon og aktuelle muskelgrupper. Helst i åpent hav.
Langrenn trener også relevante muskler samt oksygenopptak vinterstid.
Kajakkpadling er spesielt gunstig for overkropp, kondisjon og balanse.
Bråsterk-apparatet (finnes på flere treningssentere) trener relevante muskler.
TEKNIKK:
UTSATTE MUSKLER:
Skuldre, triceps, bryst, nakke og rygg.