Jeg ønsker og dele noen av mine øyeblikk fra Unstad:
Jeg kom opp på tirsdag ble hentet av Tommy Olsen, vi drar og surfer med kidsa, Anker, Lars, foreldrene. Kjekke bølger for de på under 40 kg, ca 0,5 meter høye og glacy bølger på Unstad left som pilte inn over til stranda. Det ble kveld og det ble øl og pizza varselet så bra ut for morgendagen så vi la oss spent i nyoppusset hytte med badstue!
Onsdags morgen våknet vi opp til gode 2 meter på Unstad right/ Strand, bølgene var kjappe og hadde masse power. Vi surfet i 2-3 timer med kjempegod stemning i vannet meg, Brage, Eirik og Emil.
Så var tiden moden for mat.
I Den Fantastiske Kjøkken Gjengen har vi Inger Jenseth (Aka Amnesti legen) Randi Frantzen mor til Marion og tante Anne Hartviksen om forberede maten fra tirsdag til lørdag dag og natt. Og NEI, det var ikke pytt i panne, Pasta bologne, pølser på stranda som gjerne er vanlig og sikkert veldig bra for de fleste!
Her er menyen (storyen) slik jeg husker den:
Torsdag
Middag, kveite fisket på line noen dager tidligere av Hans Keiding (fantastisk hyggelig surfer fra Danmark som har jobbet på Unstad Camping i sommer som kom opp igjen til Lofoten Masters for å hjelpe til med det som kunne trenges, han er og arkitekt og hjelper til med fremtidige prosjekter).
Tilbehøret til kveita var selfølgelig salat og bacon og en fantastisk saus!
Fredag morgen stod jeg tidlig opp og hentet meg kaffe, og der treffer jeg Den Fantastiske Kjøkken Gjengen som stod opp først og lagde frokost, sist i seng for og få ryddet og ha kontroll til neste morgen og ikke minst neste dag!
Vi sier god morgen til hverandre smiler er trøtt men fokusert. Jeg ser igjen at alle vet hva de skal gjøre alle har sine oppgaver og ting blir gjort, kjøkkenet er nytt, stort begynner og se ut som et storkjøkken men på en mer privat måte. Prøver å remse opp det jeg så på frokostbuffeen, brød i 4-5 varianter, 2-3 forskjellige baguetter, egg og bacon, kjøtt pålegg, alt tenkelig av grønt og frukt, røkt laks, gravet laks, egg, eggerøre, sild i flere varianter +++++. Frokosten blir servert i Resturanten ( som jeg kaller det), som er nyoppusset, samt gamle skolestua i Unstad, som jeg har sovet i mens det enda hang verdenskart og stod kateter innerst i stua!
Men der er en spesiel stemning JEG ikke opplever en annen plass en Lofoten Masters og det er den felles ydmykhet som ALLE har alle tar en del i opplevelsen alle tar en del i samtalene vi deler opplevelser og historier men alle er tilstede og aktivt med i ALT som skjer!
For meg så er det nettopp det som inspirerer meg, at alle er med!
Og i skyggen av konkurransen er det oss ildsjeler som tror på noe bra, og setter oss store mål for og bli bedre til neste år.
Det er dem som egentlig drar lasset, uten dem blir det ingen vinner!
Marion og Tommy har vist hvem jeg var siden jeg var en liten pjott, da de bodde i Stavanger, jeg har reist opp dit i 15 år nå og gleder meg til neste år allerede! Samboeren min sier det gnistrer i øyne og stemme når jeg forteller om Lofoten Master 2012 og andre år!
Og det jeg er inne på her er: Tommy begynte og snakke om at de skulle lage en konkurranse som skulle gå hvert år på Unstad og trengte litt veiledning, husker han sa og at EM var drømmen/ målet. Dette er før de har overtatt Campingen (som forøvrig ikke er en campig lenger men nærmere et hotell), altså ingen økonomisk interresse for Tommy, men bare en drøm om å skape noe bra!
Dette var sjette Lofoten Masters i rekken, og det øker på kvalitet og kvantitet på surfere, Den Fantastiske Kjøkken Gjengen, dommercrewet, stillascrewet og ikke minst live streaming-crew som for øvrig blir enda bedre neste år! Men i år har de praktiske forberedelsene startet en uke før konkurransen, jeg har hatt dommerkurs onsdag, torsdag og fredag.
Registreringa ble nesten fullført, heatene til longboard ble satt opp, og vi kom i gang med konkurransen rett over klokka 1700. Vi kjørte to loangboardheat før en pause, og jeg spør over høyttaleranlegget om hjelp fra publikum om noen forstår seg på formatering av exelceller? (Jeg hadde selfølgelig lagret alt av dommerprogrammer i google docs for deling via internett, som vi ikke hadde på det tidspunktet, noe som førte til vi brukte excel.) Der er det en stakkar som tar opp handa og sier at det kan han! Daniel, som han heter, kommer opp i dommertårnet, jeg presenterer meg og han fikser alt!
Jeg ser på Daniel, er selv greit stressa; kan du hjelpe til i dag? spør jeg han, og han sier ja!
Jeg viste da at han har ikke ante på hva han sa ja til. For dere som ikke har vært med på dette, så er det som et orienteringsløp mens du løser sudoku! KAOS, men kjekt!!
Vi kjører konkurranssen til lyset sier at nå må dere spise!
Og vi har kommet til ...
Middag, fredags kveld.
Da er det fiskesuppe med klippfisk. Olivenbrød, egne marinerte scampi ved siden av for dem som ville toppe retten enda mer. Jeg kan med hånden på hjertet si at det var den aller beste fiskeretten jeg noen gang har smakt! Etter en lang og tung dag så er det mye sultne folk som vil ha mat og den velkjente stillhet kommer når vi begynner og spise kommer sigende inn, men sånn var det ikke denne kvelden, det var mer den;
Ka faen på stavangersk.
Fy faeeen hørte jeg på østlandsk.
Ka svaaarte på Nodnorsk.
What tha fuck, this is the best fish dish I ever had, sies det på engelsk med karibisk aksent.
Og derfra bygde det seg opp en munter og fin stemning, det var fullt opp med folk i resturanten. God og spent stemning for i morgen som selvfølgelig ble tema etter hvert som maten ble tom!
Så kom det et innspill jeg ikke hadde forventet fra en type fra Unstad som fortalte gamle historier på både norsk og engelsk og ønsket alle velkommen og lykke til i morgen! Han mente for øvrig at det har vært folk på Unstad siden ca år 0.
Jeg er nå ferdig med heatoppsett som Tommy printer ut og deler ut til deltagerene. Igjen skifter stemningen, alle har jo gått og ventet på denne informasjonnen, hvem møter jeg i morgen når skal jeg i vannet osv... Folk forsvinner til sitt, noen sitter igjen, Jeg kjøpte meg en nor norsk akevitt som går rundt bordet før vi legger oss. Rett og slett god stemning.
Morgenen etter drikker jeg som vanlig kaffe med Den Fantastiske Kjøkken Gjengen som dukker opp en etter en, klokka er nå ca 0600 og det er allerede ”god gang” på kjøkkenet.
Meg, som er Head Judge, og Tommy Olsen, som er Contest Director, sitter og venter på surferene sin representant Mikael Bones som kommer etter hvert og vi drar ned og sjekker forholda for dagen, det er kuling og pålands vind, som noen av dere vet; ikke beste forhold for surfe konkurranse!
Hvert 5 til 10 minutt kommer i tillegg kraftige regnbyger.
Vi blir enig om og utsette starten av første heat til kl 0900, siden vær- og bølgevarsel skal bli bedre og bedre utover dagen (når vi sier 0900 i en surfe konkurranse så er det fordi da skal vi være i gang til 09.30). Jeg kjenner surfere!
Jeg forteller litt om forholdene hva dommerene ser etter i disse forholdene på norsk og engelsk over speakeranlegget. Vi kjører i gang første heat kl 09.30, og det blir problemer med en gang.
En regnbyge kommer, og jeg tror til og med det ble vått i taket!! Dommer sheetsa er laminert og vi bruker tusj som vi kan viske vekk, og den virker selfølgelig ikke når den er våt!
Jeg roper på Beach Marshall Ørjan Lyng som forøvrig gjorde den beste beach marshall jobben ever.... Vi trenger papir, det er KRISE vi trenger papir! I mens sitter Daniel (som meldte seg frivillig til å hjelpe til med excel) og får muntlig scores fra dommerene som da var Torger Svindland, Emil Thorsen og Joakim Myrseth. Plutselig så har vi papir, ting begynner og normaliserer seg og vi kommer inn i en god rytme! Den Fantastiske Kjøkken Gjengen kommer opp med en boks med ambroseri brød med smør og brunost og to kanner kaffe, små godt for 100 kroner, kjeks, brus, energidrikker, banan og oppfølgning ca i hvert heat om vi mangla noe gjennom HELE dagen!
Heatene varer i 20 min, når det ene slutter begynner det neste. Vi får 3 minutter pause etter heat 5 alle springer og gjør sitt før vi igjen møtes og kjører videre første runde!
I kvartfinalene begynner det å bli like mange utlendinger som norske surfere, og jeg må snakker på både norsk og engelsk til publikum og deltagere.
Mer en 10 ganger fortsatte jeg på engelsk til dommerene som forøvrig er helt norske! Uten at de smilte eller kommenterte det, de er fokusert og konsentrert på hva som kommer hvilke scores som allerede er satt på de beste bølgene. Det går så unna at det er sjeldent jeg hører navn i stedenfor farger mellom dommerene.
Vi nærmer oss semifinaler, jeg kjenner grill lukta det har klarnet opp det er fralands vind, vi har nå 2-3 meter glassy bølger og vi tar en pause for og spise.
Middag Lørdag: grilla hvalkjøtt på stranda. Dette er det beste jeg har smakt fra en papptalerken!
Semifinalene begynte og vi fikk flere dommere, så nå var laget oppi tårnet fem dommere; Emil, Marek, Joacim, Kristian og Tommy. Jeg var head judge, Daniel samla nå inn nesten dobblet så mye data fra hver bølge. Som jeg igjen kommenterte som speaker til publikum og ned til Beach Marshall som oppdaterte plasseringene på tavla.
Helt til vi var ferdig med siste finale.
Det som skjedde videre gikk sin gang som det alltid gjør, feiring av vinnerene og festen for å bli enda bedre kjent med hverandre!
Det som jeg har skrevet nå er noe jeg vile dele med dere, som jeg så som er verd og bruke 3,5 timer på å skrive om.
Tusen takk til oss alle som har gjort dette sammen!
Tore Kramer
Topp tre, Lofoten Masters 2012:
Open:
#1: Gil Ferreia - Norge/Brasil
#2: Andrew Lange - Sør-Afrika
#3: Lyle Meek - Sør-Afrika
Damer:
#1 Jannike Aasen - Ålesund
#2 Ine Haugen - Stavaanger
#3 Ragnhild Århus
Longboard:
#1 Olav Langvik - Lofoten
#2 Tommy Olsen - Lofoten*
#3 Trond Wirstad - Stavanger