DEN FANTASTISKE MESTRINGSFØLELSEN: Mathilde Myrhaug, 12 år. Surf er aktivitet alle aldre har glede av. Foto: Audun Holmøy Røhrt
Lesetid: 5 minutter
Tipsene er bygget på prøving og feiling de siste seks årene. Vi har forsøkt de fleste motsatte variantene av disse rådene, med tilhørende familiær dramatikk. Selv er jeg erfaren windsurfer og en relativt ivrig svømmer som er trygg og komfortabel i vannet.
Er du som voksen usikker på egne evner, vil jeg anbefale deg å gå rett til råd 15 for den første introduksjonen til bølgesurf.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
1) Lytt til kjentfolk og se hva de gjør! Spør om råd. Vær årvåken. Mens dere gjør dere klare, se på bølgene. De største bølgene kommer bare en gang i blant. Hvor store er disse?
2) Gå i vannet selv først og kjenn kraften fra bølgene og strømmene, før du slipper uti barna. Er dere alle nybegynnere, vær ekstra forsiktige. Havet og bølgene er annerledes enn det kan se ut som. Uansett, ha barna under oppsikt og vær klar til å bistå.
3) Skaff deg kunnskap om strendene og deres kjennetegn. Hvilken strand som egner seg best vil både variere fra dag og dag, og med hvor stort alders- og nivåspenn det er i familien. Stranden som var perfekt i går, kan være helt annerledes dagen etter. Sjekk bølge- og vindmeldinger på yr.no, magicseaweed.com, windguru.cz, windy.com eller andre nettjenester.
4) Sandstrand er det desidert beste for barn. Vær obs på at store strender kan ha ganske mye strømmer, og bølger som ser passe ut på avstand kan være voldsomme når de slår. Er det store bølger, finn en strand med annen himmelretning som skjermer for bølgeretningen. Mange sandstrender er roligere på lavvann, men det varierer!
5) Surfing kan være moro og fascinerende, men også ydmykende og skummelt. Ha respekt for at det kan være skummelt. Det blir ingen surfing med barn (eller voksne) som er redde.
6) Små bølger er mye bedre enn store bølger. Vi ser etter bølgemeldinger på mellom 0,5 meter og maks opp mot 1,5 meter. Meldingen kan være større hvis vi vet om en beskyttet bukt. Bølgenes reelle størrelse og om bølgemeldingen er egnet, avhenger av strandes beliggenhet i forhold til bølgeretning og hvor lange perioder det er mellom bølgene. Veldig enkelt forklart vil lange perioder bety mer kraft i bølgene. Barn trenger bare et bittelite dytt fra en bølge. Store bølger krever stor respekt.
7) Sol er det aller beste, men regn gjør absolutt ingenting så lenge man er i vannet. Sterk vind derimot, kan være ganske ubehagelig både på land og ikke minst i vannet. I vannet blir det mer strømmer og mye mer rotete sjø.
8) Gode våtdrakter. Kalde barn lærer ikke å surfe. Det er helt sikkert. Det er veldig deilig å ha hette på hodet, spesielt hvis det blåser litt, og er nødvendig sent på høsten. Sko beskytter beina hvis bunnen er ujevn, og varmer godt når det er kaldt. Hansker er nyttig når det blir ordentlig kaldt i vannet. Bruk gjerne vaselin på kroppsdeler som ikke er dekket til, hvis du synes det er litt kaldt.
9) Vær mette og uthvilte før dere går i vannet. Spesielt på høsten, tar det litt å få på seg utstyret Planlegg derfor med en lang økt hvor både voksen og barn er klare når de går uti. Det blir morsommere, hyggelige og dere orker å holde på lenger. I det man går opp på land, er det lett å bli kald.
10) Er barna ferdige med å surfe etter 15 minutter? Bad i bølgene! Med eller uten bodyboard. Målet er kanskje til slutt å surfe, men barna lærer masse av å bade i bølger. La de dukke under og kjenne hvordan bølgens kraft avtar rett under vannoverflaten. Stå sidelengs og bølgen glir lettere forbi, eller kjenn bølgens kraft ved å møte den med magen. Svøm med bølgene innover.
11) Ta et bad uten våtdrakten, hvis de tør. Iskald mestringsfølelse og deilig prikkende hud.
12) Varm te eller saft på land, kombinert med en mellombar, sjokolade eller noe sunt gjør underverker ved kort pause, og etter at man er ferdig.
13) Ull er gull. Når økta er ferdig er det bare å få seg masse klær.
14) Slå hjul. Store sandstrender er som skapt for å slå hjul. Er det noen voksne som klarer å slå hjul eller stå på henda? Leker du, gleder du barnet langt inn i sjelen! Og du får aktivert muskler de ikke husket du hadde.
15) Ta et nybegynnerkurs og sjekk ut opplæringsvideoer på nett. Da vil dere få grunnleggende kunnskap og kan starte på punkt 1 litt bedre forberedt. Selv de beste i verden har trenere, så det anbefales på alle nivåer.
Audun Holmøy Røhrt
Jobbet tidligere som daglig leder i Fri Flyt med spesiell interesse for utvikling av digitale tjenester. Fotograf, ivrig skikjører og snowboarder. Sommeren 2012 tok Audun med seg familien tre måneder til Maui, Hawaii for å windsurfe og bade. De endte opp med å bli hekta på bølgesurf, en aktivitet som har vist seg å være overraskende familievennlig.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.