Det er noen år siden medlemmene i Uvyrslåmi Snobrettlag (Vinje i Telemark) herjet i norske halfpipes og parker – klubben blei vel nesten historie FØR de første parkene blei en realitet. Men det er fremdeles noen av de gamle medlemmene som fremdeles nyter god snø og brett. Noen få av oss; Aasmund Løk, Bjørn Kleiv, Bjarte Hestdalen, Silje Hegg, Rune Århus, Asbjørn og undertegnede har de siste vinterne lagt flotte S-er nedover jorder rundt om i bygdene Øyfjell og Bøgrend.
(PUDDER)ALARM: Uvyrslåmi Snobrettlag rider igjen. Foto: Bjarte Hestdalen.
Tilbake til røttene
De siste årene har vi fått sansen for å kjøre uten bindinger. Det begynte med et Noboard-kit og et gammel Elan boardercrossbrett, deretter dukket en Burton NoFish opp via Ebay. Sist vinter kom et par brett fra Grassroots via Bernhard Sports, i år har utvalget vokst betraktelig med flere brett fra Grassroots og et fra Äsmo.
For oss er det å gå tilbake til røttene og den opprinnelige følelsen. De første snøbrettene hadde knapt bindinger. Gamle filmer som første episode av Apocalypse Snow viser rå brettkjøring der bindingene i beste fall kan kalles et par strikk. Nå er sirkelen sluttet – brettkjøring uten bindinger i løssnø er i ferd med å bli den nye greia!
En gjeng canadiere skrudde av bindingene på sine vanlige brett allerede tidlig på 2000-tallet. Med en påmontert gummiplate og en reim til å holde i, utforsket de magisk pudder på den canadiske vestkysten. De var imidlertid ikke alene, det er flere år siden diverse ski-/brettfilmer viste japanske Taro Tamai i heftig puddersurfing uten bindinger, mens østerrikske Wolfgang Nyvelt og amerikanske Jeremy Jensen utviklet sine egne brett for de dagene da snøen var best.
SURFER: Gjennom nedsnødd skog i Telemark. Foto: Bjarte Hestdalen.
SNØSURF PÅ FILM
Yes to the No
Gutta bak Noboard var tidlig ute, filmen Yes to the No ble laget allerede i 2008, men bør uansett sees – mange ganger.
A Perfect Day for making a Puderplanka
Hvis du liker å jobbe med tre, så er det ganske enkelt å lage egne brett. Denne filmen gir deg oppskriften.
Slideways
Man kan mene hva man vil om Red Bull, men de har i hvert fall laget Slideways, en fantastisk filmserie der Wolle Nyvelt reiser rundt i verden for å besøke ulike puddersurfemiljøer. Episode tre fra Japan er kanskje den beste – blant annet med noen kule sekvenser med Terje Håkonsen – men alle episodene er verdt å se.
The Powsurf Chronicles
Jeremy Jensen og Grassroots Powsurf har laget en mengde flotte filmer – The Powsurf Chronicles er en av mange.
Helt på jordet
Det første som slår alle som tester puddersurfing er at det ikke skal så lange jordet til før man kan surfe. Det må selvsagt være bratt nok til at brettet flyter, men noen av de kuleste dagene har vi hatt på et 200 m langt jorde og en tilhørende bratt skogsskrent. Gå opp, kjøre ned, gå opp, kjøre ned – blir ikke mer basic enn det! Og etter en dag med 12-15 ganger opp jordet, så forstår du at det har en ganske god innvirkning på kondisen også…
Teknikken er ikke vanskelig. Kan du kjøre brett? Gammel skater? Surfet en del i bølger? Da kan du puddersurfe. Når brettet flyter er det bare å styre med anklene. Derfor er det en fordel med støvler som ikke er så stive, klassiske «canadian boots» fra produsenter som Sorel og Kamik er perfekte, men du kan selvsagt også bruke et par gamle brettstøvler.
Utstyret er også enkelt. Ved siden av brettet, bør du bruke en sikkerhetssnor. Det er litt for kjipt å måtte gå ned flotte bakker fordi brettet ligger helt i bunn og venter på deg… Ellers er det bare å kle seg som for en vanlig dag i bakken – kanskje med noe mindre under. Etter noen turer opp bakken blir man ganske varm.
Frister dette? Er du forbi Vinje en dag det er bra snø, er det bare å gi lyd så skal dere få prøve. Brettene er dessuten ikke så kostbare. Og aller morsomst er det kanskje å lage et brett selv?