Vant på knekt brett

Travis Rice (24) fikk nesten sjokk da han oppdaget at han slo Risto Mattila med et perfekt sistehopp, på et brukket snowboard, i München i helgen. – Dette var den beste stadionkickeren jeg har sett noensinne, sier amerikaneren. Friflyt.no har intervjuet Rice og Mattila.

Sist oppdatert: 7. desember 2006 kl 09.24
VINNER: Travis Rice ble gjenkjent av en tysk mann i 50-årene på restaurant. Foto: Mirja C. Finstad
VINNER: Travis Rice ble gjenkjent av en tysk mann i 50-årene på restaurant. Foto: Mirja C. Finstad
Lesetid: 5 minutter

Tekst: Mirja C. Finstad

Risto Mattila (25) lå an til å vinne Air & Syle-konkurransen inntil Travis Rice landet en perfekt dobbel backflip 180 til cab 540 i siste runde, på brukket brett. Tavla fortalte at Rice havnet skarve 7 poeng foran Mattila.

– Alle kjørerne hadde et utrolig høyt nivå. Hva skjedde med dere egentlig?

– For det første var setupet helt perfekt i år. Den beste stadionkickeren jeg har sett. Jeg tror alle andre vil si det samme. Hoppet var veldig, veldig bra, underlaget var supersmooth og mykt. Vi fikk masse tid til å trene. Det var en kjempegod atmosfære. Alle påvirket hverandre. Nivået var så høyt. Alt falt liksom på lass, sier Travis Rice.

– Trodde du Risto kom til å vinne?

– Jepp, helt klart! Jeg prøvde på dobbel cork to ganger i finalen, det var det eneste trikset jeg kunne slå de andre med, men jeg fikk aldri til landingen. Jeg tenkte bare, ja ja, shit happens, bedre lykke neste år. Men, så, før siste forsøk, husket jeg plutselig at jeg hadde landet en dobbel back backside 180 på David Benedeks gapsession i fjor, og tenkte - jeg kan jo like gjerne prøve. Trodde egentlig ikke jeg kom til å stompe det. Det er et kjempevanskelig triks. Du er liksom blind hele veien. Men jeg klarte å kjøre det av meg og landet perfekt på beina. Jeg fikk nesten sjokk da scoret kom opp på tavla og jeg hadde slått Risto.

– Hvordan er det for deg å ha vunnet Air & Style?

– Så sinnssykt stort! Det er et så prestisjefylt event med en enormt lang liste av kjørere som vil delta. Dette er i alle fall en av verdens største konkurranser. Fra i år vil jeg regne det som det beste. Det eneste som kan sammenliknes med å vinne dette, var da jeg vant Winter X Games da jeg var 19. Jeg har bare vært med her en gang før, men det er helt klart en av favorittkonkurransene mine. I fjor var det ikke så bra, men de hadde virkelig forbedret seg og fulgt opp feedbacken vi ga arrangørene.

– Ble du nervøs av at så mange fulgte konkurransen?

– Nei, det gjorde meg bare enda mer stoka. Og det var veldig kult å bli kjent igjen i dag av en mann i 50-årsalderen i dress. Vi var på en snobbete restaurant, og så kom han bort og sa til meg at han hadde sett meg på tv dagen før. Han hadde grått hår og alt, og så kjente han igjen meg, liksom! Ha ha!

– Hva er planene fremover?

– Et par konkurranser til. Nissan X Trail, X Games, The Sessions, US Open, …og så skal jeg hjem å kjøre litt pudder. Kjøre freeride i Alaska. Så filme backcountry. Det er det jeg liker best. Men akkurat nå skal jeg chillen på hotellets spa og muligens ta et par dager på stranda et eller annet sted i Europa.

Risto Mattila hadde ikke helt formen inne under treningen og i starten av konkurransen.

– Humøret ditt var dårlig og du landet ikke triksene du prøvde på. Plutselig forandret alt seg, og du kjørte bedre enn på lenge. Hva skjedde?

– Jeg hadde ikke fått kjørt på lenge, var ute av trening. Det har foreløpig vært så dårlig med snø i Europa at jeg ikke har fått kjørt så mye som jeg skulle ønske. Jeg sleit på treningen, men så fikk jeg orden på selvtilliten min igjen. Da jeg kom videre etter første del mot Marc Andre Tarte, skjønte jeg at jeg kunne gjøre det bra. Formatet hjalp mye, fordi vi fikk kjøre flere ganger.

– Air & Style er en kjempestor og prestisjefylt konkurranse, og tusenvis av folk så på via tv, web og live. Gjorde det deg mer nervøs, eller hadde det en positiv virkning?

– Da konkurransen startet ble jeg kjempegira fordi publikum var så høylytte. Det er en helt utrolig følelse å stompe et triks, og så høre tusenvis av mennesker juble. Det fikk meg til å gjøre det bedre, prøve hardere. En sånn crazy atmosfære hjelper kjøringen min og får meg til å glemme alt stresset og presset med konkurranser.

– Hvordan føltes det å havne på andreplass for en kjører med ditt konkurranseinstinkt?

– Jeg følte meg uansett som en vinner fordi jeg ikke hadde forventet å gjøre det bra etter alle problemene jeg hadde på treningen. Det var en fantastisk følelse å gjøre det så bra i en konkurranse som denne. Nivået på kjøringen var SÅ høyt, og nesten alle av verdens beste snowboardere var der.

– Hva skal du fremover?

– Nå skal skal jeg prøve å komme meg etter afterpartyet vi hadde i går, så skal jeg til Tokyo på Nissan X Trail. Etter det blir det masse verdenscup og de fleste andre TTR-konkurransene.

Publisert 5. desember 2006 kl 09.49
Sist oppdatert 7. desember 2006 kl 09.24
annonse

Relaterte artikler

CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

INVITERER: Krister Kopala deler erfaring på Splitboard Festival i Finnmark. Foto: Nikolai Schirmer
Kopala inviterer til splitboardfestival i Finnmark

– Smal sak å finne god snø

annonse
INDY AIR: Markus Olimstad i en backside 360 med indygrab. Foto. Christian Nerdrum
Backside 360 på snowboard

– Nå skal vi nørde litt

FYSISK: – Jeg føler en slags konstant uro i kroppen, og har hatt fysisk arbeid siden jeg kutta ut videregående etter første klasse, sier Krister Kopala. Foto: Anders Vestergaard
Brettfenomen Krister Kopala

– Snowboard ble utløpet for uroen

MELON: Markus Olimstad i en backside 180 melon.
Frontside og backside 180

– Det første trikset jeg lærte meg

LEO OG TERJE: Leo Cittadella og Terje Haakonsen tar over importen av Hovland Snowskates.
Blir importør av snowskate

Haakonsen satser nytt

KJEKS GAMES: Mons Røisland sikret seg to bronser på 24 timer under X Games i Aspen, Colorado. Foto: Brettforbundet
Røisland med to X Games-medaljer på under 24 timer

Takker oppkjøring på Geilo: – Perfekte forhold

Lille Alaska ligger på Hurum.
Se film fra brettkjøringen i Drøbaksundet

Unik mulighet: – Bratteste jeg har kjørt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen