– Dette er den beste quarterpipekonkurransen jeg har vært på, og den beste Arctic Challenge noen gang. Denne konkurransen var en av de viktigste i snowboardhistorien, sa TTR-sjefen Drew Stevenson, i en tale for kjørerne lørdag kveld.
Det samme syntes arrangørene, deltakerne, pressen, publikum - hvorav kronprinsparet, og Terje Håkonsen.
Fredag 2. mars. Etter dager med grått snøvær, skinner endelig solen. Deltakerne blir enda mer stoka, stemningen er høy, og det samme er nivået på kjøringen. Etter to timers intens kjøring, når konkurransen når sitt klimaks mens kirkelokkene ringer. Terje har så stor fart at airen hans bare fortsetter og fortsetter. Han kommer opp i 9,8 meter. På vei mot veggen holder alle pusten av spenning. Han lander, til vill jubel fra alle oss heldige som var til stede. En ny verdensrekord er satt. En perfekt utført 9,8 meter høy fs 360 i en quarterpipe. Det er helt utrolig.
Lørdag 3. mars. Nok en dag er det vått gråvær. Men det gjør ikke noe, for stemningen blant både deltakere og tilskuere er som på en solskinnsdag. 16 semifinalister kniver intenst om en finaleplass. Bedømt etter variasjon, utførelse og høyde, blir de 8 finalistene plukket ut, hvorav tre norske.
Finalistene holder det høyeste kjørenivået i TAC`s historie, og pusher stadig grensene for transition i den vitenskapelig konstruerte quarterpipen. Snitthøyden på tech trick har hele uken ligget på seks meter. Terje forteller likevel at det ikke vil være mulig å komme like høyt i dag som i går. Dermed får både han og alle andre hakaslepp da unge Jake Blauvelt tar en 9.4 meter bs air og blir belønnet med prisen ”Highest Air Of The Day”. Ikke verst, med tanke på at det er hans første konkurranse denne sesongen.
Men det er nok en gang (denne sesongen) konsistente Kevin Pearce som skiller seg mest ut, med en god variasjon tekniske triks som blant annet med smoothe alley-oop chuck flips Japan, McTwists, og bs airs som alle lå over sjumeteren. Det gir han førsteplass og 15 000 USD. I tillegg klatrer han opp til nummer én på TTR rankingen.
Henning Marthinsen har en tittel å forsvare, og drar på med flere perfekte utgaver av vinnertrikset fra i fjor, en seks meters backside 900, og kjempehøye forsøk på dobbel rodeo (Chuck flip). Men det er likevel bare nok til en solid andreplass, noe som rykker han opp fra niendeplass til tredjeplass på TTR.
Tredjeplassen går til Pat Moore, som også blir belønnet med prisen ”Best Trick” for en perfekt revertert seksmeter høy McTwist.
Kim Rune Hansen fra NTG imponerer alle, men ender på fjerdeplass. Ikke verst for en rookie.
– De som ikke gadd å komme gikk glipp av noe!, sier en fornøyd Kim Rune.
Ståle Sandbech (14) som forstuet håndleddet på copingen dagen før, drar på med en 5,5 meter høy bs 5 stale og vinner ”Rookie Sessionen”. Det gir han 5000 USD og spons fra Protest.
– Det var ikke skummelt, det var kjempegøy! Det føltes ikke så høyt, da.
Er du glad for å vinne?
– Ja, vææææææh!!, sa en overstoka og målløs Sandbech.
Kevin Pearce er også glad.
– Dette var en fantastisk konkurranse. Quarterpipen var den beste jeg har kjørt, og nivået på kjøringen var det høyeste jeg har sett i en quarterpipe. Jeg er kjempestoka for å være en del av det, og jeg er utrolig glad for å ha vunnet, sier Pearce leende. Han kan fremdeles ikke tro at han har vunnet.
– Det var helt fantastisk. Fansen var dritbra, 4500 mennesker dukket opp for å se på…det var bare dritbra.
Nå har han tenkt til å gå for TTR tittelen.
– Jeg er veldig gira på å ligge på første plass på TTR, og kommer til å prøve å få tittelen, men det er snart USO, og da kan alt forandre seg. Terje inviterte meg på en ukes heli-tur, så jeg kommer meg ikke til World Superpipe Championships som planlagt, men jeg skal definitivt til US Open
Tekst og bilder: Mirja C. Finstad
Resultater
1.Kevin Pearce (USA)
2. Henning Marthinsen (NOR)
3. Pat Moore (USA)
4. Kim Rune Hansen (NOR)
5. Terje Haakonsen (NOR)
6. Jake Blauvelt (USA)
7. Steve Fisher (USA)
8. Danny Davis (USA)
PS: Hvor var du, da Terje satte rekorden?