Den svenske OL-deltageren Jonatan Johansson døde etter et fall under trening i Whiteface Mountain i USA. Trener Lars Bergstedt var øyenvitne til fallet. Han er dypt sjokkert over at utfallet ble så tragisk.
- Han landet 10 meter fra meg. Jeg trodde ikke det var så alvorlig. Men det var det, sier Bergstedt til Aftonbladet.
Punkterte hjertet
Johansson skal ha kommet i ubalanse før hoppkanten, og fått en ukontrollert luftferd på rundt 30 meter. I det harde sammenstøtet ble lårbenet hans ble trykket opp i kroppen og punkterte både hjertet og den ene lungen. Samtidig ble hovedpulsåren revet av.
Trener Bergstedt mener de amerikanske arrangørene ikke kan lastes.
- Lege og skipatrulje var på plass bare ett minutt etter fallet. Men det var ingen ting de kunne gjøre, sier treneren.
Ulykken i Whiteface Mountain skjer bare halvannet år etter at norske Line Østvold døde, også hun under trening. Snowboardforbundet går i en pressemelding ut for å presisere at slike ulykker er meget sjeldne.
- Bare en gang tidligere har vi opplevd dødsfall i forbindelse med offisielle snowboardcrossrenn, og det var da Line Østvold mistet livet i 2004. Den offisielle Worldcupen startet i 1991, sier landslagslege Jørn Torjussen. Han har forsket på snowboardskader blant annet i regi av Senter for Idrettsskadeforskning.
Overdrevent skadebilde
– Begge dødsfallene skjedde ved kjøring alene under trening og ikke i konkurranse hvor flere kjører mot hverandre og det er førstemann ned, sier Jørn Torjussen.
Han mener det er et overdrevent skadebilde knyttet til snowboardkonkurranser. Undersøkelser av alvorlige skader innenfor snowboard utført blant annet i Colorado, USA, viser at hyppigheten av alvorlige skader som nakke-, rygg- og hodeskader innenfor snowboard faktisk er lav, og tilsvarende som ved skikjøring, sier Torjussen.
- Det vil alltid være en viss risiko for alvorlige skader i alpint og snowboard på høyt nivå. Og når noen skader seg alvorlig vekker det selvfølgelig stor oppmerksomhet, sier Torjussen.
Skader på snowboard har vært overrepresentert i forhold til ski. Det er i ferd med å forandre seg i Norge. Både antallet og andelen snowboardskader gikk sterkt ned i 04/05, viser skadestatistikk fra ALF.
Tar sikkerhet på alvor
- Vi ser behovet og tar sikkerhet på alvor og er blant annet svært opptatt av sikkerhet under renn, sier Annika Johnsson, Generalsekretær i Norges Snowboardforbund.
- Snowboardforbundet jobber for å begrense antallet skader gjennom en rekke tiltak. Det er hjelmpåbud i Snowboardforbundets konkurranser. Hjelmbruk blant snowboardere er sterkt økende. Instruktører og trenere lærer bort hvordan skader kan unngås. En parkmanual utarbeides sammen med Skiforbundet og ALF som viser hvordan en bygger en sikker snowboardpark for å redusere skadeantallet.
- Men nå går våre og hele snowboardverdenens tanker først og fremst til Jonatans Johanssons familie og venner. Vi ønsker å hjelpe og støtte opp som best vi kan, sier Annika Johnsson i NSBF.