Norge vant jibbeomkampen

Hele fem nasjoner sendte sine beste menn til Wasabergen i Sverige, for å kjempe om seieren i jibbelandskampen. Men Norges unge lag sikret seieren.

Sist oppdatert: 28. mars 2006 kl 20.46
Bjørn Tveit, frontside boardslide
Bjørn Tveit, frontside boardslide
Lesetid: 3 minutter

Den andre Jibbelandskampen for sesongen fant sted dypt inne i Sveriges skoger denne helgen. Svenskene var mildt sagt sugne på å revansjere nederlaget ved å tape for Norge fra forrige runde i Hafjell, men om det gikk er en annen sak.

Tacky Jibbelandskamp er et feelgood-event uten pengepremier, men desto mer heder, glans og ære. Wasabergen stilte med den beste arenaen noensinne i Jibbelandskampens historie med kreative og krevende elementer. Faktisk var hele anlegget til disposisjon for kjørerne.

Det var tak-drop, biler i bakken og snurrende hjul i tillegg til de tradisjonelle elementene man er vant til å se i moderne railparker.

Hele fem land deltok. Norge, Sverige, Danmark, Island og Nederland kjempet i perfekt vårvær om tittelen som beste jibbenasjon på snowboard. Norge har de senere årene hevdet seg stort og vunnet flere ganger, men det viste seg at det opprinnelige teamet var spredt for alle vinder da turen var et faktum. Norges teamsjef, TAC-vinner og assistenttrener på NTG Henning Martinsen visste råd og lot den yngre brettgarde få en sjanse til å vise seg frem.

Det norske teamet hadde en snittalder på knapt 19 år, og besto av Ulrik Badertcher, Bjørn Tveit, Jon Bjørkum, Joakim Nyhaugen, Mats Hofgaard og Martin Skogholt.

Ville det unge norske laget holde mot mer erfarne og eldre motstandere? Kunne Marthinsens avgjørelse koste Norge seieren i møte med fire andre nasjoners brettelite.

Det utviklet seg til en ubeskrivelig følelse blant alle i Wasabergen etter hvert som konkurransen pågikk. Det var lite som tegnet til rivalisering, samtidig som konkurranseinstinktet til kjørerne var toppet. Alle deltagerne pushet hverandre til å kjøre bedre og bedre og samtlige applauderte bra kjøring selv om det var motstanderen som satte trickset.

Den gode vibben fortsatte hele dagen og snowboardkjøringen var i verdensklasse. Det er definitivt et generasjonsskifte på gang, for nivået var vanvittig høyt.

Den store overraskelsen var nederlenderne som kjørte stilfullt og teknisk hele dagen. De har ingen fjell, men mange innendørshaller som må være stappfulle av rails skal vi dømme ut i fra kjøringen deres.

Et land som verken har fjell eller innendørs-frysere er Danmark. Kjøringen er ikke helt på samme nivå som de andre skandinaviske landene, men danskene fikk definitivt den gode feelingen og pushet grensene sine til det ytterste med bra kjøring. En av danskene påsto til og med at det hadde vært den beste dagen i hele hans liv. Ikke dårlig!

Svenskene og islendingene kjørte meget også teknisk og bra, men det skulle vise seg å stå mellom Nederland og Norge om tittelen som Nord-Europas beste jibbenasjon.

Nederlenderne måtte etter endt session nøye seg med en andreplass etter det man trygt kan kalle norsk dominering. De norske gutta brukte hele coursen, kjørte teknisk og sikkert, samtidig som de underholdt publikum med kreativ og morsom kjøring. Ulrik Badertcher var vel dagens mann med forlengs salto ut trappa og 5 meter gap 270 til frontside boardslide.

Martin Skogholt tok seieren i Best trick-konkurransen med en klokkeren bs. 450 boardslide 270 av på kinkrailen.

Et ungt Norge tok med andre ord storeslem både i teamkonkurransen og enkeltkonkurransen. Den eldre garde er advart!

Tekst og foto: Jonas Greve

Publisert 28. mars 2006 kl 18.49
Sist oppdatert 28. mars 2006 kl 20.46

Relaterte artikler

FÅR NY SJEF: Marcus Kleveland og resten av landslagsgjengen får ny kollega i Brettforbundet. Foto: Syo van Vliet / Red Bull Content Pool
Tidligere sportssjef gjør comeback etter syv år

Harstad skal løfte Brettforbundet

CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen