Under Miljøvernminister Erik Solheim sitt møte og befaring i Tryvann Vinterpark var det mange støttende innlegg for utbygging av Tryvann Vinterpark og Wyller Multiarena. Selv om saken er inne hos Miljøverndepartementet møtte Solheim opp fordi han personlig ville høre på argumenter for og imot utbygging av Wyller Multiarena.
Ikke en trussel for marka – en Playstation-konkurrent
For utbygging er Snowboardforbundet og VM 2012 mannsterke, med Norges Idrettsforbund, Skiforbundet, Byrådsleder i Oslo Kommune Bård Folke Fredriksen, Leder av byutviklingskomiteen Ola Elvestuen, Skiforeningens Marka-representant Øyvind Amundsen og leder av samferdsels- og miljøkomiteen Rune Gerhardsen, som alle snakket varmt om utbyggingsplanen.
– Dette er ikke en trussel mot Marka. Det er en inngangsport, med et anlegg som dekker alt innenfor snowboard og nye skigrener. Det skal bli barn og unges anlegg. Skal vi konkurrere med Playstation trenger vi dette anlegget. De er ikke mindreverdig fordi de sagger og bruker cap. Gi oss muligheten til å bli verdens vinterhovedstad, med et anlegg i verdensklasse, sier byrådsleder Bård Folke Fredriksen, som også poengterte at det kun er snakk om 0,77 prosent av Marka.
Skiløype, sommerdrift og varmestuer skaper konflikt
Fylkesmannen har tre ankepunkter mot utbyggningsplanen, som tidligere i år ble vedtatt i Bystyret. Hovedsakelig grunner de i utbyggingen av øvre del av Wyller, som krever omlegging av skiløypen Strømsbråtenløypa. Varmestuene på toppen av Wyller og på toppen av Tryvann og planene om et sommeråpent anlegg med sykling er også under debatt:
– Etablering av ny næringsvirksomhet i Marka stemmer ikke med Markalovens formål, sa blant annet fylkesmiljøvernsjef, Anne-Marie Vikla i sitt inlegg.
Driverne av Tryvannsstua støtter heller ikke utbyggingsplanene i frykt for å miste kunder til de planlagte varmestuene.
I reguleringsplanen skal området på baksiden av Tryvannstårnet bygges med en liten bakke for de yngste og funksjonshemmede. Denne delen av utbyggingen frykter Eystein Huseby i Naturvernforbundet Oslo vest, skal ødelegge det rike dyrelivet, myrområdene og Thomas Heftyes skogseiendom som han testamenterte til Oslo kommune.
Strømsbråtenløypa var allikevel punktet under størst debatt. Oslo og omland friluftsråd mente omlegging av skiløypa ville føre til at innfarten til Marka fra Sørkedalen nå ville skje med bil. Skiforeningens representant Øyvind Amundsen var imidlertid helt uenig:
– Vi ville aldri gått inn for dette hvis ikke omleggingen av løypa var like bra, svarte han.
KFUM klager også over denne delen av utbyggingen. Den planlagte omleggingen av skiløypa kommer nærme deres hytte i skogen ved siden av Wyller, og KFUM frykter dette vil føre til forsøpling og innbrudd på deres eiendom.
Miljøvernministeren vil ha VM
– Alle er i prinsippet enig her. Vi vil ta vare på marka, få flere til å bruke den og vi vil ha muligheten til å holde et VM i snowboard, sier Solheim, som også presisterte at kompromisser måtte til og at man må ta hensyn til særgrupper, som i dette tilfellet er Oslo og omland friluftsråd, Oslo vest og KFUMs speidergruppe.
Generalsekretær i Snowboardforbundet, Dagfrid Forberg, er klar på at dagens plan består av kompromisser:
– Forslaget som står nå er basert på mange kompromisser. I utgangspunktet ønsket Tryvann å bygge større. Kapasiteten er sprengt i dagens anlegg og det går på sikkerheten løs. Vi representerer nye markabrukere. Ikke alle vokser opp med en mor eller far som tar dem med på tur, et anlegg med denne kvaliteten i hovedstaden gir alle muligheten. Uansett er VM-søknaden basert på foreliggende reguleringsplan.
Styreformann i Tryvann Vinterpark, Jan Sundt, gjorde det klart at det blir alt eller ingenting:
– For oss er det viktig å lage et anlegg for alle brukergruppene. Derfor er den øvre delen av Wyller helt essensiell for oss, nettopp for å skille flerbruken fra spesialbruken.
Forberg og Sundt får støtte til full utbygging fra Skiforbundets leder Sverre Seeberg:
– Oslo har flest alpin, freestyle og snowboardutøvere, men desidert dårligst dekning per innbygger. Det finnes ikke en arena å trene på. Det viktiste er allikevel de uorganiserte. Jeg har vært i mange skianlegg i løpet av mine år, og felles for dem er at de går konkurs, derfor er en helhetlig utbygging viktig, med sommeralternativer slik at de skal kunne overleve og drifte videre. Vi bygger ikke en opera uten tilstrekkelige toaletter, avsluttet han.
Solheim vil følge Forbundets frist
Ticket To Ride må ha bekreftelse innen 1. september i inneværende år, dersom VM i 2012 skal bli en realitet. Miljøvernministeren kunne overfor Fri Flyt bekrefte at alt legges til rette for at Forbundet skal få svar før den tid:
– Vårt mål er å legge til rette for at dette skal være avklart før 1. september. Jeg synes det er veldig flott om vi kan få til et snowboard VM i Norge, allikevel er i bunn og grunn det viktigste den langsiktige bruken av anlegget. Det hjelper ikke å ha det hyggelig i noen dager i 2012, hvis man ikke får til et anlegg som er til velsignelse for folk i Oslo-området i 10 år fremover.