– Kritikken er skivebom

FIS-sjef Sarah Lewis tilbakeviser kontant de siste dagenes voldsomme kritikk fra snowboardstjernene Sebastian Toutant og Chas Guldemond.

Sist oppdatert: 25. november 2011 kl 11.28
Generalsekretæren i FIS Sarah Lewis svarer på tiltale og er ikke enig i kritikken fra snowboarderene Toutant og Guldemond
Generalsekretæren i FIS Sarah Lewis svarer på tiltale og er ikke enig i kritikken fra snowboarderene Toutant og Guldemond
Lesetid: 3 minutter

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, har måttet tåle sterk kritikk på grunn av FIS´måte å håndtere både samarbeidet med snowboarderne på, og på grunn av FIS´regelendring i storslalåm (økning av singradius og lengde på skiene, som gjør skiene omtrent like som de var på 80-tallet).

I Fri Flyt nummer 84 hevdet Lewis at kritikken kun gjaldt norske utøvere, men lite tyder på at dette stemmer. Chas Guldemond og Sebastien Toutant går nemlig knallhardt ut mot FIS i dette intervjuet med ESPN, og den amerikanske stjernealpinisten Ted Ligety viser til det han kaller FIS-tyranniet på bloggen sin.

Vi har tatt en ny prat med Sarah Lewis for å finne ut hva FIS mener.
- Mener FIS fortsatt at disse sakene ikke har skapt harme internasjonalt?
- Utøverene blir ikke tvunget til å delta i konkurranser. Det er helt opp til dem selv å gjøre sine valg. Kvalifiseringssystemet til de foregående olympiadene har vist at utøverene selv har muliget til å selv velge hvilke konkurranser de vil delta i, og at kvalifiseringssystemet for OL i 2014 er åpent for alle, sier Lewis til Fri Flyt.

- Mister OL mye av kvaliteten hvis de beste utøverne boikotter konkurransen?
- Selvfølgelig håper vi at alle utøverene velger å delta i OL, men jeg gjentar at det er opp til utøverene om de vil delta eller ikke. FIS har ansvaret for å utøve mandatet fra deltakerlandene, og i kvalifiseringen til OL er det kun mulig å inkludere konkurranser som er organisert under FIS og de nasjonale organisasjonene, og med like regler for å sikre like muligheter for alle.

Sarah Lewis mener kritikken fra Toutant og Guldemond er fullstendig uberettiget, og sier FIS får gode tilbakemeldinger på sine konkurranser.

– Basert på tilbakemeldingene vi har fått, er beskyldningene om dårlige konkurranser en skivebom. Våre snowboardeksperter er hundre prosent fokusert på dette og har hatt svært gode erfaringer med kvaliteten på våre arrangement, kvaliteten på slopestyleløyper, halfpipe, arena og sikkerhet, sier hun.

Men innad i FIS fins det også kritiske røster. Ross Palmer  i FIS´snowboardkomité, holdt et innlegg under komitéens konferanse i høst, om at FIS framstår som et dårlig eksempel, ikke betraktes som «hip og kul» (som han sier), og at omverdenen oppfatter FIS som en organisasjon som sitter på esset i forhold til OL, og derfor bestemmer alt som de selv vil.
 
– Alle har rett til sine egne meninger, også den tidligere lederen av Snowsports New Zealand. Men FIS jobber målrettet med å utvikle sporten og et samarbeid mellom FIS og TTR må begynne med å bygge tillit og forståelse mellom de to organisasjonene. Hovedargumentet fra TTR var at det ble for mange konkurranser og at det førte til en uforholdsmessig stor byrde på utøverene, og vi sa oss villige til å justere kalenderen. Det viste seg i svaret fra TTR at deres vilje til å samkjøre en kalender var avhengig av en godkjenning av TTR’s forslag for økonomisk samarbeid i forhold til OL-kvalifiseringen, sier Sarah Lewis.

Kritikken fra verdenscupalpinisten Ted Ligety vedrørende de nye reglene for storslalåmski kom etter at vi gjorde intervjuet med Sarah Lewis. Hun har tidligere sagt til Fri Flyt at hensynet til skadebegrensning i sporten må gå foran enkeltutøveres ønsker. Det blir fort mange enkeltutøvere å forholde seg til da 41 av de topp 50 utøverene signerte et protestbrev mot de nye skireglene i Sölden.

Publisert 25. november 2011 kl 11.28
Sist oppdatert 25. november 2011 kl 11.28

Relaterte artikler

FÅR NY SJEF: Marcus Kleveland og resten av landslagsgjengen får ny kollega i Brettforbundet. Foto: Syo van Vliet / Red Bull Content Pool
Tidligere sportssjef gjør comeback etter syv år

Harstad skal løfte Brettforbundet

CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen