Vi har så vidt nådd oktober før den første nord-vesten dundret inn over Troms. For de ivrige er ikke sesongstart i starten av oktober unormalt - hvis man orker å knote med ski-på-sekk i 1000 høydemeter. Men i år la snøen seg helt ned til fjorden og minimalt med innsats er påkrevd for å få sette på seg skiene.
Store snømengder gjør også at det ikke bare er de klassiske tidlig-ski fjellene som er brukbare, folk har gått «bananas» som om det var februar.
Saken fortsetter under filmen
Likevel, for undertegnede er det noe eget med høstturer til Kjostinden og Istinden i lav høstsol. Det er da sesongen starter. Med sitt alpine uttrykk, utallige linjer, bre fra 800 moh som gjør at det kreves lite snø, og med sine sydvendte sider, så man får skvist alt ut av sola før mørketiden, må fjellene anses å være perfekte til tidlig-ski.
– For en sesongstart! Det var over all forventning og overraskende hvor mye snø som var kommet, sier snowboardfenomen Krister Kopla om turen til Lyngen.
Kjosen og Istinden går aldri av moten som tidligski-fjell, så lenge breene ikke forsvinner.
For egen del, som søring, er mitt første kjennskap av disse fjellene en youtube-film av Nikolai Schirmer der han overnatter i telt oppe ved breen.
For ski-folket i nord har dette vært stedet for sesongstart i en årrekke, men det er ikke til å stikke under en stol at det i 2023 begynner å bli mange ivrige folk som Merrick Mordal og Krister Kopala som jakter de første pudder-svingene.
Årets første skiturer er ofte de mest risikable. Overtenning og tynt snødekke er en svært dårlig kombo. Slik unngår du en alt for tidlig sesongavslutning.
10.10.2023 skulle likevel vise seg å bli en slik dag. Soldag altså. Sammen med Krister Kopala, Merrick Johnston og Aleksander Risvold (samt Stian Hallén en liten del av turen), ble kursen satt for Lyngen med store forhåpninger om god snø.
Skiene ble satt på etter 200 høydemeter i «ura», og med tråkka spor gikk det radig oppover.
– Å kunne begynne med ski på 200 meter over havet er ikke vanlig. Men jeg var litt nervøs oppe i renna på grunn av litt stein. Vi husker jo hvordan det gikk med Nikolai på sesongstart i Kjosen, sier Kopala.
Om skiføret var så bra som det ser ut til spør du? Det var bedre! Og stein? Det har kommet vanvittig mye snø.
Se 360-filmen med Fjellfanten Martin Andersen. Saken fortsetter under filmen.
Da vi boota opp den østre sydvendte renna på Istinden, hadde Krister med sine snaue to meter på strømpelesten snø opp til hofta, tross at han brukte plater. Men selvfølgelig, når du kjører renner i pudder tidlig på året er det mulig å treffe stein. Flankene fra Kjostinden var derimot helt perfekte, med godt underlag og god snø.
Ned «Ura» er det kjørbart, men hvor langt ned du kjører avhenger litt av hvor glad du er i skia. Har du «grus-ski» kjører du nesten til bilen.
Mens resten av følget tok bena fatt over det nederste partiet, tok Krister Kopala Luftveien.
Brettkjører Krister Kopala og filmskaper Vetle Sevild har laget en spektakulær film fra Lyngen der vi følger Kristers store prosjekt på å ta seg ned noen av de bratteste linjene som er kjørt i Norge.
– Har fått meg en liten skjerm som bare veier 1,6 kilo med sele, så da er det fint å kombinere. Det var litt for å slippe gåturen, men mest bare for å fly og kjenne på en annen type spenning enn bare å kjøre brett. Det er bare helt rått å se linjen med sine egne øyne fra lufta!
Uansett er de smart å kjøre litt med bremsen på nå i starten, det er dumt å starte og avslutte sesongen i oktober.
Kopala har håp om at sesongen er i gang for alvor, og at vinterværet ikke er et blaff.
– Vi får se hvor lenge det kalde været varer. Tromsø bruker å være litt uforutsigbar. Plutselig kan det bli mange plussgrader. Men jeg håper det blir liggende, og vi kan få en fin tidlig sesong. Fordelen med at det kommer så tidlig, er at sola er oppe ganske lenge, så dagen blir lang. Det blir jo fort litt kortere dager om en måneds tid, sier Kopala.
Og Krister, er han i form? Krister har brukt sommeren godt, og trent spesifikt mot å kunne makse de magiske dagene – så nå går det unna både oppover og nedover.
PS. Man har ofte glemt rutiner, pakkliste osv etter en lang sommer.
Bruk derfor litt ekstra tid på forberedelsene
1. Trippelsjekk at du har med alt av utstyr før du drar. Vi hadde glemt både varme hansker (meg) og googles (Krister).
2. Varsom.no starter ikke opp før vinteren har starta. Vær derfor ekstra nøye på vurderinger – tidlig-snø er minst like farlig som vinter-snø
3. Tykkelsen på snødekke kan variere, og et ublidt møte med stein kan fort avslutte sesongen. Kjør derfor konservativt, og oppsøk gjerne fjell uten mye stein.
Nord-Norge har fått nok en pangstart på sesongen, og at Kjosen igjen skriver seg inn i historiebøkene med en magisk sesong-start! Og så lenge brea ikkesmelter vil dette være tidlig-snø-destinasjon nr. 1 i nord.
Av alle tindevegledere i Norge er bare seks prosent kvinner. Da Merrick Mordal Johnston søkte til opptak i Nortind var hun ikke bare eneste kvinne i kullet. Hun var også første mor til å ta guideutdanning i Norge - det vil hun gjøre noe med.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.