Dette intervjuet stod på trykk i Fri Flyt novemberutgave 2009
Oslos ski- og brettentusiaster ser fram til Wyller Multiarena, som skal bli en av landets beste terrengparker og base for snowboard-VM. Hva er det som kan stoppe dette nå?
– At vi ikke får reguleringsplanen vår godkjent i Miljøverndepartementet. Det avgjøres der. I planen er det også med et område for nybegynnere og funksjonshemmede oppe ved Tryvannstårnet. Vi har et bra utgangspunkt for finaniseringen, men trenger også å få med oss banken.
Hvor mye skal investeres?
– Totalt er investeringen for hele planen ca 200 millioner kroner. Investeringen vil bli oppdelt i trinn. Oslo kommune har vedtatt å bidra med 33 millioner til idrettsanleggsdelen, Wyller Multiarena.
Hvordan er saksgangen?
– Mye avgjøres nå i høst, etter at reguleringsplanen har vært ute på høring. Vi får avklart om det er innsigelser mot planen før nyttår. Etter den tidsplanen som vi arbeider med, skal planen godkjennes av byrådet i Oslo og siden bystyret i februar/mars. Deretter sendes den til Miljøverndepartementet for endelig godkjenning etter den nye Markaloven.
Nybegynnerområdet ser ut til å være det vanskeligste når det gjelder godkjenning, hvorfor er det så viktig?
– Vi har i dag et altfor dårlig tilbud til de ferske ski- og snowboardkjørere. Tommkleiva er bratt, henger ikke sammen med resten av anlegget og mangler toalett og andre fasiliteter. Tårnbakken kan virke som en grei nybegynnerbakke, men den er samtidig den mest trafikkerte alpinbakken i Norge. For å utvikle anlegget videre, trenger vi et trygt og adskilt område.
Hvordan ser du på protestene fra naturvernere og andre som ikke ønsker at dere skal forsyne dere mer av urørt natur i Marka?
– Jeg mener de overdriver konsekvensene. Ferdig utbygd med alle våre planer vil Tryvann Vinterpark dekke 0,06 prosent av Marka. Toppområdet vi vil bygge ut ligger mellom to telekommunikasjonstårn, og det er veier og annen infrastruktur her. Få vil tenke på dette som urørt natur. Dessuten har vi tatt flere av kritikernes innspill til følge. Vi har flyttet en parkering unna et sårbart myrområde og droppet en planlagt vei fra planene.
Og om dere ikke får bygge toppområdet, blir det heller ikke stolheis og terrengpark i Wyller?
– Nei, vi ser dette i sammenheng. Det er ikke ansvarlig av oss å investere opp mot 200 millioner i en utvikling av Tryvann Vinterpark hvis vi ikke har et moderne barne- og nybegynnerområde med i planen.
Snowboardforbundet jobber med planer om VM i 2012. Har det noen betydning?
– Ja, det håper jeg. Politikerne i Oslo har sagt at de ønsker at byen skal være en ski- og vinterhovedstad. Da er snowboard-VM i 2012 en naturlig oppfølging av VM i nordiske grener i 2011. For å få det til, må vi være klare til et prøve-VM i 2011, og da må utbyggingen starte i mai neste år.
Men ennå er alt usikkert. Hva står på spill, etter din mening?
– Dette er testen på hva nye Markaloven er verd for idrett og tilrettelagt aktivitet i marka. Spørsmålet er om vi skal ha et virkelig bra alpinanlegg i Oslo. Jeg mener det bør prioriteres. I følge undersøkelsen til idrettsprofessor Gunnar Breivik driver 25 prosent av befolkningen i Oslo med alpint, snowboard eller telemark minst en gang per måned i sesongen. Det er flere enn de som driver med langrenn og langt større enn fotball. Vi har også tall på at her i Oslo området er det over 100.000 mennesker som ikke har prøvd å stå på alpinski eller snowboard, men som er interessert i år prøve det. Klima er annet argument for at vi skal ha et godt tilbud her i byen. For Oslo-folk gir en skidag i et anleggene de drar på helgetur til 30 - 40 ganger større CO2-utslipp enn en dag i Tryvann Vinterpark.
Navn: Anders Wassgren (47)
Jobb: Sjef i Tryvann Vinterpark
Aktuell: Jobber for å få til storutbygging i Wyller og Tryvann.