Som en av få håpet Andersen at slopestyle ikke skulle bli tatt opp som en olympisk gren. Grunnen er at han mener kvaliksystemet ødelegger sporten.
- Jeg tror det er viktig at vi ikke går av skaftet, fordi sånn som det er i dag fungerer ikke systemet. Vi må ha et felles rankingsystem, og en felles konkurranseserie. Nå blir ofte FIS-renn arrangert samtidig som andre store konkurranser som X Games og Dew Tour, og siden kvalifiseringen til OL kun er basert på FIS-rennene er det ikke mulig at det blir rettferdig, sier han opprørt, og legger til:
- Det kan jo ikke være noe gøy for FIS å arrangere konkurranser der ingen dukker opp uansett.
Vil ha TTR-ranking
Utenom OL er det TTR-ranking som gjelder for snowboard. Rankingsystemet som er utviklet av Andersen selv og Terje Håkonsen, samler derimot resultater fra alle konkurransene gjennom sesongen. TAC-sjefen tror grunnen er at FIS ikke vil miste monopolet sitt, og mener det setter et tak for utviklingen av sporten.
- Det er umulig å komme videre hvis det skal fortsette sånn. Den eneste måten å gjøre det på er med én serie, og én ranking, sier han bestemt og trekker frem tennis som et godt eksempel.
- Se bare på tennis, der har de én felles serie, og du er garantert å se de beste i Wimbeldon. Sånn fungerer det ikke i snowboard. Det burde vært sånn at de beste stiller i de store konkurransene, og at de ikke møter hverandre før i finalen. Som Nadal og Federer, mener han.
De beste er ikke alltid de beste
FIS vil ifølge Andersen bruke 2013 som et kvalifiseringsår til OL, og sette opp egne kvalifiseringskonkurranser. Det gjør det mulig for kjørerne å bare plukke poeng i ulike konkurranser, slik at de beste kan unngå å møte hverandre.
- Sånn som i friidrett vil jo alle unngå å møte Usain Bolt hvis de kan, fordi de veit at de ikke kommer til å få noen poeng, trekker Andersen frem.
Hver utøver må ha 1000 FIS poeng for å kvalifisere seg til et OL. I tillegg kommer nasjonale kvoter, men de er ennå ikke fastsatt for Sotsji, ifølge Dagfrid Forberg, leder i Snowboardforbundet og representant i Olympic Task Force.
- IOC har et ansvar
For FIS og TTR har etablert noe som heter Olympic Task Force. Det er et utvalg som skal diskutere problemene rundt systemet, og prøve å finne en løsning som er til det beste for alle. Avgjørelsen om FIS holder på sitt, eller går med på et kompromiss vil falle i august/september.
Andersen mener at grunnen til at snowboard er så populært er at sporten er så lite påvirket av FIS, og dermed blir det ifølge han helt feil at kjørerne skal kvalifisere seg til verdens største arrangement basert på deres regler.
- FIS-sysmet fungerer ikke på snowboard. Den strenge organiseringen presser safta ut av sporten, for det er nettopp det at den er så fri og uavhengig som gjør at den er så populær. IOC har et moralsk ansvar for å finne en god løsning, mener han.
Ser ikke noe positivt ennå
- Men de fleste utøverne er jo veldig positive. OL vil gi både dem og sporten mye mer oppmerksomhet, er ikke det bra?
- Ja, men de tenker ikke langsiktig. Jeg tror ikke det fører til større popularitet, men mer en jippo som alle glemmer fort. Det blir ikke noe mer rekruttering på bakgrunn av OL uansett. De eneste som får noe positivt ut av det er IOC, de som havner på pallen og landslagene, hevder Andersen og mener at det ikke er noe positivt med OL slik systemet fungerer i dag.
- Det er jo mye penger i et OL, og dersom vi tar medaljer vil det komme penger tilbake til særforbundene, som Snowboardforbundet for eksempel kan bruke på rekruttering. Ser du ikke på det som positivt?
- Det kommer litt penger inn ja, men de blir ikke brukt på rekruttering. Det koster å drifte et landslag. Det er de sterke seriene som skaper store penger, som Champions League og ATP (tennis). Det er det vi også må ha, sier han og avslutter:
- Alle er så sentrert mot OL nå at hvis ikke OL-floka blir løst kommer sporten til å stangnere. Forutsetningen er at utøverne selv er engasjert i dette. De må ta ansvar for sin egen framtid.
Les noen av Andersens innlegg om temaet i andre medier:
Kronikk i Aftenposten - OL-floken
Kronikk om ungdom og definerte rammer i idretten
Les om reglene til FIS: