HJEMME: Svenske Astrid Paulsson kjører snowboard som om Sunnmøre var hjemmebanen hennes – selv om føret er krevende og snøen hard. Foto: Anki Grøthe.
Lesetid: 5 minutter
Tre jenter sitter i hvert sitt hjørne av verden. Likevel samles de i hvert sitt hjørne av en dataskjerm for å snakke om sitt nye filmprosjekt At Home.
En samtale som i stort handler om samhold.
– For omtrent halvannet år siden organiserte Karen det slik at alle befant seg samtidig på Sunnmøre. Hun er limet for at vi er en gruppe i dag, sier Astrid Paulsson.
Selv om ingen av dem vokste opp i Norge, skulle dette bli landet alle vendte tilbake til. For å finne ut av hvorfor følelsen av å være hjemme skulle oppstå akkurat her.
– Det er noe helt unikt å kunne være en del av en liten gjeng. Å skape sin egen gruppe. Sitt eget hjem, sier Henna Palosaari.
Så, blant fjord og fjell forsøker Henna, Karen og Astrid å finne ut av hvorfor alt føles så riktig.
Akkurat her.
Akkurat nå.
Henna Palosaari. Foto. Anki Grøthe.
Karen Ekman. Foto: Anki Grøthe.
Astrid Paulsson. Foto: Anki Grøthe.
Hva er definisjonen for det de føler? Finnes det egentlig en definisjon?
Ikke lenge etter at de møttes ble de tre jentene gira på å skape noe sammen. Etter mye prat og engasjement ble ideen om At Home skapt.
– Å skape noe sammen knytter sterke bånd og gir enda større samhold. Vi ville ikke bare gjøre noe for å gjøre noe, vi ville gjøre det for å skape sterkere tilhørighet med hverandre og med resten av freeride-miljøet, sier Karen Ekman.
– Prosjektet er en beskrivelse av hva vi kan få til når vi jobber sammen med folk vi trives skikkelig godt med, sier Astrid.
Heldigvis hadde alle de samme tankene for hva som skulle formidles. Alle tre har flyttet rundt omkring i verden, fulgt vintersesongene og lett etter et «hjem». Og så begynte de alle å forstå at dette hjemmet de leter etter er veldig mye større enn et sted, et fjell eller gode snøforhold.
– Vi kommuniserer det samme. Vi har lignende mål med brettkjøringen vår og vi søker samme type terreng. Vi er tre jenter som deler samme visjon, mål og verdier, sier Astrid.
– I tillegg er vi så heldige at alle sammen kjører splitboard, sier Henna.
– Det er fint å chille i en van med en kopp kaffe og prate om alt og ingenting, for så å kjøre ned en bratt renne med de samme folka litt senere på dagen, legger Astrid til.
Etter mye planlegging kom innspillingsdagene for prosjektet. Ni dager var satt av til filming både på Sunnmøre og i Sogn, men på grunn av vær og føre, som igjen førte til økt skredfare, ble det kun filmresultat fra Sunnmøre.
Der de tre jentene møttes første gang.
– På Sunnmøre stiller naturen akkurat passe krav til oss. Her finnes alt. Utfordrende terreng, cinematiske fjellsider, vi kan velge mellom evige fjell og linjer. Et sted som rommer positive opplevelser fra før, og derfor drar oss tilbake, sier Astrid.
Og, som man vet, kan vinteren i fjellet by på variert snø. Men, i år var underlaget konstant. Konstant hardt. Ikke de beste forholdene med andre ord, verken for skikjøring eller filming. Heldigvis fant de noen få steder med sløsj, men da måtte linjene kjøres når sola sto hundre prosent rett på. Dersom de kom litt for tidlig, eller litt for sent, ville all snøen være is. I tillegg førte den svake mars-sola til at det kun var en himmelretning å boltre seg i.
Mars. For noen: Den første vårmåneden. For meg: Den første sløsjmåneden. Men april er enda bedre/ sikrere. Det er to ting skiredaktører historisk sett gjør når de har noen sesonger innabords.
– En stor del av det visuelle forsvant, dessverre, sier Henna.
– På grunn av isete forhold var det litt vanskelig å se noen dype, karakteristiske linker i fjellet på skjermen, konkluderer Karen.
Astrid legger til:
– Det var ikke hver dag vi traff med forholdene. Resultatet består derfor av begge deler, slik det nesten alltid er når det kommer til snøforhold.
De hadde alle bestemt seg tidlig for at dette filmprosjektet skulle vise det ekte. Enten om det var pudder, regn eller skare. Helt fra start var tanken at de ikke ønsket å gjøre filmen hverken prestasjons- eller profilrelatert.
– Vi ønsker å vise hva som skjer når vi er sammen i fjellet. Uten filter. Prosjektet ble satt i gang fordi det er veldig mye fokus på individualisme og prestasjon i frikjøringsmiljøet i Norge. Vi ville gjøre noe annet, fra en annen type gruppe – med andre mål og verdier. Vi ønkset å vise at det finnes flere personlighetstyper innenfor miljøet. Flere måter å bevege seg i fjellene på og at disse fortellingene også burde ha en plass på den store skjermen, sier Karen.
Astrid utdyper:
– Vi tror mange kan kjenne seg igjen i at prestsjonspresset og mentaliteten rundt «deeper, faster, steeper» ikke helt passer for dem. Vi ønsker å si at man ikke må passe inn i denne boksen for å føle tilhørighet i frikjøringsmiljøet. Man kan finne sin egen plass, sin egen nisje.
– Følelsen av å være hjemme kan fortsatt absolutt være til stede, uansett hva og hvor man kjører og hva slags forhold det er, sier Karen.
Så, hva betyr det egentlig å være hjemme?
Henna, Karen og Astrid føler seg mest hjemme i fjellet, sammen.
For andre kan denne følelsen oppstå et helt annet sted.
At Home ønsker å inspirere andre til å finne veien hjem.
Hva slags brett og hvor langt bør snowboardet være? Stive eller myke støvler og hva slags bindinger er best? Her får du svar på det meste når det kommer til valg av snowboardutstyr til både deg og barna.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.