Det liknet mer en snowboardkonkurranse fra sportens spede begynnelse på 80-tallet, da miljøene samlet seg for å leke på snø og ingen helt visste nivået på de andre før de så det i levende live.
CHRISTI AIR: Terje Haakonsen fra snowskate VM i Hemsedal 2023. Foto: Leo Cittadella
Lesetid: 6 minutter
Lørdag 22. april inviterte brettprofil Reidar Øren til VM i snowskate på sin egen hjemmebane i Solheisen, Hemsedal.
Terje vant hoppinga, Ryan Braski rappa seieren i chinese downhill, men hvem som vant jibsession vet ingen - da avstemningen kokte bort i moroa.
Et (u)offisielt VM, ble det litt defensivt kalt. Snowskate er fortsatt en marginal aktivitet for entusiaster, bestående av små kjernemiljøer spredt nasjonalt og globalt. Så hvorfor ikke ta eierskap til egen aktivitet, samle troppene og kåre noen vinnere?
Har du fulgt utviklingen innen bindingløs brettkjøring, står arrangør Reidar Øren ut som en av de mest profilert kjørerne innen både snowskate og powsurf. Øren har gjennom en årrekke levert inspirerende poster på Instagram. Sammen med evigunge Terje Haakonsen, har han stått i spissen for en imponerende nivåprogresjon på snowskate.
Begge var regnet som favoritter på lørdag, i den grad det passer å bruke et tradisjonelt idrettskonkurranseuttrykk om et så laidback arrangement, som bar lite preg av klassisk konkurranse. Dette lignet mer en snowboardkonkurranse fra sportens spede begynnelse på 80-tallet, da miljøene samlet seg for å leke på snø og ingen visste helt nivået på de andre før de så det i levende live.
Ikke så overraskende gikk sammenlagtseieren og overalltittelen til Terje - som ikke var til stede da premiene ble delt ut. Han var i bakken og kjørte.
Og det er kanskje grunnen til at han fortsatt er best?
Motivasjonen til Øren var å lage et snowskate-event som la opp til skateboard-inspirert kjøring. Øren og crewet i Solheisen hadde bygget park som snodde seg som en slange nedover bakken, bestående av bokser, rails, rør og curbs. Det var også bygget et hopp med corner nederst i bakken ved restauranten for optimal publikumsvennlighet.
I forrige ukes artikkel fra Old Boys NM i Snowboard, beskrev Fri Flyt arrangementet som kandidat til årets triveligste event. Artikkelforfatteren melder herved på VM i Snowskate som utfordrer til samme tittel.
Også her var det en viss Terje som ble stående på toppen av pallen. I likhet med NM i pipe i Wyller, der 49-åringen parkerte resten av norgeseliten.
Det betyr altså at Terje Haakonsen sikret seg én verdenmestertittel og to norgesmestertitler i løpet av april.
Første VM på mange år
For de innvidde er ikke VM i snowskate noe nytt. Det har tidligere vært avholdt flere VM i Norge. Siste fant sted i Tryvann på slutten av sesongen 2017. Den gang var det Sk8func-grûnder Rune Hole Sommer som ble verdensmester. Hole var skadet og kunne ikke kjøre i Solheisen, men hadde tatt turen, da sønnen Max deltok.
– Parken Reidar har bygget er superinspirende. Den både utfordrer, men er også tilgjengelig for snowskate, sa Hole, som ikke legger skjul på hvor mye han skulle ønske han ikke var skadet.
Skater/longboarder Philipp Marx hadde tatt turen fra hjemlandet Tyskland. Han var imponert over alt med hele arrangementet.
– Thanks to everybody that came out and showed us how to ride snowskates in the proper way, sa en synlig begeistret Marx. Tyskeren imponerte med teknisk kjøring i god hastighet på alle elementene i parken.
Hadde det vært egen klasse for «mer guts enn evne», ville vinneren vært sør-afrikaner Michael Woermann. Han stod for dagens fall på big jumpen med strak baklengs salto, som fikk hele Solheisen til å måpe. Woermann var raskt oppe og gikk igjen.
Tryvannslocal Camilla Grythe imponerte med stilfulle rocknroll`s på bankcopingen. Camilla kjører forøvrig samme stance som avdøde snowboardlegende Craig Kelly, med knærne bøyd litt innover og har den smootheste stilen av alle.
Det yngste spirene
De yngste kjørerne var Ingrid Lehovd (11), Max Hole Sommer (14) og Fabian Nystog (12). Fra reservert kjøring til full gass, er beste beskrivelse av hvordan disse tre steppet opp kjøringen gjennom dagen. Med parken lokalisert i barnebakken, kort heistur og effektiv tidsbruk, kunne det for undertegnede se ut som spesielt de yngste profitterte på gjentakende runder i parken.
Seattlebaserte Ryan Waldbillig kjørte inn fakie på big jumpen og satt en switch frontside 180. Han satt også ollie one foot på samme hopp og tail stall på copingen. Det var nok til at han fikk en av journalistens stemmer, da publikum skulle avgjøre vinnerne senere på dagen.
Samme mann var først over målstreken i chinese downhill-konkurransen, men mistet trofeet da en samlet tropp bestående av Terje, Hovland Snowskates-grunder Ryan Braski og Waldbillig knocket premieutdeler Trygve Sveen over ende ved målpassering.
– I think I came thru first, I just dropped the trophy and then Braski picked it up, kommenterte den sympatiske amerikaneren etterpå. Ryan fortalte Fri Flyt at han skulle bli i Norge hele uken og kjøre Bang Slalom neste lørdag, også det i Hemsedal.
Lengst reisevei hjemmefra og til Grøndalen i Hemsedal hadde japaneren Yuki Nakano. Yuki imponerte stort med uanstreng stil og kreativ kjøring hele dagen. Japaneren var like god på jibbing som på hopp. Frontside boardslide to shuvit på snowskate er vanskelig. Samme er kickflip på det lille hoppet og ollie over copingbanken i parken.
Yuki satt alt det nevnte. Med stil.
Så var det Terje og Reidar, da
Det stopper nesten litt opp blant oss andre når disse to drar på. Arrangør Øren er rett og slett fryktelig god på jibbing. Frontboard på kink-railen. Boardslide på rainbowen. Ollie på big jump. Hadde forsøket på transfer over til landingen på corneren sittet, hadde vi sett et triks jeg ikke har sett noen andre gjøre på snowskate før.
Terje er Terje. The GOAT har vært, og er fortsatt i en alder av 49 en som pusher utviklingen innen sidelengslek på snø. I big jump-konkurransen kunne han stilt i egen klasse. Terjeklassen. Ingen hopper så samlet, kompakt og med slik kontroll som «The Sprocking Cat» gjør. Christ Air, superman, crail, backflip, ulike varials, og flips. Triksene kom som perler på en snor. Alt denne mannen foretar seg sidelengs på brett er det verdt å følge nøye med på.
Andre standouts som fortjener å bli nevnt
Håvard Sandal satt sin første superman air. Young gun Ingrid Lehovds frontside air på big jump. Ollie på big jump av Fabian Nystog og railgamet til Max Hole Sommer. Det gror godt i kommende snowskategenerasjoner. Ole Andreas Stang leverte de høyeste og fineste backside airs på corneren. Dj Babs presterte noe som undertegnede aldri har hørt før; et Dj-set på seks timer uten å spille EN eneste døv låt. Bare kvalitetsrock og hiphop. En prestasjon som fortjente egen medalje. Noe han forsåvidt også fikk.
Fri Flyt lar Johanna Petterson definere det etterlatte inntrykket av VM i Solheisen:
– It was awesome. Great show of people. Encouragement all around. People sendin´ it, huckin´ it, just full on livin`. It was good fun!
Foto: Ole Andreas Stang
TERJE: – Det er gøy. Så lenge du ikke får brettet i hodet. Foto: Ole Andreas Stang
Foto: Ole Andreas Stang
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.