– Jeg dro på denne klassiske «finne seg sjæl» reisen til Bali hvor jeg skulle lære meg å surfe, ler Ane Gyllstrøm.
– Der møtte jeg noen fantastiske jenter som er noen av mine beste venninner i dag. Vi holdt kontakten etter Bali-reisen og bestemte oss for å dra på disse surfeturene sammen her og der.
Men så kom korona. Og Ane og venninnene fikk ikke reist slik som de hadde planlagt.
– Vi ble tvunget til å være i den byen vi bodde i.
På denne måten startet også skate-eventyret for Ane.
Mens hun var i Oslo, møtte hun flere som prøvde seg på skate og ble mer og mer inspirert til å skate oftere. Hun kom i snakk med flere av dem og senere opprettet hun en Facebook-gruppe hvor hun samlet flere som interesserte seg for skating.
– Jeg er veldig glad i å samle mennesker. At vi er en gjeng. Så da samlet jeg alle de ulike chattene jeg hadde med forskjellige folk, til en stor felles chat.
Men Ane driver ikke bare med skating og surfing. Det er snowboard som står Anes hjerte nærmest.
Lær deg alt fra det mest grunnleggende til din første kickflip med Fri Flyt sin skateskole - Se filmen der Tonje Pedersen viser og forklarer hvordan man kommer i gang med skateboard.
Til slutt ble det litt slitsomt i lengden å bruke ulike chatter for ulike aktiviteter.
Derfor samlet Ane alle hun visste interesserte seg i brettsport – enten det var surfing, skating eller snowboard – i en samlet Facebook-gruppe.
– Jeg tenkte rett og slett at alle disse menneskene ville få glede av hverandre.
Men på denne tiden var det likevel ganske få jenter totalt i gruppa. Derfor bestemte Ane seg for på starte en Instagram-konto, hvor hun postet informasjon om hvor og når hun og gjengen hadde tenkt seg.
Enten det var for å skate. Eller surfe. Eller kjøre snowboard.
– Den Instagram-kontoen eksploderte med en gang!
Da skjønte Ane at det var et behov som måtte dekkes.
Og det hadde Ane rett i.
Det var noe som hadde manglet i lang tid:
Ane Gyllstrøm har skapt et raskt voksende jentemiljø for brettsport
Alle surfere med respekt for seg selv må en tur til Bali en gang - enten det er på vei videre til en annen indonesisk øy, eller for å bli fanget i de balinesiske fristelsene.
Fra å være fem stykker i en Facebook-gruppe, samles det nå over 100 jenter på ett og samme sted med brett under bena!
– Før samlet vi oss bare her og der, mens nå er det jo ordentlige events, sier Ane i et tonefall som tyder på ekstase.
Men selv om GRLSHRED nå er blitt såpass stort, er likevel Ane tydelig på en ting:
– Det skal være lavterskel, det skal være for alle og det skal være inkluderende!
Verdenscuplederen mener freeski-landslaget får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med langrenn og alpint.
For Ane er det viktig at alle skal føle en tilhørighet. Alle skal ha muligheten til å kunne kjenne mestringsfølelse. Alle skal kunne få nye vennskap. Alle skal kose seg.
Og er det noe som er tydelig å se på GRLSHREDS siste snowboard session for sesongen, så er det nettopp dette. Her samles jenter som ønsker utfordre seg selv – i den solide boblen av trygghet fra de andre jentene.
– Alle skal ha det bra, uansett nivå.
Og hvordan får man egentlig til at absolutt alle koser seg?
Sommeren behøver ikke være dyr for at den skal være gøy. I løpet av det siste året har utlån av utstyr doblet seg.
– Og guttene, hva tenker de om dette miljøet som jentene har bygget opp sammen?
– Nå i dag er det utelukkende positivt, sier Ane.
– Før da?
– Da var det litt blandede tilbakemeldinger. Det var en del spørsmålstegn rundt hva vi prøvde å si og hvem vi ønsket å være. Det var flere som lurte på om vi bare var en reklameplakat for ulike brands, at vi bare skulle vise oss frem på den måten. Men etterhvert som vi klarte å vise frem samholdet vårt, og at dette ikke handler om alt utenfra – men om kjernen innenfra og det vi ønsker å gjøre for hverandre som jenter – så var det mye enklere for gutter å forstå at vi ønsker å få jenter ut i aktivitet, sammen.
– Så det skjedde en liten endring der?
– Etter at guttene forstod konseptet bak GRLSHRED, var det nok enklere for de å heie på oss. Det gjør de til de grader nå, i parken, hopplinja, i pipen – overalt! De klapper når de ser oss og de stopper opp for å si hvor fett de synes GRLSHRED er.
– Tror du noen av guttene er litt misunnelige på det store samholdet jentene har sammen?
– Haha, kanskje litt? Det er noen gutter som av og til kjører med oss også, fordi de sier de føler seg så velkommen hos oss. Det setter vi veldig pris på. At folk vet at vi har plass til alle.
En som virkelig ser verdien i GRLSHRED er Frida Vollelv.
– Jeg har kjørt snowboard siden jeg var 14, og nå er jeg snart 34. Den utviklingen jeg har sett på jentesiden i løpet av den tiden er utrolig bra. Det har nemlig ikke alltid vært like inkluderende for jentene før.
– Jeg tok jo bare min plass blant guttene før. Men jeg tror ikke alle jenter tør å gjøre det, og det skjønner jeg godt. Så det at vi har en slik arena hvor alle kan prøve og feile, uten å føle at man blir dømt, det tror jeg bidrar til at enda flere jenter tør å pushe seg selv.
Tre girls om GRLSHRED
NORA ULRIKKE ANDERSEN: «GRLSHRED fyller et tomrom ved å skape en møteplass for likesinnede jenter. Jeg har stått på brett siden jeg var liten, men det var ingen i min bygd som drev med det samme. Det var ofte jeg prøvde å rekruttere venninner fra fotball til snowboard uten hell. GRLSHRED får faktisk til å samle jenter og det er en fantastisk følelse å være en del av fellesskapet!»
ANNA NOR SØRENSEN: «Hvis det ikke var for GRLSHRED, tror jeg det er veldig mange jenter som aldri hadde begynt å kjøre snowboard. Inkludert meg selv. Jeg var 26 da jeg begynte, og den følelsen av fysisk mestring mens man blir heia frem av andre jenter på brett, er ulik alt annet jeg har opplevd. Det har også vært ekstra gøy denne vinteren at vi gjennom GRLSHRED-samlinger i Gråkallen i Trondheim ar samlet så mange jenter på tvers av alder, nivå og bakgrunn. GRLSHRED har gitt meg både en hobby og venner for livet!»
ANETTE SANDBU: «GRLSHRED er som en utvidet familie, med tøffe jenter som elsker brettsport, lek og eventyr. Vi pusher hverandre til å prøve nye ting, og når vi mestrer det sammen, blir båndene enda sterkere. Enten vi er på snø, hav eller hard asfalt – her føler jeg meg virkelig hjemme.»
Lenge etter at heisene slutter å gå, ligger det snø i Oslo-skisenterne. Vi tok en aller siste vals.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.