Gamlekara i Tryvann

Jeg vil fortelle om gamlekara i Tryvann; gutta på 60 pluss som fortsatt kjører skjærende svinger og cruiser i løssnøen de gangene forholdene byr på det.

Sist oppdatert: 3. desember 2009 kl 10.14
Foto: Vahur Krouverk  Kjører: En av gamlekara
Foto: Vahur Krouverk Kjører: En av gamlekara
Lesetid: 3 minutter

(Tidligere publisert i Akersposten, 19. november-09)

Jeg vil fortelle om gamlekara i Tryvann; gutta som møter opp i bakken før åpningstid og peker nese til alle som kommer slentrende klokken elleve. Jeg vil fortelle om gamlekara i Tryvann; gutta som alltid stiller med nypreppa utstyr og har stålkanter kvassere enn knivene til Hellstrøm.

Jeg vil fortelle om gamlekara i Tryvann; gutta som … Nei, vent litt: Jeg vil bli som gamlekara i Tryvann; Tore, Kalle, Hans, Harald og mange flere som pakker alderen inn i godt brukte skiklær og drar på med liggende hælsvinger på snowboard og som logger 100 skidager i løpet av sesongen. Jeg snakker her om vintage og gran reserva; god, gammel kvalitetsstemplet årgang med bouquet av snø i alle mulige nyanser. Skikjørere og snowboardere som til tross for flere tiårs lagring og pleie i Tryvann – og andre alpinanlegg – slettes ikke trenger lufting. For når bakken ligger der nypreppet og ligner et rifla potetgullflak, kan du være rimelig sikker på at du ser linjer i snøen, perfekte halvsirkelformete linjer shaped and produced by gamlekara i Tryvann.

For det er heller ikke slik at gutta går i hi når snøen slipper taket og renner tilbake til det lille vannet hvor den noen måneder tidligere ble pumpet opp fra. Neida. Lenge før de fleste av oss har rukket å tenke badebukse og en varm Oslofjord, har noen av gamlekara allerede loggført det første dusinet av turer på seilbrett, og de vil ikke stoppe før snøkanonene igjen spruter det første tegnet på vinter ut over Tryvann. Det er det som kalles mot i brøstet og stål i ben og armer. Og ikke minst vett i panna. Og vi andre, skårungene, som fortsatt har mange år foran oss der vi må prøve å finte unna alskens sykdommer, prøver å holde takten, prøver å holde en tone som antageligvis ligger altfor høyt. Men vil vi se – og lære – så er det bare å møte opp. For de er der. Garantert. Og de vil i lang tid fremover fortsette med å sette sine signatursvinger i bakken, svinger som ikke engang snøsmeltingen vil klare å fjerne.

Så hva er hemmeligheten? Hvordan har de klart å bli 60 pluss og så spreke? Gode gener, kanskje? Et kosthold basert på lavkarbo, antioksidantrike eliksirer og høykonsentrert omega 3? Eller rett og slett bare en god dose flaks? Jeg tror jeg vet svaret. For la oss si at jeg spør en av gutta om hva han har gjort for å kunne bli en … ja, nettopp gammelkar i Tryvann, da skal jeg vedde en god slump med penger på at han vil riste litt spørrende på hodet og se på meg med et blikk som sier - det er da opplagt! Og etter at han har finjustert støvlespennene, festet bindingene og plassert brillene foran øynene, og i det han lar brettet eller skiene gli elegant og friksjonsfritt ned bakken, vil han si: - Svaret er lidenskap, Kjetil, lidenskapen for det vi driver med. Og den evige troen på den perfekte skidagen, vil han tilføye. Og rett før han sklir bort fra hørbar distanse, vil han snu seg å rope: - Og den perfekte skidagen opplever du bare hvis du er der. Lidenskap. Ren lidenskap, kalles det. Søren Kirkegaard sa en gang: Den som ikke har lidenskap, ser aldri det forjettede land, men omkommer i ørkenen. Og det tror jeg forteller alt.

Publisert 2. desember 2009 kl 19.00
Sist oppdatert 3. desember 2009 kl 10.14
annonse
Relaterte artikler
CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

INVITERER: Krister Kopala deler erfaring på Splitboard Festival i Finnmark. Foto: Nikolai Schirmer
Kopala inviterer til splitboardfestival i Finnmark

– Smal sak å finne god snø

annonse
INDY AIR: Markus Olimstad i en backside 360 med indygrab. Foto. Christian Nerdrum
Backside 360 på snowboard

– Nå skal vi nørde litt

FYSISK: – Jeg føler en slags konstant uro i kroppen, og har hatt fysisk arbeid siden jeg kutta ut videregående etter første klasse, sier Krister Kopala. Foto: Anders Vestergaard
Brettfenomen Krister Kopala

– Snowboard ble utløpet for uroen

MELON: Markus Olimstad i en backside 180 melon.
Frontside og backside 180

– Det første trikset jeg lærte meg

LEO OG TERJE: Leo Cittadella og Terje Haakonsen tar over importen av Hovland Snowskates.
Blir importør av snowskate

Haakonsen satser nytt

KJEKS GAMES: Mons Røisland sikret seg to bronser på 24 timer under X Games i Aspen, Colorado. Foto: Brettforbundet
Røisland med to X Games-medaljer på under 24 timer

Takker oppkjøring på Geilo: – Perfekte forhold

Lille Alaska ligger på Hurum.
Se film fra brettkjøringen i Drøbaksundet

Unik mulighet: – Bratteste jeg har kjørt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen