Derfor bør du lære nye triks på snowboard i voksen alder
Christian Aass (39) har lært seg flere nye triks på snowboard de siste årene, og vil nå gå for backside 900. Her er hans tips til hvordan du får progresjon på snowboard i voksen alder.
MÅL: Christian Aass vil lære seg 900 i år, selv om han i tenårene kun klarte 360. Her er hans tips, og hans idé om hvorfor du bør vurdere det samme. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
– Jeg har nok aldri hatt så god progresjon på brett som jeg har hatt de siste årene og årets mål om baksiden 900 har jeg aldri vært i nærheten av. Sånn sett kan du si at ambisjonsnivået aldri har vært høyere, sier Aass.
39-åringen fra Kjelsås har alltid vært ivrig på snowboard, og jobber som daglig leder i et filmselskap.
– Alder er ikke noe jeg forholder meg til på, godt og vondt, men jeg ser jo at grunnen til at dette i det hele tatt blir en artikkel, utelukkende skyldes alderen min. Om det kjennes godt eller vondt vet jeg ikke riktig.
Han startet med snowboard på Beitstølen i 1993. Grunnlaget ble lagt i Grefsenkleiva, som nå er midt i en større diskusjon om utbygging.
Han har også vært aktiv med flere prosjekter i snowboard – blant annet Oslo Snowboard camp på Stryn, men også The Arctic Challenge i Tromsø i 2004.
– Jeg har aldri vært så veldig god og heller aldri kjørt noen større konkurranser. Jeg hadde nok et større talent for å organisere og starte opp ting.
Men nå har altså Aass tatt opp jobben med å lære seg nye snowboardtriks. Og de siste årene har vært gode for 39-åringen.
– Hva kunne du som tenåring?
– I tenårene drev vi og kastet oss rundt i en backside spinn to win. Det ble jo ikke veldig mange rundene for min del må jeg innrømme. Jeg hadde vel backside og frontside 360 i baggen, men ikke stort mer.
– Hvorfor lære seg nye triks nå?
– Det hele starter med at progresjonen er noe som generelt driver meg, så da var det naturlig å sette noen mål med snowboardkjøringen også. Jeg har ikke alltid vært like god og målbevisst når det kommer til progresjon. Etter litt hard læring innenfor snowboard, fallskjerm og kampsport som førte til tre kneoperasjoner, en underarm som er skrudd sammen, brukket kjeve på tre steder, fire brukne tenner, 25 sting i ansiktet og et utall måneder på krykker, skjønte jeg at jeg gjorde noe galt.
– Jeg satte meg ned og analyserte hvorfor jeg slo meg om og om igjen. Jeg så veldig fort at det var en klar fellesnevner, nemlig at jeg pushet progresjonen altfor hardt. Jeg var ikke klar for neste steg, men klinte likevel til. Da gikk det fort galt.
Aass sier dette har vært viktig for han, ikke bare på grunn av snowboard.
– Denne læringen endret meg fundamentalt og har formet meg til den jeg er i dag. I dag har jeg tilegnet meg en metodikk som funker uansett om det gjelder å ta triks på snowboard, hoppe basehopp for første gang eller i jobbsammenheng. Jeg starter alltid med å sett ordentlig hårete mål og dette er selve drivkraften for meg. I motsetning til tidligere bryter jeg nå alltid målet ned i delmål. Ut ifra oppgaven jeg står ovenfor kan jeg lage delmål brutt ned i mål for året, mål for den enkelte måneden, mål for uken og helt ned til mål for dag om nødvendig. Dette sikrer en jevn progresjon som igjen gir resultater over tid.
– Jeg hadde aldri satt meg målet om backside 900 uten han.
– Hvordan har du gått frem for å lære triksene du har nå?
– Jeg spurte jeg Sondre om han kunne lære meg dette. Jeg har delt hytte med Sondre i Hemsedal i mange år. Han fortalte meg hva som skulle til og hva som måtte være på plass av triks og teknikk før vi kunne begynne å jobbe med backside 720.
– Så da var det bare å sette seg ned og dele opp sesongen i måneder og uker med delmål. Eksamen var satt til påsken det skulle skje på det største hoppet i Hemsedal. Dagen kom og Sondre Hylland og Martin Skogholt stilte opp som coacher. De første forsøkene kom jeg ikke helt rundt og driftet mye, forteller Aass.
– Så sa Martin at jeg ikke skulle tenke 540 pluss 180, men at jeg måtte 720 fra start, og heller starte rotasjonen 30cm senere på hoppet. Neste forsøk satt den! Jeg kjørte mot de to klappende gutta som hadde hjulpet meg, men før jeg var framme ved dem kjørte Hylland og ropte: «Da er det 9er neste!»
– Hvordan ligger du an med å nå målet om backside 900?
– Målet var å klare bakside 900 i fjor, men da koronaviruset stengte ned anleggene måtte jeg utsette det til i år. Jeg er foreløpig i rute etter planen jeg har satt opp. Det som alltid er den største utfordringen med å nå større mål er å sette av tiden dette faktisk krever. Får jeg nok tid, og anleggene holder åpne/ikke stenger, så får jeg til dette.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.