– Vi ønsker å finne en løsning som begge parter kan være tilfreds med, vi er en ung sport og vår fremtid er ikke skrevet i stein, så det finnes alltid alternativer. Det er opp til ledelsen i FIS om de ønsker å legge til rette for en løsning eller ikke. Det ligger nå i deres hender om de vil vurdere forslaget vårt eller avfeie det, sier hun.
Positiv etter høstmøtet
Forberg sitter I Freestyle Snowboard Task Force, og sammen med TTR presenterte de for et par uker siden et alternativ til OL-kvaliken. Forlaget tar utgangspunkt i de fire beste TTR arrangementene, og de fire beste FIS World Cup-eventene i slopestyle og halfpipe, og ble presentert for Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, og FIS Marketing Director, Marcel Looze.
– Jeg opplever situasjonen som positiv. Det er bred og engasjert oppslutning blant nasjonale snowboardforbund, FIS WorldCup-arrangører og andre som var tilstede på FIS snowboard-møtene i Zürich for å få til en felles løsning. Ledelsen i FIS har lovet et svar i november, så det er det vi forholder oss til nå, sier generalsekretæren.
Forslaget fra TTR er i realiteten en videreføring av arbeidet Task Forcen startet på i juni, men med en detaljering som svarer på innvendinger som er kommet fra FIS tidligere i sommer.
Kommersielle interesser
Skipresident Sverre Seeberg, som også sitter i styret til FIS, hevdet overfor NRK at han ikke har hørt om misnøyen i snowboardmiljøet før. Til Fri Flyt sier han at eierskap er hovedgrunnen til at FIS ikke vil involvere de største konkurransene i OL-kvaliken.
– Utfordringen er eierskapet til konkurransene. Det vanlige er at FIS eller det lokale skiforbundet eier konkurransene, og ikke selve arrangøren. Det er viktig at OL-kvaliken er så åpen at det er de nasjonale forbundene som plukker ut hvem som skal til OL, og ikke arrangøren, sier han
Forberg på sin side mener at forslaget tar høyde for dette.
- Det er et av elementene i forslaget vi har lagt frem, at disse konkurransene blant annet vil bli sanksjonert av de nasjonale forbundene, sier hun.
Hardt ut mot FIS
FIS har vært i hardt vær etter at det ble klart at ledelsen ikke ville samarbeide med TTR om en felles OL-kvalik, og seneste i forrige uke gikk Kjersti Buaas ut til NRK og ba det internasjonale skiforbundet holde seg unna snowboard.
Hun mente at sporten er godt nok organisert til å arrangere sin egen kvalik, og spekulerer i om FIS kun vil hente penger ut av den økende populariteten til sporten.
– Valgfritt
Til Fri Flyt sier Seeberg følgende om konflikten med snowboardmiljøet:
– I forhold til snowboard er det slik at FIS er alene om å forholde seg til den Internasjonale Olympiske Komite (IOC). Hvis snowboarderne vil delta i OL må de følge FIS-reglementet. OL-deltagelse er frivillig, så det handler egentlig om å bestemme seg for hva de har mest lyst til, sier han.
– Her til lands er NSF og Snowboardforbundet separate. Hvorfor ble NSF og FIS involvert i snowboard i det hele tatt?
– Det var FIS-presidenten som i sin tid inviterte snowboarderne inn i FIS, men vi har aldri ønsket å «grafse» til oss snowboard. Selv om snowboarderne er en del av skiforbundet i de fleste andre land, har jeg et veldig godt forhold til generalsekretæren og de andre i Snowboardforbundet. Faktisk er det vanligere at skiskytterne er skilt fra skiforbundet i mange andre europeiske land.
Kan slå tilbake på FIS
Forberg mener måten FIS går frem på skader deres forhold til snowboardverdenen, men ikke minst deres egne arrangement.
– Det kan hende at noen av de største profilene tenker at det vil koste for mye å kvalifisere seg til et OL, og velger det kanskje bort. Det vil jo gå utover FIS også, så hvis de hadde kommet i boks med et kompromiss er det ingen tvil om at det hadde ført til større støtte i miljøet, sier hun og avslutter:
– Det virker som om FIS er vant til å kun jobbe med idretter med en verdenscup, og en mindre alternativ verden. Vi har sett at det er stor enighet om en felles kvalik, så jeg tror støtten til en annen løsning enn dagens FIS-kvalik bare vil vokse.