Dagfrid Forberg: – Det finnes alltid alternativer

Generalsekretær i Snowboardforbundet, Dagfrid Forberg, mener konflikten med FIS handler om hvor sterkt det internasjonale skiforbundet ønsker en løsning.

Sist oppdatert: 18. oktober 2011 kl 17.54
LØSNINGER: Genrealsekretær, Dagfrid Forberg, mener snowboardmiljøet er villig til å strekke seg langt for å finne en løsning på et felles kvaliksystem med FIS, men det gjenstår å se om FIS er villig til det samme. Foto: Mari Torvanger Knap.
LØSNINGER: Genrealsekretær, Dagfrid Forberg, mener snowboardmiljøet er villig til å strekke seg langt for å finne en løsning på et felles kvaliksystem med FIS, men det gjenstår å se om FIS er villig til det samme. Foto: Mari Torvanger Knap.
Lesetid: 4 minutter

– Vi ønsker å finne en løsning som begge parter kan være tilfreds med, vi er en ung sport og vår fremtid er ikke skrevet i stein, så det finnes alltid alternativer. Det er opp til ledelsen i FIS om de ønsker å legge til rette for en løsning eller ikke. Det ligger nå i deres hender om de vil vurdere forslaget vårt eller avfeie det, sier hun.

Positiv etter høstmøtet

Forberg sitter I Freestyle Snowboard Task Force, og sammen med TTR presenterte de for et par uker siden et alternativ til OL-kvaliken. Forlaget tar utgangspunkt i de fire beste TTR arrangementene, og de fire beste FIS World Cup-eventene i slopestyle og halfpipe, og ble presentert for Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, og FIS Marketing Director, Marcel Looze.

– Jeg opplever situasjonen som positiv. Det er bred og engasjert oppslutning blant nasjonale snowboardforbund, FIS WorldCup-arrangører og andre som var tilstede på FIS snowboard-møtene i Zürich for å få til en felles løsning. Ledelsen i FIS har lovet et svar i november, så det er det vi forholder oss til nå, sier generalsekretæren.

Forslaget fra TTR er i realiteten en videreføring av arbeidet Task Forcen startet på i juni, men med en detaljering som svarer på innvendinger som er kommet fra FIS tidligere i sommer.

Kommersielle interesser

Skipresident Sverre Seeberg, som også sitter i styret til FIS, hevdet overfor NRK at han ikke har hørt om misnøyen i snowboardmiljøet før. Til Fri Flyt sier han at eierskap er hovedgrunnen til at FIS ikke vil involvere de største konkurransene i OL-kvaliken.

– Utfordringen er eierskapet til konkurransene. Det vanlige er at FIS eller det lokale skiforbundet eier konkurransene, og ikke selve arrangøren. Det er viktig at OL-kvaliken er så åpen at det er de nasjonale forbundene som plukker ut hvem som skal til OL, og ikke arrangøren, sier han

Forberg på sin side mener at forslaget tar høyde for dette.

- Det er et av elementene i forslaget vi har lagt frem, at disse konkurransene blant annet vil bli sanksjonert av de nasjonale forbundene, sier hun.

Hardt ut mot FIS

FIS har vært i hardt vær etter at det ble klart at ledelsen ikke ville samarbeide med TTR om en felles OL-kvalik, og seneste i forrige uke gikk Kjersti Buaas ut til NRK og ba det internasjonale skiforbundet holde seg unna snowboard.

Hun mente at sporten er godt nok organisert til å arrangere sin egen kvalik, og spekulerer i om FIS kun vil hente penger ut av den økende populariteten til sporten.

– Valgfritt

Til Fri Flyt sier Seeberg følgende om konflikten med snowboardmiljøet:

– I forhold til snowboard er det slik at FIS er alene om å forholde seg til den Internasjonale Olympiske Komite (IOC). Hvis snowboarderne vil delta i OL må de følge FIS-reglementet. OL-deltagelse er frivillig, så det handler egentlig om å bestemme seg for hva de har mest lyst til, sier han.

– Her til lands er NSF og Snowboardforbundet separate. Hvorfor ble NSF og FIS involvert i snowboard i det hele tatt?

– Det var FIS-presidenten som i sin tid inviterte snowboarderne inn i FIS, men vi har aldri ønsket å «grafse» til oss snowboard. Selv om snowboarderne er en del av skiforbundet i de fleste andre land, har jeg et veldig godt forhold til generalsekretæren og de andre i Snowboardforbundet. Faktisk er det vanligere at skiskytterne er skilt fra skiforbundet i mange andre europeiske land.

Kan slå tilbake på FIS

Forberg mener måten FIS går frem på skader deres forhold til snowboardverdenen, men ikke minst deres egne arrangement.

– Det kan hende at noen av de største profilene tenker at det vil koste for mye å kvalifisere seg til et OL, og velger det kanskje bort. Det vil jo gå utover FIS også, så hvis de hadde kommet i boks med et kompromiss er det ingen tvil om at det hadde ført til større støtte i miljøet, sier hun og avslutter:

– Det virker som om FIS er vant til å kun jobbe med idretter med en verdenscup, og en mindre alternativ verden. Vi har sett at det er stor enighet om en felles kvalik, så jeg tror støtten til en annen løsning enn dagens FIS-kvalik bare vil vokse.

Publisert 18. oktober 2011 kl 16.36
Sist oppdatert 18. oktober 2011 kl 17.54

Relaterte artikler

FÅR NY SJEF: Marcus Kleveland og resten av landslagsgjengen får ny kollega i Brettforbundet. Foto: Syo van Vliet / Red Bull Content Pool
Tidligere sportssjef gjør comeback etter syv år

Harstad skal løfte Brettforbundet

CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen