Mannen som omkom i snøskredulykken på Moanebba i Isfjorden i Møre og Romsdal forrige uke døde etter all sannsynlighet av mekaniske skader etter sammenstøt med trær.
KREVENDE FORHOLD: Sterk vind gjorde at helikopter ble vanskelig å benytte under redningsaksjonen på Moanebba hvor en svensk skikjører omkom i snøskred. Foto: Øystein Valde/ Rauma Røde Kors
Lesetid: 2 minutter
– Det er besluttet obduksjon av den omkomne, men mye tyder på at dødsårsaken er mekaniske skader og ikke kvelning. Skredet gikk inn i en terrengfelle i form av skog, sier politistasjonssjef i Rauma, Roar Mordal Hilde, til Fri Flyt.
– Det kan virke som de har valgt en trasé som går lengre mot vest enn den som vanligvis blir brukt til Moanebba. Det var sterk vind da ulykken skjedde, sier Hilde, som gir de lokale redningsmannskapene honnør for viktig bidrag i aksjonen.
– Været vanskeliggjorde bruk av helikopter, og vi i politiet er svært glade for hjelpen fra Røde Kors-mannskapene, som gjorde en formidabel innsats i ulykken, sier han.
Turen på Moanebba går i utgangspunkt utenfor skredterreng, i terrengklasse 1. Det var faregrad 2 - moderat snøskredfare - da ulykken skjedde, med skredproblemet fokksnø.
– Det var mye og kraftig vind ulykkesdagen, med flakdannelse også ned mot tregrensen. Det er ikke noe problem å gå turen på Moanebba helt trygt, også på høyere faregrad enn 2, men det fins heng på fjellet hvor skred kan gå og det var i ett av de områdene skredet gikk, sier tindevegleder Halvor Hagen.
Han er svært godt kjent i området, og forfatter av boka Toppturer i Romsdalen. Hagen var i området like etter ulykken, og lagde denne observasjonen i regobs like etter skredet. Dagen etter var han på plass igjen, og lagde denneobservasjonen på Moanebba.
Fredagens ulykke i Romsdal er den andre dødsulykken i snøskred i Norge denne vinteren. Nyttårsaften omkom en 58 år gammel mann i skred i Hemsedal. Begge ulykkene skjedde på faregrad 2 - moderat skredfare. De hadde også til felles relativt tynt snødekke, terrengfelle og fokksnø som skredproblem.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.