– Vanskelig å se på overflaten og tar flest liv

Snøskredvarslingstjenesten varsom.no tør ikke love noe for påske, men advarer mot svake lag høyt i snødekket, som er i ferd med å bygge seg opp flere steder i landet.

Sist oppdatert: 28. mars 2023 kl 18.44
KREVENDE FORHOLD PÅ GANG: Varsom.no melder at snøskredfaren i Troms kan bli betydelig. Her fra Gáivuotna 27. mars, hvor et nokså stort skred ble observert. Foto: Martin_S@obskorps/ regobs
KREVENDE FORHOLD PÅ GANG: Varsom.no melder at snøskredfaren i Troms kan bli betydelig. Her fra Gáivuotna 27. mars, hvor et nokså stort skred ble observert. Foto: Martin_S@obskorps/ regobs
Lesetid: 2 minutter

– Mange steder er det i ferd med å utvikle seg vedvarende svake lag høyt i snødekket. Som på Sunnmøre, hvor det er svært lett å løse ut skred i et slikt lag nå. Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men et av skredproblemene vi kanskje må forholde oss til i påsken er vedvarende svake lag, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Solveig Kosberg.

Vedvarende svake lag er, som navnet tilsier, et problem som vedvarer. 

– Det er vanskelig å se på overflaten og det er det skredproblemet som tar flest liv. Slik det ser ut nå blir det et skredproblem vi må forholde oss til i påsken, skriver Varsom.no i en pressemelding til Fri Flyt.

På Sunnmøre har det allerede gått en del skred på grunn av et ganske nytt vedvarende svakt lag som er dannet rett under den siste nysnøen.

ROMSDAL: Slik så det ut på det populære toppturmålet Blånebba i Romsdal 25. mars. Foto: Håvard@NVE/ Regobs
ROMSDAL: Slik så det ut på det populære toppturmålet Blånebba i Romsdal 25. mars. Foto: Håvard@NVE/ Regobs

Også i andre regioner i Sør-Norge er det observert at det er i ferd med å danne seg kantkorn høyt i snødekket. 

– Det er usikkert hvordan det vil utvikle seg videre, men vi følger situasjonen, melder Kosberg. 

Snøskredfaren i nord kan bli betydelig

I Nord-Norge er det mange steder ganske stabile forhold i øyeblikket, men det vil endre seg raskt. For også her har finværet hatt en bismak: Snøen i overflaten er i ferd med å omdanne seg til kantkorn, og vi har også rimkrystaller i overflaten. 

– Når vi får påfyll av snø kombinert med vind, slik vi gjør på torsdag, vil snøskredfaren øke, advarer Kosberg. 

Årsaken er at det som i dag ligger av kantkorn og rim i overflaten vil bli til et svakt lag under den nye snøen. Det kan gi skumle forhold og skredfaren vil øke raskt.

– Det er viktig at de som skal til fjells holder seg oppdatert på snøskredvarselet. Vi følger situasjonen fremover og oppdaterer varslene daglig, sier Kosberg. 

Deling med Varsom-appen vil det hjelpe både skredvarslingstjenesten og andre til å oppdage hvordan snøen utvikler seg. Det gjør varslene bedre, og appen kan du også se de siste observasjonene som er gjort i området.

Publisert 28. mars 2023 kl 18.41
Sist oppdatert 28. mars 2023 kl 18.44

Relaterte artikler

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen